Het is echt genieten als je bedrijf goed loopt en je van alle kanten vragen, telefoontjes en aanbiedingen krijgt voor werk. Zo heb je het altijd gewild: volop bezig met je eigen onderneming en daarnaast genoeg tijd over houden voor je gezin. Maar dan word je opeens geconfronteerd met een situatie, waarin je balans totaal doorslaat naar je privé situatie. Hoe ga je daarmee om? Naar je klanten en opdrachtgevers? Naar je gezin én naar jezelf?
Gezondheid of werk?
Het overkwam mijzelf begin mei. Mijn zoontje van 6 jaar moest geopereerd worden en de herstelperiode zou ongeveer zeven tot tien dagen duren. In die dagen zou ik echter voor een grote opdrachtgever workshops verzorgen. Wat moest ik doen? Als moeder volg je je hart en voel je dat je gezin én gezondheid vóór alles gaat. Kortom: het werk moest ‘even op een laag pitje worden gezet’. Maar de opdrachtgever dan?
Gelukkig heb ik een zodanig goede relatie met hen opgebouwd dat er binnen korte tijd een vervanger voor me kon worden gezocht. In eerste instantie wilde ik toch nog zelf een aantal workshops verzorgen, maar de opdrachtgever hakte voor mij de knoop door en regelde totale vervanging. Ook zij vonden het belangrijk dat ik er voor 100% voor mijn zoontje kon zijn: ‘Al zijn er genoeg mensen uit je familie en vriendenkring die willen inspringen – het is toch een behoorlijke ingreep en een kind wil dan niets liever dan zijn moeder om zich heen.’ Geweldig zoveel begrip!
Volg je hart …
Maar dat begrip voor mijn situatie kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Dat begrip was er, omdat ik sinds ik opdrachten voor hen voer, heel zorgvuldig aan een goede relatie heb gebouwd. Mijn idee is dat goede werkrelaties niet alleen staan en vallen met de aandacht die je er aan besteedt, maar dat ook de waarden waar jij voor staat en die je overbrengt in je contacten een belangrijke rol spelen. In mijn werk staan de waarden respect, verbinding en vertrouwen daarom hoog op mijn lijstje.
Wat zijn jouw (levens)waarden?
Waarden beïnvloeden je dagelijkse focus, maar veelal ben je je niet bewust van jouw waarden. Wat zijn jouw waarden? Om je op weg te helpen, kun je de volgende vragen voor jezelf beantwoorden: Welke gebeurtenis in je leven was heel belangrijk? Welke waarden heb je toen gebruikt of toegepast? Welke belangrijkste overtuigingen of principes heb je in de loop van je leven bij elkaar verzameld? Welk verschil wil je graag maken in de wereld? Welke idealen en/of waarden horen daarbij? Om welke eigenschappen zou je graag herinnerd willen worden?
Je waarden zijn een uitdrukking van wat je in je leven belangrijk vindt. Ze bepalen je motieven en gedrag, en zijn ook de drijfveer van je idealen. Waarden die jíj belangrijk vindt in het leven zijn vaak gevormd door je opvoeding, levenservaring, relatie(s), werkomgeving, etc. Dit is dus de drijvende kracht achter jouw gedrag. Zij beïnvloeden je leven en bepalen ‘waarom’ je iets doet of juist niet doet. Als je je hart volgt, volg je je waarden. Ze schemeren door in je acties.
Waarden in je werkrelaties
Je lijst met levenswaarden kun je ook goed gebruiken in je werk. Maar het kan ook zijn dat je werkwaarden juist ànders zijn. Je hebt tenslotte met hele andere relaties en verbindingen te maken tijdens het werk/in je bedrijf dan in je privè-leven. Of misschien draag je met je bedrijf een specifieke missie uit die je wilt overbrengen aan je klanten en opdrachtgevers.
Stephen Covey, managementgoeroe en één van de grootste leiderschapsdenkers zegt: ‘Weten waar je voor staat, helpt in alles!’ Onderzoek daarom ook eens voor jezelf wat jouw waarden in het werk zijn. Denk daarbij aan waarden als: uitdaging, verbinding, rechtvaardigheid, zorgvuldigheid, status, onafhankelijkheid, vrijheid, prestatie en succes, respect, vertrouwen, samenwerken, idealen, avontuur, creativiteit, etc.
Het gaat om een investering in je bedrijf die je doet vanuit je hart. Een investering in je klanten en opdrachtgevers, maar ook in je gezin! Dus ondernemende moeders: weet waar je voor staat en volg je hart …!