Ben jij ook ondernemer geworden omdat je meer flexibiliteit, onafhankelijkheid en vrijheid zocht? Dit zijn vaak de belangrijkste redenen voor moeders om met een eigen bedrijf te starten. Om eíndelijk die gewenste balans te creëren tussen werk en privé waarmee in loondienst zo vaak geworsteld wordt.
Bye, bye ritme …
Want wat is er heerlijker dan zelf je werktijden bepalen? Werken tijdens de vele slaapjes van je baby of tijdens de schooltijden van je kids. Toch kan dit op een bepaald moment ook een hele uitdaging worden, omdat niet alleen je bedrijf groeit, maar ook je kinderen. Het ritme in huis verandert zodanig dat jij zelf ook je werkplanning moet omgooien. De flexibiliteit die dat vraagt, kan frustrerend zijn.
Van succes naar frustratie …
Ik zie het om me heen gebeuren bij de ondernemende moeders die ik ken. In eerste instantie helemaal happy met de keuze voor het ondernemerschap, maar nu door tijdgebrek gefrustreerd. Zoals Debby, bijvoorbeeld, een moeder bij mij in het dorp. Ik herinner me als de dag van gisteren dat ze op de peuterspeelzaal naar mij toe kwam met haar idee voor een webshop voor baby- en kinderkleding & cadeautjes. En in 2,5 jaar werd haar shop succesvol, winstgevend én landelijke bekend. Maar sinds haar oudste naar school gaat en ze er een 3 maanden oude baby bij heeft, kan ze het niet meer bolwerken. De kleine slaapt maar weinig overdag, omdat de oudste naar school moet worden gebracht en gehaald. Hij blijft wel twee keer per week over en dat vindt ze maximaal. En babylief gaat niet naar een kinderdsagverblijf door haar slechte ervaringen met haar oudste. En omdat ze steeds maar korte periodes achter elkaar kan werken, blijft er veel liggen. Dit probeert ze ’s avonds in te halen, maar dan is ze inmiddels zo moe dat ze zich niet meer goed kan concentreren met fouten en ontevreden of zelfs boze klanten tot gevolg.
Voorkomen is beter dan genezen
Herken je dit? Misschien niet precies de situatie van Debby, maar wel de frustratie na een periode van succes? Of sowieso de frustratie die je soms voelt bij het combineren van je ondernemer- en moederschap?
In de uitdagingen van het ondernemer- en moederschap is het belangrijk jouw eigen balans te vinden tussen je verschillende rollen. Rollen die allemaal even belangrijk kunnen lijken, waardoor je het gevoel krijgt dat je altijd ‘ergens moet zijn’. Met een knagend schuldgevoel als dat niet lukt.
1. Kijk eens kritisch naar de rollen die je vervult in je leven. Welke rollen wegen het zwaarst voor jou, welke zijn écht heel belangrijk? Voor Debby zijn dat de rollen van ondernemer, moeder en partner. Voordat de baby er was, woog die van ondernemer het zwaarst, nu lijkt die van moeder zwaarder te wegen.
2. Hoeveel uur besteed je aan die rollen? Matcht dat ook met het belang dat je aan die rollen toebedeeld? Debby merkt met het verdelen van de uren al snel dat de tijd die ze beschikbaar heeft voor het overgrote deel besteed aan haar webshop. Iedere 10 minuten die ze ‘vrij’ heeft, gaat ze aan het werk. Dit brengt veel stress met zich mee, omdat op die momenten ook de kinderen haar aandacht vragen.
3. Welke taken – in die belangrijke rollen – kun je aan anderen uitbesteden? Debby heeft iemand gevonden die haar huis één keer per week komt schoonmaken, zodat zij met volledige aandacht de uren met haar kinderen kan doorbrengen. En ze heeft een administrateur in de arm genomen voor o.a. de tijdrovende en terugkerende klussen als de BTW-aangifte.
4. Onderzoek in je onderneming welke werkzaamheden jou echt iets opleveren qua inkomsten, naamsbekendheid, nieuwe klanten etc. Debby heeft daarom onderzocht waar haar doelgroep zich precies bevindt. Zo is ze zich meer gaan richten op Social Media, zoals Facebook en heeft ze zich ingeschreven voor een aantal beurzen speciaal gericht op ouders en kinderen.
5. Geef je grenzen aan: voor je onderneming, voor je gezin en voor jezelf! Wat ga je in welke tijd doen? Debby heeft de keuze gemaakt zich niet meer te laten leven door de waan van de dag en elke 10 minuten vrij te besteden aan haar webshop. Ze wil niet meer van alles tegelijk doen en ze wil af van haar schuldgevoel. Daarom heeft ze een duidelijke urenplanning voor zichzelf gemaakt wanneer ze werkt en wanneer ze er is voor haar kids. En: ze maakt tijd voor zichzelf vrij om leuke dingen te gaan doen. Door haar grenzen aan te geven, loopt haar webshop weer prima. Misschien niet meer met landelijke naamsbekendheid, maar haar succes is er niet minder om!
1 reactie