Webshop starten? Let op deze zaken!

webshop starten? Vergeet niet hieraan te denken!

Voor heel veel mensen is het stiekem een grote droom: een eigen webshop starten. Bijvoorbeeld in kleding of leuke accessoires. Hoe leuk zou het zijn als je van een hobby je werk kan maken? Het lijkt op het eerste gezicht vrij eenvoudig om een webshop te starten, maar er komt nog heel wat bij kijken. Mensen onderschatten dat nog wel eens op en de winst kan behoorlijk tegenvallen. Sterker nog; soms wordt er zelfs (dik) verlies gemaakt, omdat men kosten over het hoofd ziet. Welke dat zijn lees je in dit artikel.

Altijd online

Een webwinkel heeft als groot voordeel dat je geen fysieke, dure plek nodig hebt om je producten te tonen. Maar ook online spullen aanbieden is niet gratis; naast een goede webshop en inkoop komt hier nog wel meer bij kijken. Je zult altijd bereikbaar moeten zijn voor klanten tijdens ‘openingstijden’. Dat kan ervoor zorgen dat je telefoonrekening in één keer omhoogschiet. Daarnaast is het vrij belastend om je privé telefoon ook voor zakelijke klanten te gebruiken.

Om dit te beperken kun je aparte telefoon nemen en daarvoor een prepaid abonnement afsluiten. Zo houd je grip op de kosten. Wellicht heb je ergens een oud toestel liggen. Is dit niet het geval, ga dan voor een voordelig toestel inclusief zeer goede camera. De Samsung Galaxy S22 bijvoorbeeld is dan een goede keuze. Deze heeft niet alleen een goed scherm en dito camera, maar ook een prima prijs. Zo kun jij de nieuwe producten zelfs met je eigen smartphone online zetten.

Zeg het voort!

Jouw webshop gaat meteen viral en iedereen weet je te vinden? Dat kom bij minder dan 1% van de webshops voor. In het begin moet je je online plekje op de markt echt veroveren. Houd er dan ook rekening mee dat je behoorlijk aan marketing moet doen om jezelf onder de aandacht van je doelgroep te brengen. Denk hier van tevoren al over na en maak een marketingplan. Online marketing biedt veel mogelijkheden, van gesponsorde berichten op social media tot het plaatsen van SEA advertenties. Vind je dit zelf lastig? Vraag dan een expert om hulp. Deze investering betaalt zichzelf vaak al snel terug.

Opslagruimte

Hoewel je als webshop geen fysieke winkelruimte nodig hebt, heb je wel een andere ruimte nodig: een ruimte die je gebruikt voor de opslag van je producten. Zeker wanneer je grotere producten verkoopt, kan je daarvoor best veel ruimte nodig hebben. Je kunt besluiten aan dropshipping te gaan doen, waarmee je het probleem van een opslagruimte ondervangt. Maar het ‘vandaag besteld, morgen in huis’-principe is dan vaak moeilijker waar te maken. Houd er bij de start van je webshop in ieder geval rekening mee dat je een klein kamertje voor de opslag van je spullen tnodig hebt.

Een webshop starten?

Ondanks alle bovenstaande punten om bij stil te staan, is het nog steeds een goed idee. Houd gewoon rekening met het feit dat het wel daadwerkelijk werken is, maar wel heel leuk werk. En wanneer je het goed aanpakt, ook nog eens werk met een leuke belegde boterham. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.