“En we zijn niet onopgemerkt gebleven. Museumwebshops.nl is een begrip geworden in de museumsector.”
Ellen, jouw laatste WoW-aflevering. Hoe kijk je terug op die beginperiode van jouw ondernemersavontuur? Was het dé manier om handen en voeten te geven aan je ideeen of had je achteraf gezien beter voor een andere weg kunnen kiezen?
“Voor mij was en is ondernemerschap de enige manier om vorm te geven aan mijn plannen om de mogelijkheden die musea op het gebied van e-commerce hebben te helpen uitbouwen. Het heeft mij de kans gegeven om twee voor mij belangrijke zaken samen te laten komen: mijn passie voor de cultuursector én mijn visie over e-commerce voor musea. Deze twee factoren zijn de rode draad, bij tegenvallers maar ook bij successen. Museumwebshops.nl groeit vanuit deze basis.”
En is Museumwebshops.nl ook dat geworden wat jullie nastreefden? Hebben jullie de oorspronkelijke doelstelling bereikt?
“Afgelopen oktober waren we twee volle jaren bezig met Museumwebshops. We hebben veel goede relaties opgebouwd en heel veel kennis over retail in musea op gedaan. Onze ervaringen hebben onze kijk op cultuur en e-commerce een stuk scherper gemaakt.”
“En we zijn niet onopgemerkt gebleven. Museumwebshops.nl is een begrip geworden in de museumsector. We kunnen dus met recht zeggen dat we onze doelstelling ‘dé online retail specialist worden voor de cultuursector’ hebben bereikt. Mensen uit de museumwereld kennen ons, onze visie en ons product. De webshops die wij voor musea gemaakt hebben, zijn een goed en degelijk product, aangepast voor het gebruik voor e-commerce in de cultuursector. Voor de museumwereld is het belangrijk dat een consument ook een bezoeker aan het museum wordt. Wat dat betreft is onze aanpak echt verschillend van dat van onze concurrenten. En het werkt!”
Al doende dingen veranderd aan jullie aanpak?
“De beslissingsprocessen in de cultuursector gaan vaak langzaam en over meerder schijven. Dat was in het begin best moeilijk, want we popelden om aan de slag te gaan. Die interne processen aan de klantzijde hebben ons geleerd meer geduld te hebben en op een andere manier om te gaan met klantcontacten en relatie-management.”
En wat liep anders dan gedacht?
“We hebben veel tijd geïnvesteerd in het internationale contact met Culturelabel. En uiteindelijk pakte dat contact anders uit dan we in eerste instantie voor ogen hadden. We dachten aan commerciële doelen, maar het levert ons tot nu toe heel veel kennis over cultuur, techniek en ondernemerschap. Je zou kunnen zeggen dat het ons commercieel tot nog toe niet iets concreets heeft opgeleverd, maar ons wel de kans heeft gegeven een stevig Europees netwerk op te bouwen.”
Een stevig Europees netwerk biedt perspectief voor een internationale toekomst. Maar op commercieel vlak hebben jullie ongetwijfeld niet stil gezeten?
“Klopt! In 2013 ging Kunstkaartjesturen.nl online en meteen ook internationaal. Voor musea zijn kunstkaartjes een laagdrempelige manier om aan e-commerce mee te doen. Voor de consument is het een eenvoudige manier om een kunstafbeelding op een hoogwaardig gedrukte kaart naar vriend of familie te sturen. Of misschien gewoon aan zichzelf. We hebben op Kunstkaartjesturen.nl de collectie van een aantal grote musea waaronder het Van Gogh Museum. En we voegen er binnenkort 50 kaarten van het Rijksmuseum aan toe. Verder werken we momenteel hard aan ons plan om MuseumTrendshop te openen. Een webshop waar musea met een relatief klein winkelassortiment toch e-commerce kunnen doen en hun producten onder de aandacht van de consument/musembezoeker kunnen brengen.”
Dromen over de toekomst? Hebben jullie die nog nu jullie in betrekkelijk korte tijd al zoveel bereikt hebben?
“Natuurlijk. Over 5 jaar willen wij leider zijn in de markt van e-commerce voor cultuur. We gaan musea nog meer ondersteunen om een winstgevende retail omgeving te creëren. Waarbij bezoeker en consument één zijn in het museum.”
Je allerlaatste aflevering…dé kans om iets tegen al die (startende) vrouwelijke ondernemers zeggen, dus…
“Kom onze geweldige collectie kunstkaarten bekijken! Stuur een kaartje naar een vriend of iemand die je steunt bij het ondernemen. Ik persoonlijk zou er eentje aan Tram Tran willen sturen. Ik heb aan haar als coach van vrouwen-ondernemen een zeer deskundige sparring partner gehad. En ik raad iedere (vrouwelijke) ondernemer aan een adviseur te nemen die kritisch en onderbouwend naar je ondernemingsplannen kijkt. En hé, niet vergeten… vooral plezier hebben in wat je doet!”
“We hebben op Kunstkaartjesturen.nl de collectie van een aantal grote musea waaronder het Van Gogh Museum. En we voegen er in april 50 kaarten van het Rijksmuseum aan toe.”