Annemiek, vertel, welk verschil zie je als je de Annemiek die net startte met Party Fours vergelijkt met de Annemiek van nu?
“Ik ben duidelijk gegroeid als onderneemster! Ik ben zekerder van mijn zaak, ik durf mezelf beter te laten zien op social media en bij netwerken. Wat betreft mijn planning ben ik scherper geworden. En ik heb nu heel duidelijk mijn aanbod voor ogen: ik ga me helemaal richten op heerlijk, gezond gebak, gemaakt van kwalitatief goede producten van met name lokale leveranciers. Mijn luxe, originele en heerlijke (borrel)hapjes blijven natuurlijk ook.”
Toch klinkt er een kleine ‘maar’ tussen de regels door.
“Ondernemen is anders dan ik van tevoren dacht. Ik heb het onderschat en verwachtte dat ik na twee jaar verschillende opdrachten per week zou hebben. Maar ik besef dat ik twee jaar lang vooral zoekende ben geweest: zoekende naar mezelf als onderneemster en vooral zoekende naar het aanbod dat ik wil bieden.”
“De afgelopen periode zie ik daarom als een pioniersfase, waarin ik de kans heb gehad zelf te groeien. Ik was vaak te enthousiast over te veel leuke ideeën. Ik heb het nog wel, hoor, dat als ik iets leuks zie, ik dat meteen wil oppakken. Maar ik ben ervan overtuigd dat er het komende jaar veel gaat veranderen. Ik heb mijn doel helder, ik weet hoe ik daar wil komen en mijn focus is goed. Die duidelijkheid geeft mij zóveel rust!”
En waar ligt die focus nu?
“Bij de catering en mijn te openen kookstudio. Mijn man is afgelopen juni gestopt met zijn winkel. Na samen veel gepraat te hebben, hebben we besloten om de ruimte om te bouwen tot een kookstudio met workshopruimte. Ik dacht heel optimistisch dat in twee maanden voor elkaar te krijgen, maar de planning is dat ik in januari de deuren open. Ik heb straks ruim 60m² tot mijn beschikking! De eerste workshop die ik ga geven, is het maken van een gezonde high tea! Er zullen nog veel meer, ook creatieve, workshops komen, voor zowel volwassenen als kinderen. Ik heb al heel veel leuke ideeën! Of mijn oorspronkelijke doel, een theehuis, er ooit nog zal komen, dat zullen we zien. In ieder geval concentreer ik me nu op mijn kookstudio.”
Wat zijn de momenten waar je met trots aan terugdenkt?
“De chocolade-workshop vorig jaar zomer voor een grote groep vrouwen. Het vermaken van kinderen met bakworkshops tijdens de kerstshow bij een keukenwinkel afgelopen december. Een ander hoogtepunt zijn de ik 600 mini-lekkernijen die ik deze maand maakte voor een ondernemersevent in mijn woonplaats. Waar ik zelf niet zo vrolijk van werd, was een verjaardagstaart die ik maakte. De jarige zelf was er helemaal blij mee, maar er ging van alles mis en ik kon niet de kwaliteit leveren die ik als perfectioniste voor ogen heb. Wat dat betreft blijft mijn lat heel hoog liggen.”
En bij zo’n terugblik hoort ook een beetje dagdromen: hoe ziet Party Fours er over 5 jaar uit?
“Dan heb ik wekelijks meerdere catering opdrachten én geef ik daarnaast ook 2 workshops per week. Daarnaast komen er maandelijks mede-ondernemers om met elkaar te sparren, elkaar te stimuleren en te inspireren. Maar het zou ook maar zo kunnen zijn, dat ik dan dagelijks in mijn theehuis ben. Je weet maar nooit!”
Wat is ten slotte de gouden tip die je nog mee zou willen geven aan startende vrouwelijke ondernemers?
“Blijf geloven in jouw dromen, in jezelf! Ga ervoor en blijf gaan! Fouten zijn leermomenten; daar groei je alleen maar van. Succes en liefs!”