Anneke, je gooide het roer echt radicaal om en vertrok. Vertel!
“Ik heb altijd een grote liefde gehad voor Italië. Sinds mijn kindertijd kom ik er al, op vakantie met mijn ouders. Elke keer als ik in Italië arriveerde, voelde ik dat ik thuis kwam. Ik heb jarenlang de droom gekoesterd om er te wonen en te werken. Maar ik had altijd wel een reden, smoesje, twijfel en toch ook wel angst om alles in Nederland op te geven en de sprong te wagen.”
“Totdat mijn vader geheel onverwachts overleed. Hij was altijd bang en zag overal beren op de weg. Vanuit die angst ben ik opgevoed. Toen ik besefte dat het zijn angst was die mij tegenhield en ik had meegemaakt hoe snel het leven voorbij kan zijn, besloot ik mijn angst naast mij te leggen en de stap te nemen.”
Dat besluit was een eerste stap. Maar toen?
“De grote vraag was hoe ik voor een inkomen in Italië kon zorgen. En dan het liefst op een manier die waardevol voor mij zou zijn. Ik wilde een gastenverblijf beginnen, maar niet een huis met kamers om te verhuren. Ik wilde een uniek concept ontwikkelen dat aansluit bij wie ik ben en wat ik mensen wil bieden. Ik reis zelf al jaren alleen, in Italië en ook daarbuiten. Ik geniet van de vrijheid, ik boek alles ter plekke, ik bedenk zelf op de dag wat ik wil gaan doen. Niets voorgeprogrammeerd, dat past niet bij mij; mijn ‘gewone’ leven was al zo georganiseerd met mijn werk in de Jeugdzorg.”
“Dat idee kwam in een stroomversnelling toen deze villa in de regio Le Marche vorig jaar ‘opeens’ op mijn pad kwam. Ik was van plan geweest om pas in 2020 te starten, maar deze villa paste bij mij en bij mijn gastenverblijf concept! Binnen 6 weken heb ik mijn spullen gepakt en ben ik naar Italië vertrokken om met Casa Ciao Bella te starten.”
Met dat unieke gastenconcept?
“Nog niet helemaal, maar dat komt. Casa Ciao Bella heeft een persoonlijk en oprecht concept: het is een gastenverblijf voor internationale, alleenreizende vrouwen, die graag anderen ontmoeten, verbinden en open minded zijn. Een plek ‘for women only’! Waar je je lekker kunt terugtrekken om te relaxen en waar er gezelligheid is om te kletsen, samen te eten en misschien nieuwe vriendinnen te maken. Een plek die voelt alsof je bij een vriendin slaapt, waar je overdag heerlijk jouw eigen gang kan gaan en als je terugkomt van een dagje strand of een mooie stadje bezoeken mij vind. Om een praatje te maken, nieuwsgierig naar jou en wat je die dag gedaan hebt.
“Een paar keer per week kook ik een simpele, gezonde maaltijd voor mijn gasten. Als je het leuk vindt, help je mee in de keuken. Maar je mag ook lekker plaatsnemen op het grote dakterras met een koel wijntje en aanschuiven aan de lange eettafel als het eten klaar is.”
Lukt het om dat concept ook in de praktijk te brengen?
“Nog niet zoals ik voor ogen had. Ik heb vorig jaar mijn villa opengesteld voor iedereen. Ik had nog weinig aan PR gedaan en het vraagt tijd om een concept als het mijne bekendheid te geven. Mijn plan was om in april 2020 echt van start te gaan met mijn gastenverblijf voor alleenreizende vrouwen. Maar toen was erplots corona en kwam alles gierend tot stilstand.”
“Ik heb die tijd gebruikt om te werken aan mijn marketing en het bouwen van mijn website. Ik ben telefonisch geïnterviewd voor onder meer artikelen in de Margriet en op verschillende online platforms. Binnenkort komt er nog een stuk in het AD over Casa Ciao Bella onder het thema “Tuinieren tijdens coronatijd”. Er was veel achterstallig onderhoud in de tuin en de olijfboomgaard, dus tijdens de complete lockdown hier in Italië heb ik daar veel tijd in gestoken. En het was een mooi moment om te beginnen met het schilderen van de slaapkamers in de stijl die past bij mijn concept.”
En wat zijn nu je verdere plannen voor 2020?
“Corona heeft behoorlijk roet in het eten gegooid en om dit financieel te overleven heb ik besloten om ook dit jaar de villa open te zetten voor iedereen. Mijn doel nu is om via de bekende boekingssites gasten te ontvangen. Mijn concept laat ik voor deze periode dus even los, puur uit financiële noodzaak. Eind september wil ik een proefweek organiseren om mijn concept te testen. Ik wil dan gasten te ontvangen en hen om feedback te vragen over het concept en hun ervaring. Of dat plan ook daadwerkelijk doorgaat, blijft nog onzeker. Het is gewoon nog onduidelijk hoe de situatie zich ontwikkelt nu de grenzen weer langzaam opengaan en je weer mag reizen.”
Het is dus niet de vliegende start die je voor ogen had en het blijft spannend. Maar vooruitblikken kan! Waar wil je over 5 jaar staan met Casa Ciao Bella?
“Over 5 jaar is Casa Ciao Bella een begrip voor mijn doelgroep, de ‘place to be’ voor alleenreizende vrouwen. Ik wil samenwerkingen opzetten met lokale bedrijven, zoals wijnboeren, yogaleraressen, (privé-) masseurs, kookscholen en scooterverhuurbedrijven zodat de lokale ondernemers in mijn dorp en omstreken meeprofiteren van mijn gastenverblijf. Op die manier doe ik iets terug voor mijn regio en voor de mensen hier.”