Y’abal is een project met de missie “hoop doet leven”
Vertel eens Marisha, waarom heb jij de WOW-factor?
“Het begon allemaal drie jaar geleden, toen ik ineens de behoefte had aan een nieuwe omgeving, en vooral aan praktisch werk met praktisch nut. Ik werkte toen al twee jaar aan mijn proefschrift maar zonder bevredigend resultaat. Die nieuwe omgeving werd, voor bijna een half jaar, Guatemala. Dat praktische werk met praktisch nut werd en is gebleven (toen in samenwerking met een Nederlandse, nu met een Vlaamse ter plaatse): het project Y’abal Handicrafts.”
“Afgelopen 18 februari lanceerde ik niet alleen mijn webshop, www.yabal-shop.com, maar vierde ik ook mijn promotie aan de Universiteit van Nijmegen de dag ervoor. Op het onderwerp “Filippijns ondernemerschap in Nederland” wel te verstaan – was ik destijds mijn enthousiasme in promoveren kwijt, mijn wetenschappelijke activiteiten zijn dus wel met goed gevolg afgesloten én hebben tegelijkertijd mijn stap in ondernemerschap geïnspireerd.”
Da’s nog eens een wending! Y’abal Handicrafts is een prachtige naam. Wat betekent deze naam voor jou?
“Y’abal is een Maya-woord voor “hoop.” Y’abal Handicrafts staat voor hoop, want hoop doet weven = leven. Met een exportonderneming in Guatemala en sinds een half jaar dus ook mijn importonderneming in Nederland biedt Y’abal zo hoop op een duurzamer bestaan aan Maya-vrouwen, en hun gezinnen, op het Guatemalteekse platteland. Vrouwen die met heel wat zorgen te kampen hebben, maar vol overgave hun lot in eigen handen nemen. Y’abal Handicrafts biedt deze vrouwen – inmiddels ruim 80, woonachtig in vijf gemeenschappen – ondersteuning door van een ritueel onderdeel van hun dagelijkse leven, hun weefkunst, een bron van inkomsten te maken. Al worden Maya-weefsters over de hele wereld geroemd als getalenteerde textielkunstenaars, de meerderheid leeft in extreme armoede.”
“Hoop doet weven en leven”
Een ware WOW-missie. En welke rol zie jij weggelegd voor jezelf?
“Verschillende rollen. Ten eerste ontwikkelt Y’abal Handicrafts in rechtstreekse samenwerking met de producenten producten die Maya-traditie en westerse smaak combineren, en geeft Y’abal Handicrafts niet alleen een eerlijk loon voor hun kunstnijverheid, maar behoudt en promoot het tegelijkertijd een eeuwenoude traditie die door massaproductie dreigt te verdwijnen. En leert Y’abal Handicrafts deze vrouwen weer trots te zijn op hun afkomst en cultuur.”
“Ten tweede is mijn onlangs geopende webshop daarbij een onmisbare schakel. Want de verkoop van de handgeweven modeaccessoires en woningtextiel maakt niet alleen het leven dáár maar ook het leven híer een beetje mooier – daarvan ben ik overtuigd! De uitdaging nu is ook de medemens hier, in Nederland, hiervan te overtuigen. Allereerst door mijn webshop verder te professionaliseren en bekendheid te geven. Deelname aan deze rubriek is een mooie gelegenheid daartoe. Maar naast publiciteit, en technische “SEO”-toestanden, zullen Y’abal Handicrafts’ producten ook via verschillende evenementen hun weg naar de Nederlandse “haars, hems & huizen” vinden – denk aan de Nijmeegse Music Meeting, het crossover festival Solar of de Dias Latinos in Amersfoort. Het zal duidelijk zijn: mijn onderneming heeft de zogenaamde “praktische idealisten” tot doelgroep, mensen die een eigen identiteit en levensstijl combineren met maatschappelijke betrokkenheid. Mensen zoals ikzelf.”
“Praktische idealisten zijn mijn doelgroep: mensen die een eigen identiteit en levensstijl combineren met maatschappelijke betrokkenheid”
Je hebt een duidelijke visie. Stond je bij de start van je bedrijf ook stil bij het ecomomische klimaat op dit moment?
“Ik stond niet zo heel erg bij die crisis stil toen ik het idee opvatte om een onderneming te beginnen, ook nu niet wanneer ik naar de toekomst kijk. Je onderneemt niet in een economisch vacuüm, maar de zin en energie om van mijn bedrijfsplannen een succes te maken zijn groter dan de angst om het niet te redden. Het is voor mij ook nog maar de vraag in hoeverre een economische slapte ondernemerschap in de weg staat – wellicht werkt een dergelijke omstandigheid juist stimulerend. Is het niet juist ook zo dat in tijden van nood mensen meer bereid zijn om de handen ineen te slaan en samen te bezien hoe verder te komen? Bevorderen vermeend of werkelijk bittere tijden ’s mens creativiteit en solidariteit niet juist? Ik beschouw de toenemende populariteit van maatschappelijk verantwoord ondernemen en van eerlijke handel als een bevestiging van dat idee. En in die zin heeft de economische crisis in mijn bedrijfspraktijken en –plannen geen rol, althans geen negatieve of beangstigende. Ongetwijfeld, ik ben een optimist. Misschien zelfs wel een over-optimist. Maar is dat niet een eigenschap van een ondernemer?”
Spreekt een ware ondernemer! Wat heb je over 3 maanden bereikt?
“Dan hoop ik eindelijk weer eens de producenten in Guatemala persoonlijk gezien te hebben; dat mijn huis als opslagplaats te klein is geworden (of gauw dreigt te worden); en dat er een begin is gemaakt met het uitvoeren van onze nieuwe productideeën. En over vijf jaar? Dan is Y’abal Handicrafts een project dat in Guatemala geleid wordt door de Maya-vrouwen zelf – daartoe ontvangen zij nu al trainingen in organisatorische, administratieve en communicatieve vaardigheden. En zal ik er zelf wellicht aan moeten denken het woord “Nederland” van mijn bedrijfsnaam af te halen. Want: ‘Watch out world, here we come!’”
“Getuigt mijn keuze nu wél of níet van ondernemerskwaliteiten?”