“Met Milledoni wil ik op cadeautjesgebied op gang brengen wat slow food voor het ‘beleven van eten’ heeft gedaan: meer aandacht schenken aan wat je iemand geeft om zo dichter bij elkaar te komen”
Federica, jouw avontuur met Milledoni, Italiaans voor ‘duizend cadeautjes’, is van start! Hoe is je idee ontstaan?
“Eigenlijk loop ik al zo’n jaar of tien rond met het idee om iets te doen met ‘het geven van cadeaus’. In mijn geboorteland Italië, maar ook in andere landen is de cultuur van iets geven, iets schenken heel sterk. Er wordt veel aandacht aan besteed, het cadeautje wordt meer afgestemd op de ontvanger dan in Nederland gebruikelijk is. Je bedenkt wat je met het cadeautje wilt zeggen, stemt het af op de gelegenheid. De manier waarop je iets geeft, breng je zo terug naar naar hoe het bedoeld is: warm, persoonlijk, betekenisvol. Met Milledoni wil ik op cadeautjesgebied op gang brengen wat slow food voor het ‘beleven van eten’ heeft gedaan: meer aandacht schenken aan wat je iemand geeft om zo dichter bij elkaar te komen. Het draait bij Milledoni om het geven als uiting, een soort ‘kunst van het geven’.”
Maar is het gebruik van een website dan niet juist het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken? Met twee klikken een cadeautje voor iemand bestellen en klaar?
“Milledoni is niet een standaard ‘cadeautjessite’. Met de site willen we een verbinder zijn tussen mensen die tijd willen investeren in het vinden van het juiste cadeau en de aanbieders van de cadeautjes. Veel meer dan een simpel overzicht van producten die je even koopt, biedt het inspiratie voor cadeau-ideeën die relevant zijn voor de ontvanger. Op de site kun je degene die je een cadeau wil geven beschrijven met kenmerken als leeftijd, bedrag, gelegenheid en onderlinge relatie, maar ook op criteria als ‘wanneer is een cadeautje geschikt’ en ‘wanneer juist niet’ en op de reactie van de mensen die dat cadeau al hebben gekregen. Op basis hiervan is Milledoni in staat om gepaste cadeaus te vinden. De cadeaus die je bij ons vindt zijn daarnaast niet alleen producten die je iemand kunt schenken. Alles kan een cadeau zijn, ook ideeën als ‘aardbeien plukken’ bijvoorbeeld. En het hoeft geen design te zijn, ook simpele standaardcadeautjes kunnen heel bijzonder zijn als je ze geeft op het juiste moment. Een echt cadeau moet sprekend zijn, niet per se origineel.”
Dat is zeker slim! Maar hoe stel je dan je aanbod samen?
“Voor ons aanbod struinen we dagelijks het web af om de betere cadeaus te vinden en nemen we contact op met de leverancier. We worden geholpen door de even gepassioneerde community van cadeau-spotters. Dat is een groeiende groep van attente mensen die gek zijn op het verzinnen van gepaste en passende cadeautjes en expert zijn binnen een thema of leeftijdsgroep. Een community die we soms ook vragen om hulp bij het uittesten van cadeaus, want iets dat wordt aangeboden kan kwalitatief gezien goed zijn, maar is niet automatisch ook een goed cadeau. Trouwens, iedereen die zich herkent in dit profiel van een spotter mag zich bij ons melden.”
Met wie werk je nog meer samen bij het opzetten van Milledoni.nl? Zakenpartners? Investeerders?
“Milledoni is mijn geesteskind, maar zonder vrienden, ex-collega’s en mensen die in Milledoni geloven en mee hebben geholpen was het waarschijnlijk nog lang gewoon een idee gebleven. En zonder mijn zakenpartners Arthur Clemens, UX strategist, Interactie ontwerper en programmeur en Arjan Scherpenisse, wonderprogrammeur en kernontwikkelaar van Erlang framework Zotonic die de site razendsnel laten draaien, zou ik niet zo ver zijn gekomen. En wat te denken van ons team met bijzondere mensen dat achter ons staat: een Italiaanse visueel ontwerpster die zorgt voor ons eigenwijze design, personen met wie ik vanaf het allereerste idee heb kunnen sparren en die ook vanaf de start nauw betrokken waren met het ontwikkelen van de site. Enthousiaste cadeauspotters die dagelijks het web afstruinen op zoek naar de betere cadeaus. En sinds kort een PR- en communitymanager die me gaat helpen om Milledoni groot te maken.”
“Verder heb ik dankzij mijn team en partners de sprong gewaagd om te starten met Milledoni. Ik wil echter zo onafhankelijk mogelijk blijven, onafhankelijk van zowel financiers als van leveranciers. De cadeautjesgevers moeten sturing geven aan de ontwikkeling van onze site, niet de financiers. Ik vind het belangrijk dat het concept zichzelf ontwikkelt. We gaan nu wel op zoek naar partners als producenten, ontwerpers en bijzondere winkeltjes om ons aanbod te vergroten.”
Wat staat er de komende tijd op het programma van Milledoni?
“Tot aan de feestdagen wil ik me concentreren op de site en het assortiment completer maken met ideeën voor mannen en kinderen. Ik wil de community van cadeauspotters versterken. Milledoni moet gewoon een merk worden voor ‘geven’. In de toekomst wil ik ook gelaagdheid gaan aanbrengen in de site met bijvoorbeeld ideeën over het geven van cadeaus in verschillende culturen – wat je bijvoorbeeld een Japanse kraamvrouw het beste kunt schenken. Een blog waar onder andere de taal van cadeaus ontdekt wordt. Milledoni over vijf jaar? Dan opereren we internationaal, met behoud van de cultuurverschillen op cadeau-gebied. En ik droom er stiekem van dat ‘even kijken op Milledoni’ dan een vanzelfsprekendheid is geworden in Nederland.”
“We worden geholpen door de even gepassioneerde community van cadeau-spotters. Dat is een groeiende groep van attente mensen die gek zijn op het verzinnen van gepaste en passende cadeautjes en expert zijn binnen een thema of leeftijdsgroep”