Met Krachtvrouwen richt je je op een doelgroep waar vaak weing aandacht voor is: jonge weduwen. Hoe werd dat idee geboren?
“Vorig jaar zomer ontstond in een gesprek met een vriend het idee om in Gent met hulp van lokale ondernemers een lunch te organiseren voor tien jonge weduwen. Het leek me bijzonder fijn deze vrouwen een mooi moment van rust en tijd voor henzelf te geven. Ik wilde echt het gevoel van well-being creëren. Jonge weduwen zorgen vaak voor anderen, het leek me mooi als er eens voor hen gezorgd zou worden.”
“Ik wist niet goed hoe te beginnen. Ik kende geen jonge weduwen en vroeg me af of restaurants en lokale ondernemers hieraan zouden meewerken. Ik heb veel over mijn idee gesproken en na de zomer een oproep via facebook geplaatst om samen met jonge weduwen te brainstormen. Daarop kreeg ik zo veel reacties. Iedere vrouw vertelde mij hoe hoog haar nood is om ervaringen uit te wisselen, herkenning en erkenning te vinden. Daarom ben ik in oktober een facebookgroep gestart om de vrouwen alvast samen te brengen.”
Jonge weduwen zorgen vaak voor anderen, het leek me mooi als er eens voor hen gezorgd zou worden
“Tijdens een lunch afgelopen winter bleek opnieuw hoe groot die behoefte was om ervaringen uit te wisselen en met nieuwe energie en moed naar huis te gaan. Dat zette mij aan het denken. Jonge weduwen vinden niet altijd goede hulp. Vaak voelen zij zich onbegrepen. ‘Wat kan ik nog meer doen om van betekenis voor hen te zijn?’ was de vraag die ik me na afloop stelde.”
Tussen de regels door lezend begrijp ik dat je doelgroep niet helemaal lukraak gekozen is. Het klinkt als persoonlijke ervaring, begrijp ik dat goed?
“Dat klopt. Ik ben in 2005 onverwachts weduwe geworden en op dezelfde dag bevallen van onze tweede zoon, de oudste was toen 2 jaar. Uit ervaring weet ik nu dat het leven niet voorbij is als je jong weduwe wordt. Wat je overkomt kan je niet veranderen. Hoe je ermee omgaat en wat je ermee doet, heb je zelf in de hand. In mijn beleving ben je niet overgeleverd aan je verdriet, heb je zelf heel veel in de hand. Door op een positieve manier naar het leven te kijken, opnieuw te dromen en perspectief te creëren ga je een verlies anders ervaren en kom je erachter dat je gevoelens en gedachten je niet langer hoeven te overspoelen. Je hebt een keuze in wat je voelt.”
Zelf perspectief creëren, geldt dat ook voor je keus om te starten met je eigen onderneming? Hoe past ‘Krachvrouwen’ binnen dat streven?
“Tot een jaar geleden werkte ik als pedagogisch begeleider. Ik heb altijd schoolteams en leerkrachten gecoacht en scholen ondersteund bij schoolontwikkeling. Die job deed ik heel graag. Toch was ik lang niet altijd gelukkig, ik voelde mij moe en uitgeblust. Het werken in een systeem waar ik niet ongelimiteerd kon doen waar ik goed in ben en rekening moest houden met regels, bureaucratie en in mijn ogen nutteloze werkzaamheden, zoog mij leeg.”
De dood confronteert ons met het leven, je hoeft er niet voor op de vlucht te gaan.
“Ik ben sterk ingesteld op het nemen van verantwoordelijkheid en zelfontwikkeling en besloot na twee jaar in deze job dat ik beter mijn eigen, gelukkige werkelijkheid kan creëren. Stap voor stap heb ik uitgezocht wat ik dan wilde. Ik heb na enkele wat korte opdrachten een baan gevonden op een heel fijne school. Ik was daar omringd door enthousiaste, warme leerkrachten en voelde weer duidelijk mijn passie om bij te dragen aan groei en ontwikkeling. Daardoor kwam er bij mij rust en ruimte. In die periode heeft het idee voor een eigen bedrijf verder vorm gekregen. Alles bij elkaar leidde tot mijn start met Krachtvrouwen afgelopen februari. En sinds mei ben ik voltijds ondernemer.”
Krachtvrouwen is vast meer dan lunches organiseren voor jonge weduwen. Na die eerste bijeenkomsten vroeg je je af wat je nog meer zou kunnen doen om van betekenis te zijn voor hen. Wat is nu jouw antwoord op die vraag?
“Ik heb mijn eigen pad kritisch bekeken en onderzocht wat mij geholpen heeft om uit de overleefmodus te komen en weer voluit te gaan leven. Ik heb onderzocht wat een verschil voor mij heeft gemaakt en wat voor anderen ook van betekenis kan zijn. Zo is mijn idee geboren om een coachingspraktijk te starten. In workshops en trainingen breng ik jonge weduwen samen. We gaan gericht met het verdriet en alle zorgen aan de slag om weer positieve energie te ervaren en terug grip te krijgen op het leven. Ook bied ik individuele coaching aan, gebaseerd op dezelfde thema’s, maar meer gericht op de persoonlijke situatie van een jonge weduwe.”
Heb je daarmee ook een ‘hoger doel’, iets wat verder reikt dan Krachtvrouwen alleen?
“De dood bespreekbaar maken. Het confronteert ons met het leven. Dat is waarom er zoveel inspiratie schuilt in de dood. Voor de dood hoef je niet op de vlucht te gaan. Je hoeft ook geen slachtoffer te worden van een groot verlies. Maak van de shit uit je verleden mest voor je toekomst, volg je hart en haal uit iedere dag alles, alsof het je laatste is! Dat is wat ik wil delen met de wereld. Iedere dag leef ik op die manier. Ik ben er zeker van dat ik daarom, ondanks het verlies van mijn man, toch héél gelukkig ben.”
Wat zijn de plannen die je voor Krachtvrouwen op het programma hebt?
“Op 6 september geef ik een workshop. Een week later start de training van vier maanden waardoor jonge weduwen weer voluit gaan leven. Eind september start het online programma zodat de workshop ook vanuit huis gevolgd kan worden. In augustus en september zijn er nog zeven vrije plaatsen voor een individueel coachingstraject via Skype of in mijn praktijk in Gent.”
Ik heb mijn eigen pad kritisch bekeken en onderzocht wat mij geholpen heeft om uit de overleefmodus te komen en weer voluit te gaan leven.
“En mijn toekomstdromen? Over vijf jaar kent heel Nederland en Vlaanderen mijn bedrijf. Ik heb een wachtlijst voor de workshops, training en coaching voor jonge weduwen. Meer dan 1000 jonge weduwen hebben mijn online programma gevolgd en ik spreek regelmatig voor grote zalen. Naast Krachtvrouwen heb ik dan nog een bedrijf waarin ik ondernemers met een persoonlijke missie coach om hun bedrijf succesvol in de wereld te zetten. Ondernemers die net als ik ondernemen vanuit hun hart en hun ervaringen betekenis willen geven door een bedrijf te starten. Ik wil mijn eigen ervaring van het opzetten en succesvol maken van Krachtvrouwen delen.”
Wat een inspirerend verhaal!