“Paarden zijn niet onder de indruk van rangen of standen”
Zo Marijke, laten we beginnen met je naam…wat is een mailcoach?
“In vroeger tijden onderhielden de mailcoaches verbindingen, ze waren de busdiensten van hun tijd en vervoerden mensen en post. De mailcoach wordt door de paarden in beweging gebracht en staat daarmee letterlijk en figuurlijk symbool voor de doelstelling van ‘De Mailcoach’, het coachen van mensen en trainen van groepen mensen met behulp van paarden. Bovendien is de mailcoach een van de oudste symbolen van de mens die van een wagen voorgetrokken door paarden, met een koetsier op de bok en een goddelijke inzittende. In dit heel oude beeld staat de koets voor ons lichaam, de paarden voor je emoties, onze angsten en verlangens, de koetsier staat voor de ratio en de eigenaar, de heer of dame die in de koets zit voor de ziel, die stem van je hart. Daarmee doet de naam zowel recht aan de symbolische betekenis als ook aan de dagelijkse praktijk.”
Mooi hoor! En hoe verbind jij je WoW-factor met de Mailcoach?
“Ik ben erg geïnteresseerd in de ontwikkeling van mensen en organisaties en wilde daar met mijn lange ervaring als veranderaar, adviseur en coach mijn eigen draai aan geven. Ik had er al eerder over gedacht om voor mezelf te beginnen, maar durfde de stap niet aan. Toen ik me realiseerde dat ik er meer spijt van zou hebben als ik het niet zou proberen dan dat ik er spijt van zou hebben als ik het wel geprobeerd had en het mislukt was, waagde ik de stap. En zo geef ik nu trainingen aan groepen uit organisaties waar de dingen niet meer lekker lopen. Voordat ik de stap naar het ondernemerschap waagde, heb ik altijd gewerkt in grote, complexe, organisaties. Reorganisatie op reorganisatie had zijn weerslag op medewerkers en uiteindelijk miste ik bij deze grote organisaties de bezieling waaruit dingen werkelijk kunnen veranderen.”
Je hoort de lezer bijna denken..”alweer een coach”. Wat maakt jou anders dan anders?
“Nog niet zo lang geleden hoorde ik over leiderschapstrainingen die met paarden worden gegeven. Ik heb me daarin verdiept en kwam tot de conclusies dat ik dit zou moeten kunnen door mijn kennis van veranderende organisaties, mijn werkervaring en mijn 40-jarige ervaring met paarden te combineren. Ik geef mijn trainingen dus samen met mijn paarden als co-trainers. En dat is vrij uniek. Een paard reageert heel zuiver op de deelnemers, hij is immers niet onder de indruk van marktposities of rangen, en daardoor brengt de training in korte tijd de essentie van het gedrag van de deelnemer aan het licht. Na afloop van de training maak ik een observatie-analyse waarmee ik de deelnemers inzicht in hun sterke kanten en hun verbeterpunten geef en de patronen in het groepsfunctioneren blootleg. Zelfinzicht krijge is belangrijk: je kunt alleen veranderen als je in staat bent om te zien wat je blokkeert en ook welk patroon je steeds weer hanteert.”
“Kom in beweging, span het paard niet achter de wagen”
Was je niet bang om de stap te wagen in een onzekere tijd als deze?
“Het is door de crisis misschien niet de meest gunstige periode: het is lastiger om ergens binnen te komen, veel deuren zitten op slot. Maar het maakt wel dat ik steeds meer sleutels zoek, doorzettingsvermogen krijg en het geeft mij extra energie om er tegenaan te gaan. Daarnaast ben ik formeel vorig jaar begonnen, maar omdat ik vorig jaar naast een studie en een loondienstverband rustig aan deed, voelt het alsof ik vanaf 1 januari écht ben gestart. Om mijn bedrijf op de kaart te zetten wil ik m’n website optimaliseren, meer doen met social media als Linked-in en Twitter, kennismakingstrainingen aanbieden en daarnaast aan de weg timmeren met een aanbod van een programma voor medewerkers in het kader van mobiliteit/employability. Dit programma wil ik ook gebruiken als onderzoeksprogramma voor m’n master-thesis.”
Je eigen trainingen als onderzoeksprogramma voor je master-thesis? Interessant, wat moeten we ons daarbij voorstellen?
“In het kader van mijn masteropleiding Master of Management en Innovation zoek ik deelnemers en onderzoeksgroepen voor het innovatieve 2-daagse trainingsprogramma “Kom in beweging, span het paard niet achter de wagen”. Het programma is bedoeld voor medewerkers die in het kader van employaility of van mobiliteit zelf of op verzoek van hun werkgever een volgende loopbaanstap willen zetten. In dit programma krijgen de deelnemers gereedschappen aangereikt waarmee ze vaardigheden aanleren, zelfinzicht krijgen, hun eigen situatie kunnen inschatten en hun mogelijkheden kennen door met hun voeten in het zand te trainen met paarden. De deelnemers zijn na afloop van de training in staat om de regie over hun loopbaan in eigen hand te nemen. Ik zoek een groep medewerkers van 4 tot 6 personen uit een organisatie die samen aan de proef mee kunnen doen in het tweede kwartaal van 2011. Ook individuele medewerkers kunnen meedoen. Dus lezer, neem gerust contact met mij op als je interesse hebt! ”
Wat zijn dus je concrete plannen voor de komende tijd?
“Heel concreet hoop ik binnen nu en drie maanden voldoende proefgroepen voor mijn thesis te hebben gevonden, mijn website op orde te hebben en een tiental boekingen van een trainingsdag op de planning te hebben staan. Naast de groepstraining, coach ik ook mensen individueel met een paard. Het zou dus helemaal super zijn als ik ook nog 5 coach-klanten zou hebben.”
“Deelnemers krijgen zelfinzicht en leren hun mogelijkheden kennen door met hun voeten in het zand paarden te trainen”