Of je nu diensten levert of goederen verkoopt, als ondernemer ben je afhankelijk van het betaalbedrag van je klanten. Je investeert zelf tijd en/of geld in jouw product, erop vertrouwend dat de rekening uiteindelijk betaald wordt. Maar wat als dat niet gebeurt? Het overdragen van je facturen of je debiteurenrisico kan een oplossing zijn!
Niet-betalende klanten: wat een gedoe!
Het is een risico waar elke ZZP’er en ondernemer mee te maken krijgt: klanten die om verschillende redenen laat of soms helemaal niet betalen. Als ZZP’er ondervind je hier direct de consequenties van. Het kost je tijd en energie om ervoor te zorgen dat de rekeningen uiteindelijk welbetaald worden. Daarnaast wordt het betalen van de rekeningen van jouw crediteuren problematisch, met alle gevolgen vandien voor de continuïteit van de onderneming én de relatie met je crediteur. Je cashflow vermindert. Het wordt moeilijker om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden en als bedrijf te groeien. En het niet-betaalgedrag van je debiteuren heeft ook vaak invloed in de privésfeer. Het komt dan ook niet zelden voor dat ZZP’ers aanspraak moeten doen op hun doorlopend krediet om een periode met minder liquiditeit te kunnen overbruggen en het gezinsleven door te laten lopen.
Debiteurenrisico
Wanneer je bedrijf goederen verkoopt, komt daar nog een risico bij: het debiteurenrisico. Het verkopen van goederen aan een persoon of aan een ander bedrijf wordt tegenwoordig vaak op rekening gedaan. Op het moment dat het product is geleverd maar er nog niet betaald is, heb jij als leverancier een debiteurenrisico. Dit houdt in dat de gemaakte kosten voor de aanschaf of de productie van een verkocht product nog niet gedekt zijn door een betalende klant. In theorie is het nog onzeker of je als leverende partij wel geld krijgt voor het product dat is geleverd.
Het debiteurenrisico is iets dat veel ondernemers bezighoudt omdat het grote gevolgen kan hebben voor jou als ondernemer. Wanneer de winstmarge op een product klein is, zullen er immers veel producten moeten worden verkocht voordat een niet-betaald product is terugverdiend.
Factoring
Een mogelijke oplossing voor een ZZP’er om debiteuren toch de rekening te laten betalen is het inschakelen van een factoringsbedrijf. Zeker als je openstaande debiteurensaldo groter is dan je lief is of als je behoefte hebt aan meer cashflow. De factormaatschappij neemt je facturatie volledig uit handen en betaalt je binnen enkele dagen het overgrote deel (tot wel 90%) van je uitstaande rekening.
Nadat de factoringmaatschappij het volledige factuurbedrag heeft ontvangen van je klant, wordt het restant aan je overgemaakt minus de vergoeding van de werkzaamheden. Factoring is dus ook een interessante oplossing als je geen omkijken meer wilt hebben naar je facturatie om zo al je aandacht te kunnen besteden aan je core-business of als je het heel vervelend vindt om steeds achter je geld aan te moeten gaan.
Overdragen van het debiteurenrisico
Een factoringsbedrijf biedt daarnaast ook een redelijk simpele oplossing voor het debiteurenrisico. Bij factoring kunnen niet alleen je facturen worden gekocht door een factoringmaatschappij, maar kan ook het debiteurenrisico worden overgedragen.
Stel: je hebt een product geleverd aan een klant en je hebt samen afgesproken dat de klant 30 dagen heeft om dit product te betalen. Omdat de huidige economische tijd niet erg stabiel is maak je je toch meer zorgen over de uitbetaling van je factuur dan anders: wanneer je factuur niet betaald wordt, heb je immers een probleem. Je kunt het debiteurenrisico echter overdragen aan de factoringmaatschappij. Dit houdt in dat wanneer de factuur niet betaald wordt, de factoringmaatschappij jou hoe dan ook een groot deel van het openstaande bedrag uitbetaalt.
Kosten overdracht
Wanneer je er voor kiest om het debiteurenrisico over te dragen aan een factormaatschappij, kunnen er hogere kosten in rekening worden gebracht dan bij het overdragen van de facturatie. Omdat de factormaatschappij een groter risico heeft gelopen op schade kan er een groter percentage worden ingehouden van het factuurbedrag wanneer deze volledig is uitbetaald. Op deze manier kost het je wel geld, maar een stuk minder dan wanneer je zelf de schade zou lijden. Daarbij hoef je je minder zorgen te maken over het eventueel niet uitbetalen van een factuur.
Meer info
Wil je graag eens meer informatie over het overdragen van je facturen of je debiteurenrisico? Kijk dan eens verder op bijvoorbeeld de website van creditpay.nu.