Als startende ondernemer kies je voor een rechtsvorm voor je onderneming. Welke vorm je kiest hangt af van een aantal factoren. Start je alleen of samen met één of meer partners? En als je met meerdere partners samenwerkt, wie brengt dan wat in qua vermogen, arbeid en goederen? En welke rol speelt je privé vermogen?
Eenmanszaak of VoF de meest gekozen vorm
Verreweg de meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak of een VoF vanwege het gemak waarmee je van start kunt gaan. Bij deze vormen ben je als eigenaar van de onderneming zelf verantwoordelijk én hoofdelijk aansprakelijk voor schulden en claims. Jij bent dus, voor de wet, je eigen onderneming! Dit is natuurlijk gelijk het grootste risico of nadeel. Als je onderneming niet aan financiële verplichtingen kan voldoen, word je zelf aansprakelijk gesteld. Dit kan zo ver gaan, dat je privé-vermogen aangesproken wordt.
Met een eenmanszaak of VoF ben je zelf verantwoordelijk én hoofdelijk aansprakelijk voor schulden en claims. Dat is gelijk het grootste risico!
Besloten Vennootschap: vijf vragen aan Rick Schmitz
Veel minder ondernemers kiezen in de startfase voor het oprichten van een BV, terwijl dit wel een goede optie kan zijn. We hadden een gesprek met Rick Schmitz, mede-oprichter en fiscaal jurist van FIRM24 en stelden hem vijf vragen over de BV als rechtsvorm.
Rick, bij een BV denk ik aan grote bedrijven en ondernemingen. Waarom zou een kleiner bedrijf of zelfs een eenmanszaak over het oprichten van een BV moeten nadenken?
Rick: “Een BV is een privaatrechtelijke onderneming, die wordt gezien als een rechtspersoon. Gaat het onverhoopt mis, dan kunnen schulden en claims wel verhaald worden op de BV maar niet op jou. Een voorwaarde is wel dat jij (en het bestuur) geen wanbeleid hebben gevoerd. Bij deze rechtsvorm wordt jij als aandeelhouder of bestuurder dus niet als vertegenwoordiger gezien van de onderneming. En ja, bestuurders en aandeelhouders, want een BV heeft het kapitaal verdeeld in aandelen.”
Dat klinkt meteen heel serieus, bestuurders en aandeelhouders. De bescherming van de privé-aansprakelijkheid is wel een groot voordeel. Welke voordelen biedt een BV nog meer?
Rick: “Een BV is wettelijk aan regels gebonden. Voor een eenmanszaak geldt dit veel minder. Voor derden komt een BV dus heel professioneel en betrouwbaar over. Een BV zal dus het vertrouwen van de buitenwereld versterken en daarmee ook de kans dat ze met jou in zee willen gaan.”
Een holdingstructuur en een coöperatie zijn aantrekkelijke BV varianten voor startups!
“En daarmee komen we meteen bij een ander voordeel van de BV: Een investeerder wil namelijk aandelen hebben in jouw onderneming, als wederprestatie voor de geldlening die hij of zij je verstrekt. Dat kan niet bij een eenmanszaak of VoF. Zij kunnen als vennoot intreden in een VoF, maar dat is een veel te groot risico voor een investeerder. Dus ben je een ambitieuze starter met grootse plannen en wil je graag investeerders aantrekken? Dan is de rechtsvorm BV een must! Een BV kun je trouwens op heel veel verschillende manieren opzetten. Een holdingstructuur en een coöperatie zijn aantrekkelijke BV varianten voor startups.”
Welke gevolgen heeft het oprichten van een BV belastingtechnisch gezien?
Rick: “Het oprichten van een BV kan belastingtechnisch gezien voordeliger zijn dan een eenmanszaak of een VoF, maar dat is afhankelijk van de winst die je maakt. Een vast bedrag is hiervoor niet te geven, omdat er allerlei factoren een rol spelen. Het kan dus van onderneming tot onderneming verschillen en of het voordelig voor jou is, moet even bekeken worden door een professional. Bij hoge jaarwinsten is een BV fiscaal aantrekkelijker omdat je dan minder hebt aan de fiscale voordelen van een VoF of eenmanszaak. Wil je wel enigszins een richtlijn, dan moet je aan een kantelpunt denken van ongeveer €70.000.”
Het klinkt allemaal heel goed als je het zo hoort. Maar het kan niet anders of er kleven ook nadelen aan het oprichten van een BV. Welke zijn dat?
Rick: “Het oprichten van een BV brengt kosten met zich mee. Daarnaast moet je een notaris vragen de oprichtings-akte op te stellen en de inschrijving van de BV in het Handelsregister te begeleiden. Dat is nodig om de persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurders te voorkomen. En ten slotte moet je statuten opstellen, waarin je bijvoorbeeld de regels voor de overdracht van de aandelen vastlegt, maar ook de bevoegdheden van de directie van het bedrijf en de manier waarop bestuurders benoemd en ontslagen worden.”
Dus, BV: ja of nee?
Rick: ” Dat is een afweging die je moet maken. Twijfel je of jouw onderneming al volwassen genoeg is om te worden omgezet in een BV? Of wil je meteen van start met een BV? Dan is het verstandig om advies te vragen aan mij of één van de andere juristen van FIRM24. Mocht je vervolgens besluiten om je eigen BV op te richten, dan kun je dat via ons heel snel, eenvoudig én 100% digitaal zelf doen. We geven je dan als extra een juridische check van jouw contracten ter waarde van €500,- cadeau!”