De voorbereiding om te starten met je eigen bedrijf

Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt starten met ondernemen. En om je kans op succes zo groot mogelijk te maken, is een goede voorbereiding van je bedrijf daarbij belangrijk. Maar wat moet je allemaal regelen? En wanneer? Waar moet je bij stilstaan? En wat vooral niet vergeten?

“Succes is afhankelijk van een nauwkeurige voorbereiding, zonder voorbereiding is falen een feit”

(Confucius, Chinese filosoof)

Eén van de eerste zaken waar je waarschijnlijk aan denkt zijn je inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het melden van je plannen bij de belastingdienst. Maar het schrijven van een ondernemingsplan is minstens zo belangrijk. Het helpt je om voor jezelf, maar ook voor anderen zoals eventuele investeerders, duidelijk op een rij te zetten wat je plannen zijn, wat de haalbaarheid is van je idee en welke kansen maar ook welke risico’s je verwacht. Daarnaast zul je in de opstartfase onder andere moeten nadenken over de rechtsvorm waarin je je onderneming wilt gieten, hoe je de financiën regelt en hoe je aandacht voor je onderneming wilt vragen.

Hieronder vind je tabbladen over verschillende onderwerpen. Door op een tabblad te klikken, kom je bij deze artikelen met informatie en handige tips. Deze informatie helpt je om stap voor stap voorbereidingen te treffen voor je eigen bedrijf zodat je straks op een stevige basis kunt verder bouwen.