Ik zie veel artikelen voorbij komen op internet over doelen stellen en deze bereiken, over focus aanbrengen en succes behalen. Over mijlpalen definiëren en je bestemming bereiken. Kortom: als je je ‘leest’ kent en definieert, kun je je weg doelgericht bewandelen. Bloggers en vloggers besteden er veel tijd en aandacht aan. Coaches en trainers hebben er prachtige slogans over gemaakt. En ook ik verkondig hetzelfde in trainingen en coachsessies. Maar wat als je dat niet precies weet? Als je niet helemaal duidelijk hebt wat je doel is. Als je niet weet welke bestemming je wil bereiken? Laat staan dat je sowieso iets hebt om op te focussen.
Toen wij terugkwamen van onze zeilreis rond de Atlantische Oceaan, vroeg ik me af wat ik wilde gaan doen. En eerlijk gezegd vraag ik me dat eigenlijk nog dagelijks af.
Ik weet waar ik goed in ben en ik doe dat met heel erg veel plezier. Ik kan er dus voor kiezen om als ‘schoenmaker bij de leest’ te blijven die ik ken en te doen waar ik goed en succesvol in ben. Maar als breed georiënteerde generalist voel ik altijd dat er nog meer mooie, gave en inspirerende dingen zijn die ik kan doen, die ik kan doorgeven en waarmee ik anderen kan inspireren.
“Basisleest”
Dus als ik me afvraag wat ik wil doen is het antwoord in ieder geval: anderen inspireren. Maar, je voelt het al aankomen, dat kun je op ontzettend vele manieren invullen. Het is een ‘basis leest’ die nog alle kanten op kan. En als ik zo vaag blijf, heb ik geen doel, focus of andere mijlpaal om te bereiken. En tja, dan kom ik er ook niet.
Ik heb dat een tijdje laten sudderen om te testen of het inderdaad zo belangrijk is om wat je doet en wilt duidelijker te definiëren. En ja, het klopt. Als ik niet duidelijker ben voor mezelf word ik onrustig, komt er minder uit mijn handen en voel ik me wat doelloos of nutteloos. Dan weet ik ook niet zo goed wat ik op moet pakken.
Handig, nu weet ik in ieder geval dat het klopt wat we met z’n allen roepen en schrijven.
Is dat erg?
Is het erg? Dat is altijd mijn tweede vraag. Sinds mijn reis vind ik het niet meer zo erg dat ik soms niet weet wat mijn ‘leest’ precies is. Het mooie is namelijk dat door even doelloos, stuurloos of “leest-loos” rond te dolen, ik open sta voor een hoop nieuwe ideeën, mensen en andere prikkels. Ik lees dan alles wat los en vast zit, ik praat met mensen over waar zij mee bezig zijn en ik spar met mijn dierbare vrienden en partner over wat mijn doel op deze aardbol is.
Aangepaste leest
Ineens vormt zich dan weer een nieuwe ‘leest’. “Vaak een nieuwe ‘leest’ geschoeid op de oude. En soms een andere invulling van diezelfde oude ‘leest’.”
Zo gaf ik voordat wij weggingen trainingen aan grote groepen.Tegenwoordig verzorg ik nog trainingen en teambuildingsdagen, maar nu juist aan kleinere groepen. Ik coach meer en geef lezingen. En, last but nog least, ik schrijf. Dat deed ik van tevoren niet. Sinds mijn boek schrijf ik deze columns, blog ik en zoek ik thema’s en onderwerpen waar ik anderen mee kan inspireren. En ik merk dat mijn leest langzaam begint te verschuiven; ideeën beginnen op te borrelen over het maken van een kinderboek, of misschien wel een documentaire….
Het zijn nog hersenspinsels, maar ik laat ze lekker sudderen en wacht geduldig (nou ja, dat is weer een ander thema) af tot de nieuwe leest zich ontvouwt en mij vindt.
Ondernemerschap
Al ben ik een mens dat weinig jaloezie kent, ik was vroeger weleens jaloers op mensen met expertise in een bepaald vakgebied. Of op mensen met een roeping. In mijn beleving hebben die tenminste een duidelijk ‘leest’ om voor te gaan. Duidelijk verhaal, duidelijke weg, duidelijke doelen en dus ook een duidelijke weg in het ondernemer zijn. Heerlijk!
Tegenwoordig realiseer me dat dat ook zo zijn nadelen heeft. Mijn generalist-zijn zorgt er soms voor dat ik mijn ‘leest’ even kwijt ben, maar het voordeel is dat er ook gemakkelijker aangepaste of nieuwe ‘leesten’ zich voordoen.
‘Schoenmaker, kies één van je leesten’
Dus ja, schoenmaker blijf bij je ‘leest’, wat of waar deze ‘leest’ voor jou op dat moment ook is. En, als je hem even kwijt bent, geniet van die periode. Laat je je er niet door uit het veld slaan. Dit is de periode die je ideeën geeft en die je brein aan het werk zet om scherp en kritisch te blijven over waar je mee bezig bent. Probeer met een open vizier en geduld deze periode door te gaan. Er komt vanzelf een moment dat je weer klaar bent om een nieuwe focus aan te brengen.
Onderneem ze, blijf lekker met je voeten op de grond en, om in de schoenentermen te blijven, wie de schoen past, trekke hem aan! Dan heb je niet alleen de goede leest te pakken, maar ook de goede schoen, want dan is het in ieder geval voor dit moment jouw goede maat!