Het is zomer 2014. Wij zijn op vakantie op Schiermonnikoog. Van oudsher het favoriete eiland van mijn schoonfamilie, zoals Monique van der Ven verknocht is aan Vlieland en Boer Tom op Texel hoort.
Tante Anna
Inmiddels is Schiermonnikoog ook mijn eiland. Overzichtelijk, rustig, met veel strand en bijbehorende heerlijke zeelucht. En met ‘tante Anna’. Deze geboren eilandse verbleef tijdens haar werkzame leven op de wal. Jarenlang woonde ze naast mijn schoonouders en bouwde een innige vriendschap met mijn schoonfamilie op.
Sinds haar pensionering – ruim 25 jaar geleden – is tante Anna weer terug op Schiermonnikoog. En al die jaren krijgt zij maandelijks haar pensioen. Anna woont zelfstandig, is helder van geest en heeft levenslang voldoende inkomen. Kortom, deze tante heeft het goed geregeld.
Voorbeeld voor vrouwen
Dat zette mij tot nadenken. Mijn tante Anna zou een voorbeeld moeten zijn voor meer vrouwen. Vooral vrouwen die nu als zzp’er aan het werk zijn. Er zijn namelijk genoeg redenen om aan te nemen dat zelfstandig ondernemers van nu helemaal geen rooskleurige toekomst tegemoet gaan. Integendeel, de kans is groot dat ze hun laatste jaren doorbrengen als armoedige gepensioneerden.
Pensioenopbouw
Het is niet voor niets dat de AFM nadrukkelijk aanraadt om een verplichte pensioenregeling voor zelfstandig ondernemers in te voeren. Dit is overigens ook vanuit overheidsstandpunt zeer begrijpelijk. Ten eerste dragen zelfstandig ondernemers nu niet bij aan het collectieve pensioenopbouw, waardoor het pensioen voor werknemers in loondienst duurder is. En ten tweede leven gepensioneerden zonder pensioen uiteindelijk in armoede met alle kosten van dien voor de overheid.
Verplicht of niet, feit blijft dat zelfstandig ondernemende vrouwen niet of onvoldoende pensioen opbouwen. Slechts 25% van de zelfstandig ondernemers schijnt maandelijks een bedrag opzij te leggen. Specifieke cijfers voor vrouwen ontbreken, maar mijn ervaring zegt dat het voor hen nog bedroevender is.
Zorgen voor je eigen toekomst
Hoe redden vrouwelijke zzp’ers het nu dan? Veel vrouwen hebben een partner en leven van het inkomen van hun echtgenoot. In ruil daarvoor nemen zij het leeuwendeel van de huishoudelijke taken en de zorg voor de kinderen op zich. Dat is geweldig, maar het is ook onbetaald. Zolang de zorgtaken niet in geld worden uitgedrukt krijgen vrouwen met een laag inkomen financieel niet de waardering die ze verdienen.
Dit laatste hoeft overigens geen probleem te worden, als die liefhebbende partner wel een goed pensioen opbouwt en besluit om dat te delen met zijn zelfstandig ondernemende echtgenote. Maar o wee, als hij haar laat vallen. Dan valt ze hard…
Overigens heb ik mij de afgelopen 3 jaar ook zo gedragen. Mijn echtgenoot en ik leefden op zijn salaris, ik werkte beduidend minder en zorgde meer voor onze kinderen. Met plezier. Maar ik heb in die periode veel kennis opgedaan en een netwerk opgebouwd. Zo weet ik nu het verschil tussen een lijfrente en banksparen, ik weet wanneer de FOR voor mij interessant is en ik weet hoeveel geld ik opzij moet leggen voor later. En ik pluk nu de vruchten door toename in klandizie. Hiermee ga ik mijn doel realiseren. Stapje voor stapje kom ik dichterbij: een financieel gezonde toekomst voor mijn hele gezin. Terwijl ik ondertussen ook nog geniet van het hier en nu.
Je financieel gezonde toekomst
Hoe kun jij te werk gaan? Doe dan net als ik! Zet de volgende stappen:
- Breng jouw administratie op orde (actueel, accuraat)
- Maak een overzicht van alle reeds afgesloten financiële producten (wat krijg je wanneer en wat betaal je hiervoor)
- Verdiep je in financiële materie (wat betekenen termen en zijn ze op jou van toepassing)
- Bekijk jouw financiële mogelijkheden (welke producten/diensten zijn interessant voor jou)
- Maak – met jouw partner, gezin of familie – een wensenlijst voor later (wat wil je later kunnen doen en wat kost dat)
- Vergelijk jouw mogelijkheden met jou wensen. Matcht het? Mooi. Matcht het niet? Ga dan na waar je aan moet sleutelen. Moet je je wensen bijstellen of kun je nog ingrijpen en zorgen voor passende financiering.
- Geniet, nu en later!
Dit is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan… Niet iedereen houdt ervan om in (administratieve) regels te duiken of om overzichten op te stellen. Je moet er tijd voor maken. Want als je een keertje tijd over hebt, zijn er meestal leukere dingen te bedenken…
Doe mee met de Financiële Fitness Challenge!
Om die reden start ik op 5 februari a.s. met de gratis Financiële Fitness Challenge voor zelfstandig ondernemend professionals. Als jij ook op een vrijblijvende en laagdrempelige manier aan de slag wilt met jouw administratie en financiën, doe dan mee en schrijf je hier in! Elke dag, 15 dagen ontvang je van mij een mailtje met een opdracht die je niet meer dan 15 minuten kost. En je staat er niet alleen voor, want als je wilt kun je de andere deelnemers in de besloten FB-groep ‘ontmoeten’ om ervaringen te delen.