Onderzoek ING: Minder starters verwacht in 2016

ING Economisch Bureau: starters 2015 stabiel daling 2016

Na twee kwartalen van daling nam het aantal startende ondernemers in het derde kwartaal van 2015 met 5% toe: 30.600 mensen starten in die periode een bedrijf. De meeste starters begonnen in de zakelijke dienstverlening, en dan vooral op het gebied van bedrijfsadviesbureaus en industrieel ontwerp & vormgeving. Na de zakelijke dienstverlening zijn de meeste starters begonnen in de culturele sector, waaronder ook de persoonlijke dienstverlening (kapsalons, schoonheidssalons), de detailhandel en onderwijs vallen.

Aantal startende ondernemers stabiel in 2015

Na de onverwachte sterke stijging van het aantal starters in het derde kwartaal is de verwachting dat het aantal starters dit jaar ongeveer gelijk zal zijn aan dat van 2014. Hoewel de economie aantrekt, herstelt de arbeidsmarkt in een langzamer tempo dan aanvankelijk gedacht. Veel bedrijven zijn eerst bezig met het opbouwen van een flexibele schil voordat ze weer vast personeel aannemen. Hierdoor gaan veel voormalig werknemers als zelfstandige zonder personeel aan de slag. Het aantal zzp’ers zal dit jaar dan ook nog niet afnemen. Ondanks een verwachte daling in 2016 blijft het aantal starters ook de komende jaren op hoog niveau.

Minder starters in 2016

Voor volgend jaar wordt evenwel een daling van het aantal starters verwacht, ook al zal het aantal startende ondernemers ook de komende jaren op hoog niveau blijven. In navolging van de economie zal de arbeidsmarkt verder aantrekken. Het aantal werknemers dat zijn baan verliest en vervolgens als zzp’er aan de slag gaat zal dan ook afnemen. Dit geldt voor vrijwel alle sectoren, behalve de zorg. Deze sector laat ook volgend jaar nog geen groei zien. Binnen de sector is sprake van een algehele kostenfocus waardoor de werkgelegenheid voorlopig verder afneemt. Evenals in 2015 zal een deel van de werknemers dat zijn baan verliest in 2016, al dan niet gedwongen, als zzp’er aan de slag gaan.

Aantal starters blijft op hoog niveau

Behalve deze ontwikkelingen zijn nieuwe generaties die de arbeidsmarkt betreden eerder op zoek naar flexibiliteit in hun werk dan naar  vastigheid. Een antwoord hierop is het zzp’er-schap. De verwachting is dat het aantal zzp’ers de komende jaren zal toenemen, alleen in een minder hoog tempo dan tot nu toe het geval is. Aangezien circa 90% van alle starters uit zzp-ers bestaan, blijft het aantal starters daarmee de komende jaren op een hoog niveau.

 

 

(Bron: ING Economisch Bureau, Vooruitzicht Starters / oktober 2015)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.