Als startende ondernemer moet je kiezen voor een bepaalde ondernemingsvorm. Welke rechtsvorm je kiest hangt af van een aantal factoren:
- Start je alleen of samen met één of meerdere partners?
- Als je met meerde personen samenwerkt: wat brengt een ieder in qua vermogen, arbeid, goederen?
- Welke rol speelt je privé-vermogen?
Natuurlijke ondernemingsvormen
Bij natuurlijke ondernemingsvormen ben je als ondernemer zelf verantwoordelijk én hoofdelijk aansprakelijk voor elke aansprakelijkheid van de onderneming. Jij bent dus, voor de wet, je eigen onderneming! Dit is natuurlijk gelijk het grootste risico van een natuurlijke ondernemingsvorm. Als je onderneming niet aan de financiële verplichtingen kan voldoen, word je zelf aansprakelijk gesteld. Dit kan zo ver gaan, dat je privé-vermogen aangesproken gaat worden. Onvoorziene aansprakelijkheid kan deels verzekerd worden, maar dat geldt niet voor de hele aansprakelijkheid. Als je een klein aantal klanten hebt en je bent voor je inkomsten van die klanten afhankelijk, dan loop je een behoorlijk risico als er met één van deze klanten iets mis gaat. Datzelfde geldt voor een grote klant, die in zijn eentje een groot percentage van je omzet voor zijn of haar rekening neemt. Wat gebeurt er met de inkomsten van je onderneming als deze klant niet aan zijn betalingsverplichting kan voldoen? Gangbare vormen van natuurlijke ondernemingsvormen zijn een Eenmanszaak, een Maatschap en een Vennootschap onder firma (VOF).
Privaatrechtelijke ondernemingsvormen
Privaatrechtelijke ondernemingen worden niet door de eigenaren zelf vertegenwoordigd, maar worden gezien als rechtspersonen. Het zijn samenwerkingsverbanden of instanties die volgens de wet zelf kunnen handelen. Je bent dus niet zelf aansprakelijk voor het bedrijf. Als het misgaat ben je natuurlijk je investering kwijt, maar je privé-vermogen kan nooit worden aangesproken. Voorbeelden hiervan zijn een BV, NV, Coöperatie, Vereniging of Stichting.