Brancheonderzoek is een onderdeel van je markteingplan: welke trends en ontwikkelingen zijn er?

Als startende ondernemer wil je graag weten of je ondernemersplannen haalbaar zijn: wat zijn de kansen van jouw product of dienst? Een brancheonderzoek kan je daar veel over vertellen; het helpt je de ontwikkelingen in jouw branche in kaart te brengen.

Stappen in je brancheonderzoek

Om te weten te komen hoe gezond de branche is waar je wil starten, bekijk je verschillende aspecten:

 • Starters en stoppers:
  Starten er relatief veel mensen en zijn er weinig stoppers of bedrijven die failliet gaan? Dan heb je goede kansen. Je vindt deze informatie over jouw branche, sector en subsector in het Handelsregister van de KvK.
 • Gemiddelde omzet:
  De gemiddelde omzet geeft je een algemene indruk van je branche. Zie je dat de gemiddelde omzet in jouw branche niet erg hoog is of dat de winst langzamerhand daalt, dan is het verstandig om je plannen bij te stellen. Maar als je juist ziet dat een groot deel van de bedrijven in je branche winst maken, kan dat een gunstig teken zijn. Je kunt via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel jaarrekeningen en uittreksel opvragen om je idee te vormen, maar ook inzicht in te krijgen.
 • Je concurrenten:
  Onderzoek wie je concurrenten zijn in je branche. Daarvoor kun je een eenvoudig onderzoek via google voor uitvoeren, maar ook de bedrijfsgegevens bekijen in de jaarrekeningen en uittreksels uit het Handelsregister. Wie zijn de belangrijkste spelers? Waar bestaat hun aanbod uit? Wie is hun doelgroep en welke prijzen hanteren ze? Je kunt dit onderdeel verder uitdiepen met een uitgebreidere concurrentieanalyse.
 • Trends en ontwikkelingen:
  Welke trends en ontwikkelingen binnen je branche hebben invloed op jouw bedrijf en jouw plannen? Om hier een idee van te krijgen kun je de cijfers van je branchevereniging combineren met de cijfers die je bij het CBS vindt en met de brancherapporten van banken als de Rabobank, de ING en ABN AMRO. Welke kansen en bedreigingen vloeien voort uit die veranderingen binnen je branche? Hoe staat het met het aanbod van personeel? Neemt de concurrentie uit andere sectoren toe? Welke overheidsbeslissingen kunnen van invloed zijn op jouw branche? Met welke niuewe regelgeving of wetgeving kun je te maken krijgen?

Waar vind je verdere informatie voor je brancheonderzoek

Er zijn verschillende organisaties waar je informatie kunt terugvinden of opvragen om je brancheonderzoek uit te voeren. Het genoemde Handelsregister van de KVK en de branchewijzer van Ondernemersplein helpen je al een heel eind op weg. Je kunt je brancheonderzoek aanvullen met informatie van branche-organisaties en -verenigingen, het CBS, het Economisch Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf en de onderzoeksresultaten die Panteia regelmatig publiceert.