In de liquiditeitsbegroting probeer je zo goed mogelijk te begroten hoe je ontvangsten en uitgaven in een bepaalde periode, bijvoorbeeld per maand of kwartaal, verlopen. Je krijgt zo inzicht in het geld wat je op een bepaald moment tot je beschikking hebt, je direct opneembare saldo (kas en rekening-courant). Daarnaast kun je door deze begroting achterhalen op welke momenten je extra kosten hebt en je misschien zelfs saldo tekort komt. Maar ook op welke momenten je een financiële reserve kunt opbouwen of het beste nieuwe investeringen kan doen.

Het belang van de liquiditeitsbegroting voor investeerders

Voor een investeerder is de liquiditeitsbegroting belangrijk omdat je zelfs met goede omzet en winstvooruitzichten, failliet kunt gaan. Meestal gebeurt dit doordat er in een bepaalde periode geen geld binnenkomt terwijl de kosten voor jou wel doorblijven gaan.

Het gevaar schuilt namelijk in het betaalgedrag van je klanten. Gemiddeld moet je rekenen op een 45 dagen betaaltermijn van je klanten. Dit, gekoppeld aan de btw die jij wel al afdraagt over de bedragen die je nog moet ontvangen én de inkoopkosten die jij hebt betaald, maar nog niet hebt terugverdiend kunnen er voor zorgen dat je kas en bankrekening in de rode cijfers belandt.