In een exploitatiebegroting zet je de omzet die je verwacht te draaien af tegen de kosten. Deze berekening helpt je om te  bepalen hoeveel omzet je moet draaien om quitte te spelen of winstgevend te worden. En het geeft straks een beeld over hoe je bedrijf het doet: maak je hoofdzakelijk winst of verlies? De exploitatiebegroting is dus eigenlijk een winst- en verliesrekening die je nu voorspelt voor de toekomst. Maar pas op: reken jezelf niet te gauw rijk!

Wat neem je mee in je exploitatiebegroting?

  • de omzet die je verwacht
  • de hoogte van je inkoopkosten
  • de andere zakelijke kosten die je maakt

De rekensom die je vervolgens maakt is simpel: je winst is je omzet minus je kosten.Van je verwachte omzet trek je alle kosten die je maakt af, zoals de kosten van verzekeringen, personeel, aflossingen, belastingen, telefoonkosten en je privé-uitgaven. Het uiteindelijke bedrag dat overbijft is de winst die je denkt over te houden. Vermeld alle bedragen altijd zonder btw.

Onderzoek, inschatten en prognoses

Deze cijfers zijn altijd op verwachtingen gebaseerd, dus zullen in werkelijkheid gaan afwijken. Maar wees realistisch, voer zoveel mogelijk onderzoek uit. Vooral aan de kosten kun je veel baseren op realiteit, omzet is altijd een inschatting.

Maak prognoses voor de aankomende 3 jaar. Een investeerder weet ook wel dat je het eerste jaar, en vaak zelfs het tweede, vermoedelijk nauwelijks tot geen winst gaat maken. Belangrijk is dat er groei zichtbaar is en uiteindelijk willen zij natuurlijk een goed winstgevend bedrijf zien.