“Van uitkering tot onderneming”

Als je op dit moment een uitkering ontvangt maar je wil weer graag aan het werk en je hebt toch al plannen om voor jezelf te beginnen, dan is de Individuele Reïntegratie Overeenkomst (IRO) wellicht iets voor jou! Dit is een regeling, speciaal voor starters, om in eerste instantie met behoud van een uitkering de opstart van een eigen bedrijf te organiseren. Je krijgt dan begeleiding van een zogenaamde werkcoach. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Je leest er meer over in dit artikel.

De IRO procedure beslaat de volgende fases:

– Onderzoeksperiode
– Startperiode bedrijf
– Na de startperiode

IRO

Deze periode  is bedoeld om eerst goed te onderzoeken of jouw idee kans van slagen heeft. Je gaat hierin de volgende stappen doorlopen:

– Een ondernemingsplan schrijven
– Een lening regelen
– Marktonderzoek verrichten
– Advies inwinnen bij diverse instanties (kvk, branche-organisaties e.d.)
– Benodigdheden uitzoeken
– Belastingzaken uitzoeken

Je bespreekt met je werkcoach dat je voor jezelf wilt beginnen en hoe lang de onderzoeksperiode mag duren. Tijdens deze periode ben je vrijgesteld van je sollicitatieplicht en behoud je je WW-uitkering.

Na de onderzoeksfase dien je toestemming te vragen aan je werkcoach of je gebruik mag maken van de startperiode. De startperiode biedt je de mogelijkheid om met gedeeltelijk behoud van je uitkering te starten met je bedrijf.

Je hebt twee mogelijkheden na de onderzoeksperiode:

– Geen of minder uitkering ontvangen
Het UWV beëindigt je uitkering definitief voor het aantal uren dat je als zelfstandige werkt. Alle uren die je aan je bedrijf besteedt tellen mee, dus ook administratie, studie, acquisitie. Deze uren moeten doorgegeven worden aan de Belastingdienst en worden vergeleken met de uren die je aan het UWV opgeeft. Je hebt hier geen toestemming voor nodig van je werkcoach. Je kunt dit zelf door middel van een wijzigingsfomulier aanpassen. Je blijft wel verplicht voor het aantal uren dat je nog WW-uitkering ontvangt, te solliciteren.

– Startersregeling

Je maakt gebruik van de startersregeling. Met toestemming van je werkcoach mag je dan maximaal 26 weken aan je bedrijf werken, waarbij je 29% gekort wordt op je WW-uitkering.

Tijdens de startperiode hoeft je voor het UWV of de Belastingdienst je uren niet bij te houden. Het is wel verstandig om de uren die je werkt als zelfstandige bij te houden, om eventueel in aanmerking te komen voor de startersaftrek. In de startfase mag je volledig handelen voor je eigen bedrijf: opdrachten binnenhalen en uitvoeren, een bedrijfspand inrichten of een winkel openen. Je mag in deze periode echter niet werken voor de werkgever die je heeft ontslagen. Doe je dit wel, dan wordt je WW-uitkering voor de startperiode stop gezet en kan jezelfs een extra boete krijgen. Na de startperiode mag je wel voor je ex-werkgever werken.

Ook hier heb je geen sollicitatieplicht. Uiteindelijk moet je volledig zonder uitkering kunnen rond komen. Verdien je in de startperiode al meteen voldoende geld, dan kun je ervoor kiezen om je uitkering te verlagen of stop te zetten. Dan hoef je later ook minder terug te betalen.

Als je naast de uitkering een toeslag krijgt, berekent de UWV na ongeveer 2 jaar hoeveel toeslag je moet terugbetalen op basis van je jaarstukken. Het gaat dan alleen om de toeslag die je kreeg tijdens de startperiode.

Fase 3: na de start

Na de startperiode van 26 weken zijn er 3 situaties mogelijk:

1) Je zet je bedrijf voort en je uitkering stopt.

2) Je gaat gedeeltelijk verder als zelfstandige.

Je uitkering stopt dan voor het aantal uren dat je blijft werken voor je bedrijf. Alle uren tellen hier weer mee. Voor de overige uren ontvang je uitkering en heb je ook weer sollicitatieplicht.
3) Je stopt volledig met je bedrijf.

Afhankelijk van hoe lang je recht had op een uitkering, kun je misschien weer een beroep doen op het UWV.

Voorwaarden voor IRO

– je moet langer dan 6 maanden een uitkering ontvangen

– je dient een aanvraag is en krijgt een werkcoach toegewezen

– je werkcoach bepaalt of je in aanmerking kunt komen voor een IRO. Kom je ervoor in aanmerking, dan mag je zelf een reïntegratiebedrijf uitkiezen die bij jouw past. Samen met dit bedrijf stel je een reïntegratieplan op. Je werkcoach beoordeelt dit plan en na goedkeuring door het UWV kun je van start met dit traject. Er ontstaat dan een contract tussen UWV en het reïntegratiebedrijf.

Tips bij het zoeken naar een reïntegratiebedrijf:
– Zoek een reïntegratiebedrijf dat gespecialiseerd is in opstarten van een eigen bedrijf.
– Ga meerdere vrijblijvende intake-gesprekken aan om de juiste klik te vinden.
– Vraag duidelijk wat het bedrijf jou te bieden heeft.

Voor meer informatie over het IRO traject:

www.uwv.nl

www.iro-info.nl/