Ondernemen, loondienst of parttime werken in je bedrijf, ik ondernemer, Ondernemen ja/nee

“Ondernemen…een successtory?”

Je wikt en je weegt: ondernemen of loondienst? Het idee om zelfstandig te werken spreekt je, om welke persoonlijke reden dan ook, aan. Je weet dat je als werknemer je werk goed doet, maar zou je ook kunnen ondernemen? Ondernemen is een vak. Je leert het pas door er mee te beginnen en dat is een uitdaging op zich. Inhoudelijk ben je bezig met iets wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Tegelijkertijd krijg je met veel facetten van het ondernemersvak te maken. Denk aan sales, management, ruimte voor creativiteit en financieel inzicht. Je wordt als ondernemer telkens uitgedaagd om innovatief te blijven. Deze uitdaging zorgt ervoor dat je als mens blijft groeien.

Maar de beslissing om te gaan ondernemen hangt van veel factoren af. Speel je met het idee om te gaan ondernemen, dan komt waarschijnlijk ook de vraag voorbij of je je baan in loondienst ervoor op wil en kan geven. Een belangrijke afweging waar je niet te snel overheen moet stappen. Want wat zijn nou de voor- en nadelen van het ondernemerschap in vergelijking tot een baan in loondienst?

Eigen baas of toch in loondienst?

Dat is een heel persoonlijke overweging. Tenslotte is iedereen anders en kunnen verschillende factoren een rol spelen. Want misschien ben jij wel erg gesteld op duidelijkheid en veiligheid. Dan kunnen de risico’s van het ondernemerschap je meer stress opleveren dan plezier. Of je bent thuis de kostwinner en zijn meerdere personen afhankelijk van jouw inkomen. Dan is het van belang dat je realistische prognoses opstelt en redelijke reserves achter de hand houdt. Een baan in loondienst brengt op het gebied van inkomen meer veiligheid in je leven dan een eigen onderneming.

Maar misschien voel je je binnen een organisatie geremd door collega’s, afdelingen of besluitvormingsprocessen en zou je meer zelfstandigheid willen. Dan kan het ondernemerschap je veel voldoening geven. Want in je eigen bedrijf werk je zelfstandig en kan je zoveel hulp in huis halen als je wilt, wanneer je dat wilt en op welk gebied je het nodig hebt.

Elk voordeel heeft z’n nadeel!

Als ondernemer heb je meer vrijheid, zowel wat betreft beslissingen die gemaakt moeten worden als je tijdsindeling. Besef wel dat er ook een keerzijde van de medaille is. Volledige beslissingsbevoegdheid kan vrijheid en voldoening geven, maar kan ook zwaar voelen en eenzaamheid geven. En het is natuurlijk heerlijk om aan niemand te hoeven verantwoorden wanneer en hoe lang je werkt. Vooral als je kinderen hebt, kan het een groot voordeel zijn om te werken op tijden wanneer het jou uitkomt. Maar je tijd zelf indelen vergt veel discipline. Je zal prioriteiten moeten stellen en efficiënt moeten werken om te voorkomen dat je werk je privéleven opslokt.

Aan niemand verantwoording hoeven afleggen klinkt voor veel oriënterende ondernemers als een walhalla, als het synoniem van de ultieme vrijheid. Niks voelt tenslotte vrijer dan geen baas boven je te hebben. Maar ook bij ondernemen ontkom je er niet aan om verantwoording af te leggen. Aan je personeel bijvoorbeeld, of aan je klanten of andere instanties als overheid of de belastingdienst. Deze verantwoording is eigenlijk zwaarder dan de verantwoording naar je werkgever. Jíj bent namelijk je bedrijf, jij zult altijd zelf aangesproken worden op je handelen. Dit geldt overigens ook in positieve zin. Als je personeel of je klant tevreden is, mag jij jezelf als enige een schouderklopje geven.

Dus?

Samenvattend en enigszins kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat een baan in loondienst weinig risico met zich meebrengt: je inkomen is relatief stabiel, je krijgt duidelijke richtlijnen waar je je aan dient te houden, problemen of klachten hoeven niet altijd op jou persoonlijk gericht te zijn en je werktijden zijn behoorlijk begrenst, wat een duidelijk scheiding tussen werk en privé oplevert.

Ondernemen daarentegen betekent meer risico nemen, op alle vlakken. Maar daarvoor krijg je ook veel terug: je bepaalt je eigen werktijden, je hebt meer vrijheid, meer zelfstandigheid, waarschijnlijk meer uitdaging én je inkomen kan sneller groeien dan in loondienst meestal het geval is.

Best of both worlds

Misschien durf je het nog niet aan om volledig het ondernemerschap in te stappen. Of peins je er nietover om te stoppen in loondienst, maar wil je wel aan de slag met een goed idee dat je hebt. Dan is in plaats van fulltime parttime ondernemen misschien een goede (tijdelijke) oplossing voor jou. Naast je baan, bouw je in je vrije tijd aan je eigen onderneming. Op deze manier ondervang je de eventuele nadelen van het fulltime starten, zoals voluit risico’s dragen en geheel inkomensafhankelijk zijn van je bedrijf. Hier kun je meer lezen over die mogelijkheid

Je persoonlijke checklist

Een goed hulpmiddel bij jouw keuze voor ondernemen vs. een baan in loondienst is lijst te maken waarin je een aantal zaken op een rijtje zet. Stel jezelf eens de volgende vragen:

– Wat heb ik nu? Met welke feiten moet ik rekening houden? Een baan, een huis, een gezin, veel of weinig vrijetijdsbesteding, spaargeld, hobby’s, sport
– Wat ga ik kwijtraken? Wat moet ik eventueel opgeven? Een baan, vrije tijd, hobby’s, spaargeld
– Wat krijg ik ervoor terug? Wat levert ondernemen me op? Vrijheid en zelfstandigheid in je werk, voldoening, hopelijk meer verdiensten

Het antwoord op deze vragen geeft je inzicht in wat voor jou belangrijk is. De bedoeling van je keuze is tenslotte dat wat je ervoor terug krijgt je meer waard is dan dat wat je gaat verliezen. Dit hoeft niet alleen maar financieel te zijn. Misschien mòet het uitgangspunt om voor jezelf te beginnen zelfs niet financieel zijn. Vrijheid, plezier en voldoening zijn betere uitgangspunten om te ondernemen. Natuurlijk moet je ervan kunnen leven, dat is een primaire vereiste. Maar alles wat er bovenop komt, is dan extra mooi meegenomen.