webshop en ecommerce shop till you drop vrouwen-ondernemen.nl

Online webwinkels zijn booming: mensen geven steeds meer geld uit aan online aankopen. Starten met een webhop is dan ook een interessante optie. Vooral vrouwen beschouwen deze vorm van ondernemen als ideaal. De meeste bedrijfsactiviteiten kun je vanuit huis doen. Werk en privé kun je daardoor goed combineren. Bovendien heb je voor het starten van een webshop niet zoveel kapitaal nodig.

Voor wie?

In principe kan vrijwel iedereen een webshop beginnen. Natuurlijk zijn er (logische) uitzonderingen. Je verse vlees koop je bij de slager om de hoek en niet op internet om maar eens wat te noemen. Je hoeft je niet per se in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, zeker niet als je de webshop ‘erbij’ doet.  Als je minder dan 1225 uur per jaar aan de activiteiten voor je webshop spendeert, word je door de belastingdienst niet gezien als ondernemer. Je kunt de inkomsten dan opgeven als ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Houd er wel rekening mee dat je dan ook geen recht hebt op speciale starterskortingen. Win hierover advies is bij je fiscaal adviseur!

Wat heb je nodig?

Wat je in elk geval nodig hebt zijn een domeinnaam, een webhosting bedrijf, software en natuurlijk producten of diensten. In het artikel over het opzetten van je eigen website vind je alle informatie over domeinnamen en webhosting.

Wat betreft software geldt dat er ontzettend veel verschillende mogelijkheden en aanbieders zijn. Je zult merken dat er 2 groepen software te onderscheiden zijn: webwinkels met licentie en open source webwinkels. We hebben de belangrijkste voordelen van beiden voor je op een rij gezet.

  • Webwinkel met licentie
    – Professioneel van opzet
    – Gebruiksvriendelijk, waardoor je snel een webshop kunt bouwen
    – Goed bereikbare helpdesk
    – Software wordt automatisch bijgewerkt

Aanbieders van deze software zijn Lightspeed Ecommerce, Jouwweb en Shoppagina

  • Open source webwinkel
    – Geen licentiekosten
    – Site is je eigendom, flexibel in ontwerp etc.
    – Onafhankelijk, je wordt niet nadelig beïnvloed op het moment dat een licentiehouder failliet gaat
    – Voor een uitgebreidere webshop heb je vaak een programmeur en eend esigner nodig om alles naar wens te laten functioren.

Voorbeelden van open souce software voor webwinkels zijn Magento en Woocommerce

Neem de tijd om op je gemak eens rond te surfen op internet naar het software pakket dat het beste bij jou en het soort webwinkel dat je wilt starten past. Als je echter niet veel tijd en geld wil steken in het technisch onderhoud van je webshop, kun je er ook voor kiezen om je producten te verkopen via online platforms als Bol.com, eBay, Marktplaats of via een bedrijfspagina op Facebook of Instagram met een bijbehorende shop.

Hoe werkt het met de betaling?

Natuurlijk wil je het liefst dat je klanten gelijk online afrekenen. Daar zijn ook een aantal mogelijkheden voor, waaronder betaling via creditcards, waarvan de bekendste Paypal en iDEAL zijn. Voor consumenten is het een geruststellende gedachte dat ze de garantie hebben dat er op jouw website veilig wordt omgesprongen met gevoelige informatie als persoons- en financiële gegevens. Het is daarom ook aan te bevelen om je aan te sluiten bij een branchevereniging als de Thuiswinkel.org organisatie. Voor je klanten een keurmerk voor veilige betaling via internet. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen de betaling achteraf te laten plaatsvinden. Voor je klant wel zo klantvriendelijk, want die hoeft pas te betalen als hij je product al in huis heeft. Er kleven natuurlijk voor jou als ondernemer risico’s aan, zoals betalingsachterstanden van klanten.

Het verzenden van je producten

Zoalng je een kleine webshop hebt en je niet veel pakjes hoeft te versturen, kun je zelf naar het postkantoor om ze te verzenden. Als die hoeveelheid echter groter wordt, is het verstandig om met één van de vele verzenddiensten sament e gaan wekren. Zij halen de pakjes bij je op en kunnen zij zowel bij de koper thuisbezorgen en/of ervoor zorgen dat ze bij een afhaalpunt bezorgd worden. Je kunt de verschillende aanbieders vergelijken op de service die zij leveren, de verzendkosten die zij rekenen, maar ook op de zekerheid die zij zowel jou als je klant bieden wat betreft het bezorgen van de producten. Hanteren zij bijvoorbeeld de mogelijkheid van track&trace en kun je pakketten aangetekend of verzekerd versturen?

Aandachtspunten voor het starten van een webwinkel

  • Een eigen webshop klinkt als makkelijk bijverdienen. In Nederland zijn er zo’n 50.000 webshops. Daarbij bedienen grote spelers zoals Bol.com, Coolblue of Amazon een steeds groter deel van de markt. Toetreden tot de markt wordt daarom moeilijker. Voor je van start gaat is het belangrijk om te bepalen of jouw webwinkel van toegevoegde waarde is en waarom. Neem de tijd om te onderzoeken of dat wat jij in je hoofd hebt al niet (heel veel) aangeboden wordt. Als je unieke producten biedt, goede service verleent of een aantrekkelijke prijg hanteertt, maak je een goede kans.
  • Voordat je klant daadwerkelijk de bestelling plaatst, moet hij of zij akkoord zijn met de algemene voorwaarden. Deze moeten dus goed zichtbaar op je site staan of te downloaden zijn. Vaak wordt door middel van een aan te vinken hokje aangegeven dat de klant de algemene voorwaarden heeft gezien en geaccepteerd
  • De leveringstermijn van je product is uiterlijk 30 dagen, tenzij je in je algemene voorwaarden uitdrukkelijk een andere termijn hebt genoemd
  • Voor het terugsturen van artikelen gelden specifieke regels. In principe geldt een zichttermijn van 7 dagen, waarbinnen de klant het product moet kunnen terugsturen. Win gericht advies hierover in bij een brancheorganisatie!