Jouw ondernemersidee: waar ga je de wereld mee veroveren?

Jouw ondernemersidee: niet één maar wel honderd…

Elke onderneming begint met een idee. Een idee voor een product waarvan je overtuigd bent dat het een gat in de markt is. Of juist een ondernemersidee voor een dienst waar volgens jou veel vraag naar zal zijn. Je kan overlopen van de ideeën waarmee je van start wilt gaan. Je ziet overal kansen en vindt het moeilijk om te kiezen. En soms twijfel je: is het wel al die moeite waard om ermee aan de slag te gaan?

..of juist niet zo makkelijk te bedenken

Het kan ook zijn dat het je graag voor jezelf wil beginnen, maar juist moeite hebt om een goed ondernemersidee te bedenken. Het is belangrijk om ergens mee te starten waar je de komende twee, drie jaar graag mee bezig wilt zijn. Wat sluit aan bij je passies? Bij je interesses en ervaringen?

Als je al min of meer weet in welke richting je een onderneming zou willen starten, is het makkelijker om aan ideeën te komen. Sta stil bij problemen die je tegenkomt in de sector van jouw keuze. Hoe zou je ze kunnen oplossen? Welke producten en diensten zijn er momenteel, die je zou kunnen verbeteren? Welke ontwikkelingen zijn er die je aanspreken en waar je met je eigen bedrijf een bijdrage aan zou kunnen leveren.

Is je ondernemersidee wel een goed idee?

Een goed ondernemersidee voorziet in een behoefte van meerdere mensen en je hebt een doelgroep die bereid is om voor jouw product of dienst te betalen. Je wilt per slot rekening ook geld verdienen om je bedrijf te kunnen laten bestaan. Veel starters maken de fout hun plannen helemaal uit te werken voordat ze de markt op gaan. Het is echter verstandiger om eerst te praten over je plannen die je hebt bedacht. Zo kun je eventuele problemen al in een vroeg stadium voorkomen en kun je je ondernemersidee beter op de markt en je doelgroep afstemmen.

Ook een idee: niet opnieuw het wiel uitvinden

Als je best wil ondernemen, maar niet te veel risico’s wil nemen of geen tijd wilt verliezen met het ontwikkelen van je eigen ideeën zijn, er ook andere mogelijkheden in al bestaande branches en/of met bestaande producten. Misschien is franchising of direct sales een manier om je ondernemersdroom te verwezenlijken. Je sluit dan aan bij een ondernemersconcept, waarbij al over de producten en alle randvoorwaarden van je bedrijf nagedacht is. En mocht je al enige ondernemingservaring hebben, dan kan een bedrijfsovername ook een oplossing zijn.