Heb jij de juiste eigenschappen en ondernemersvaardigheden om te starten met je onderneming?

‘Heb ik het in me?’
‘Kan ik het wel?’
‘Heb ik wel de juiste eigenschappen en ondernemersvaardigheden?’
‘Lukt het me om succes te boeken?’

Allemaal vragen die elke startende (maar ook gevorderde) ondernemer heeft. En het is goed om hier een antwoord op te vinden. Voor je zelfvertrouwen, maar ook voor je ontwikkeling. Want een succesvolle ondernemer is om te beginnen iemand die zelfkennis heeft. Iemand die weet wat haar sterke kanten, maar ook wat haar zwakke punten zijn.

Ondernemersvaardigheden en eigenschappen

Welke vaardigheden en eigenschappen heeft een succesvolle ondernemer? Daar zijn veel onderzoeken naar gedaan, met verschillende invalshoeken. Maar in essentie blijken veel ondernemers over de volgende eigenschappen te beschikken:

  • Focus: een goede ondernemer heeft focus. Zij heeft visie en weet wat ze wil. Ze stelt zichzelf doelen en gaat recht op haar doel af. Een succesvolle  ondernemer weet wanneer zij haar doelen moet bijstellen. Zij reageert op haar omgeving, past zich aan aan de marktontwikkelingen en bepaalt haar nieuwe focus.
  • Kansen: een goede ondernemer ziet kansen, een succesvolle ondernemer benut die ook. Mogelijkheden zien, openstaan voor nieuwe- ook op het eerste gezicht onmogelijke -ideeën,  initiatiefrijk  zijn en zelf je kansen creëren. Een onderliggende eigenschap van kansen benutten is risico durven nemen, lef tonen. Een succesvolle ondernemer neemt bewust en overwogen risico’s, hun motto is ‘ no pain, no gain’.
  • Gedrevenheid, doorzettingsvermogen, vastberadenheid: een goede ondernemer werkt aan haar bedrijf, een succesvolle ondernemer bouwt haar toekomst. Zij heeft ambitie, is betrokken en werkt vanuit haar passie. Zij laat zich niet uit het veld slaan, incasseert tegenslag en focust zich op het resultaat, de volgende dag, de toekomst.
  • Zelfkennis: een goede ondernemer kent zichzelf, een succesvolle ondernemer stretcht zichzelf. Je krachten en valkuilen kennen, weten waar je goed in bent en waar je ondersteuning bij moet zoeken. Een succesvolle ondernemer heeft zelfvertrouwen. Zij kijkt niet naar anderen maar naar zichzelf. Ze ontwikkelt niet alleen haar goede vaardigheden, maar werkt vooral aan haar minder sterke kanten, haar verbeterpunten. Zij durft zich kwetsbaar op te stellen en buiten haar ‘comfortzone’ te treden.
  • Inzicht: financieel, commercieel en marktgericht. Een goede ondernemer meet & weet, een succesvolle ondernemer weet & ‘create’. Succesvolle ondernemers hebben inzicht. Inzicht in hun cijfers, in hoe het bedrijf ervoor staat, maar ook in de bewegingen in de markt en de behoeftes van hun klanten en doelgroep. Ze weten de ontwikkelingen commercieel te vertalen naar kleine simpele oplossingen, waar hun klanten naar op zoek zijn.
 • Discipline: een goede ondernemer heeft zelfdiscipline en werkt hard, een succesvolle ondernemer werkt gedisciplineerder en werkt harder!

Persoonlijkheids- en ondernemerstesten

‘Succesvol zijn’  of ‘succes hebben’ heeft voor iedereen een andere betekenis. Uiteindelijk bepaal je zelf wat jij hieronder verstaat.  En in die zin bepaal je ook zelf welke ondernemerseigenschappen je in meer of mindere mate moet bezitten en/of  ontwikkelen om succesvol te zijn. In jouw eigen definitie.

Jouw eigen persoonlijkheid is geen eigenschap, maar vaak wel een doorslaggevende factor bij goed en succesvol ondernemerschap. Mensen doen zaken met mensen. Ben je prettig in de omgang, oprecht geïnteresseerd en vrij van oordeel en vooroordeel? Zien mensen je graag komen? Dan is het halve werk al gedaan.

Wil je weten hoe het zit met jouw ondernemerseigenschappen? Wij hebben een drietal gratis ondernemerstesten voor je uitgezocht:

 • De E-scan Ondernemerstest helpt je in 15 minuten meer inzicht te krijgen in je sterke en minder sterke punten als ondernemer
 • De test van 123test.nl om te ontdekken of je over de persoonlijkheidskenmerken van een zelfstandig ondernemer beschikt