Orienteren op het ondernemerschap: ben ik een ondernemer of toch niet?

Je speelt al een tijdje met het idee: wel of niet voor jezelf beginnen? Of misschien is het niet zozeer de vraag of je van start gaat, maar eerder wanneer en hoe je dat wilt doen. Je verzamelt informatie bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Je bereidt je voor op de praktische kant van het ondernemen. Je denkt na over alles wat er te regelen valt, van boekhouding tot marketing, van je product tot het vinden (en houden) van klanten. Maar vaak is er één vraag die onbeantwoord blijft: ‘Ben ik een ondernemer?’

“Ik, een ondernemer: ja / nee?”

Hoe waardevol de verzamelde informatie ook is, het gaat vaak voorbij aan die belangrijke basis van je toekomstige onderneming: jijzelf, de ondernemer! Behalve alle praktische informatie waar je in die eerste tijd naar op zoek bent, wil je ook weten welke persoonlijke eigenschappen en vaardigheden een ondernemer nodig heeft om succesvol te zijn. En natuurlijk of je daarover beschikt. Voel je je prettig bij zelfstandigheid (maar ook eenzaamheid), vrijheid (maar ook hoge druk en verantwoordelijkheid) en flexibiliteit (maar ook heel hard werken, want je bedrijf gaat nooit dicht)? Samengevat in ‘past het ondernemerschap wel bij mij?’ en ‘wat voor een type ondernemer zou ik zijn?’

Jij bent de basis van je onderneming!

Om een succesvolle ondernemer te zijn, is het belangrijk om zelfkennis te hebben en te weten wat je motivatie en drijfveren zijn. Waar ligt je eigen kracht en waar schuilen de valkuilen? Die kennis vormt samen met focus, passie en doorzettingsvermogen jouw motor, jouw energie achter jouw ondernemerschap. Het helpt je bij het waarmaken van je ambitie.

Test jezelf

Je kunt op het internet allerlei persoonlijkheids- en ondernemerstesten vinden, die je helpen bij het krijgen van (meer) inzicht in je eigen sterke en minder sterke punten. Een heel betrouwbare test is de E-Scan Ondernemerstest. Deze test is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de persoonskenmerken van succesvolle ondernemers.

E-Scan ondernemerstest

Dit wetenschappelijk onderzoek is omgezet naar een online programma waar je kunt toetsen of je een ondernemer bent. Het wordt gebruikt door banken, Kamers van Koophandel, coaches en adviseurs. Het loodst je in 15 minuten door zo’n honderd duidelijke vragen. Zodra je klaar bent, zie je direct op je scherm jouw ondernemersprofiel met jouw eigenschappen, kwaliteiten en ondernemersdenkstijlen. Als je wilt, kun je daarna één van de E-Scan pakketten bestellen met onder andere een uitgebreid persoonlijk rapport, persoonlijk advies om jezelf verder te ontwikkelen als ondernemer en toegang tot veel kennis, tips en deskundigheid.

Zoek een klankbord

Natuurlijk is het fijn om je plannen met je eventuele partner, familie en vrienden te bespreken. Zorg er echter voor dat je ook extern een klankbord vindt. Spreek regelmatig af met een (startende) collega-ondernemer. Sluit je aan bij een branchevereniging. Niet alleen om kennis op te doen, maar ook om je minder alleen te voelen bij branchespecifieke problematiek. En natuurlijk is netwerken een goede oplossing! Zowel online als offline zijn er legio van mogelijkheden om zo steun, hulp en advies te zoeken bij mede-ondernemers.

Een succesvolle ondernemer kent zijn drijfveren en motivatie. Wat voor type ondernemer je ook bent, focus, passie en doorzettingsvermogen zijn de motoren, de energie achter ondernemerschap. Zolang je je eigen kracht en valkuilen kent en kansen blijft zien, kun je je ambitie waarmaken.