Fulltime of Parttime ondernemen?
Misschien durf je het nog niet aan om volledig het ondernemerschap in te stappen. Of peins je er nietover om te stoppen in loondienst, maar wil je wel aan de slag met een goed idee dat je hebt. Dan is in plaats van fulltime parttime ondernemen misschien een goede (tijdelijke) oplossing voor jou. Naast je baan, bouw je in je vrije tijd aan je eigen onderneming. Op deze manier ondervang je de eventuele nadelen van het fulltime starten, zoals voluit risico’s dragen en geheel inkomensafhankelijk zijn van je bedrijf.
Alhoewel het merendeel van de ondernemers fulltime aan de slag gaat, wint het deeltijd ondernemen ook steeds meer terrein. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf hoogopgeleide werknemers vanwege de opbloeiende economie rond loopt met het idee te gaan freelancen. In branches als ICT en consultancy, ligt dit percentage nog hoger, ongeveer tussen de 25-38%.
Fulltime ondernemer
Als fulltime ondernemer ben je zeven dagen per week bezig met je bedrijf. Misschien niet constant productief, maar in gedachten ben je er wel mee bezig. Een gemiddelde ondernemer is al gauw 60-70 uur per week werkzaam.
Jij en eventueel je gezin zijn volledig financieel afhankelijk van je bedrijf, wat enige risico’s met zich meebrengt. Misschien biedt je partner een vangnet op dit gebied, dan is het wel belangrijk dat hij/zij volledig achter je beslissingen staat.
Voordelen van fulltime ondernemen
- Volledige focus op je bedrijf, waardoor je startkansen beter zijn.
- Je bent ook fulltime bereikbaar en beschikbaar voor je klanten.
- Je hebt volledige vrijheid om je tijd naar eigen inzicht in te delen.
Parttime ondernemen
Wie als parttime ondernemer begint, moet niet raar staan kijken als blijkt dat je praktisch fulltime uren maakt naast je parttime baan. Voor je het weet maak je extra uren ’s nachts, in weekenden of op andere vrije dagen. Dus hoe parttime parttime daadwerkelijk is, is eigenlijk de vraag.
Daarnaast maakt het voor bepaalde aspecten van het ondernemerschap niet uit of je fulltime of parttime onderneemt. Iedere onderneming heeft bijvoorbeeld te maken met administratie en acquisitie. Dat betekent voor de deeltijders alleen maar minder tijd om geld te verdienen.
Daarnaast moet je oppassen dat je niet in het vaarwater van je werkgever terecht komt. Dan kan je te maken krijgen met belangenverstrengeling. Misschien is er wel sprake van een concurrentiebeding. Ook belastingtechnisch kan parttime ondernmeen minder voordelig zijn dan fulltime ondernemen. Als je kijkt naar het urencriterium dat geldt voor ondernemers om voor bepaalde aftrekposten in aanmerking te komen, is het voor een parttime ondernemer moeilijker dan voor een fulltimer om aan die mininaal 1225 uur per jaar (omgeteld zo’n 25 uur per week) te voldoen. Lees meer hierover in het artikel over de belastingdienst. Je moet een echte multitasker zijn als persoon, anders red je het niet als flexondernemer.
Belangrijkste voordelen voor een parttimer
- Zonder teveel financieel risico ondervinden of het ondernemerschap bij je past en of er vraag is naar je product of dienst.
- Niet volledige financiële afhankelijkheid van je bedrijf.
- Werknemersverzekeringen en de voordelen ervan blijven (deels) van kracht.
- Je kunt wellicht gebruik maken van het netwerk van het bedrijf waar je werkt.