Twitteren (letterlijk: kwetteren) was bij de introductie ervan in een heel nieuw begrip en is inmiddels wereldwijd een begrip geworden waarvan iedereen weet dat het tot de social media behoort. Via Twitter kun je korte (minder dan 140 tekens) berichtjes van minder dan 140 tekens naar je ‘followers’ sturen, over waar je mee bezig bent of wat je interessant vindt. Omdat het om real time messaging gaat, wordt het ook wel microblogging genoemd.

De bedoeling van Twitter is dat je de berichtjes (de ‘tweets’) van andere, voor jou interessante mensen, volgt. Zij kunnen op hun beurt jou weer ‘terug volgen’. Zo ontstaat er een netwerk van ‘volgers’. Veel prominente Nederlanders

Twitter handleiding

Hoe meld ik me aan?
Je gaat naar www.twitter.com en meld je aan onder je eigen naam of onder de naam van je onderneming. Twitter gaat om persoonlijk contact en twitteraars willen graag weten wie ze volgt. De kans dat mensen je terugvolgen is groter als je meer over jezelf vertelt.

Je account instellen
Voordat je wereldkundig maakt dat je twittert, vul je eerst je profiel in en kun je je persoonlijke twitter-profielpagina vormgeven. Daar zijn vele opties voor. Je vult in elk geval de standaard gegevens in, zoals een website (kan ook je Linkedin-profiel zijn) en een ‘One Line Bio’. Vervolgens voeg je een foto toe, in Twitter termen: je past je avatar aan. Op die manier wordt je account persoonlijk! Je kunt ook hier je achtergrond aanpassen bij de knop ‘Design’. Het uploaden van een logo kan ook. Speel hier even mee.

Wie ga je volgen? En hoe krijg je volgers?
Twitter is een openbaar medium: in principe kun je iedereen volgen die jij wilt. Als je begint met Twitter is er waarschijnlijk iemand die je enthousiast heeft gemaakt. Natuurlijk ga je die volgen. Via de knop ‘Find People’ kun je die vinden. Fanatieke twitteraars hebben op hun eigen site vaak een knop die verwijst naar hun Twitter account. Op die manier kun je ook interessante mensen gaan volgen.Maar er is ook een handig hulpmiddel :http://www.twittergids.nl/ . Via deze site kun je op interessegebied of regio twitteraars vinden.

Google leest mee of Slotje of ‘Updates protected’
Alle tweets (een bericht in Twitter) worden meegelezen door Google. Wat je twittert wordt dus openbare en te achterhalen informatie. Het is goed om je dat te realiseren. Je kunt je updates ook beschermen middels een slotje. Dit kun je instellen bij Settings. Het voordeel van het slotje is dat mensen die jou willen volgen door jou toegelaten moeten worden als ‘follower’ voordat zij jouw tweets kunnen lezen. Het nadeel is dat je geen Twitter widget kun instellen (zie onder).

Hoe laat ik updates van Twitter verschijnen in andere sites?
Je kunt je berichten ook laten verschijnen op bijvoorbeeldje eigen website. Hiervoor heeft Twitter een widget klaarstaan. Klik op “.. add Twitter to your website”. Je krijgt uiteindelijk een HTML code die je in de gewenste site kunt plakken. Dit werkt alleen als je je eigen updates niet beschermd hebt (geen slotje dus).

Bericht schrijven en Reply geven
OK, je bent begonnen en je zit er helemaal klaar voor. Het schrijven van een tweet is simpel. Onder de vraag “What are you doing” vul je je bericht in en klikt op update. En daar verschijnt jouw bericht in de tijdlijn. Als je via de twitter-site twittert is het nodig om de pagina te verversen om de nieuwe berichten te lezen. Druk op F5.

Links invoegen
Je kunt websites delen in Twitter. Omdat je maar 140 karakters hebt om te schrijven is het handig om een URL te verkorten. Op internet zijn verschillende mogelijkheden te vinden zoals bijvoorbeeld bitly.com of tinyurl.com.

Zie je een bericht van iemand waar je op wilt antwoorden?
Als je met je muis op het bericht gaat staan,  verschijn er rechts een pijltje. Dit is de Reply knop. Twitter maakt automatisch een bericht aan dat begint met @naam. Dat bericht gaat naar diegene die je antwoordt. LET OP: al je volgers kunnen dit ook lezen.

Wil je een 1-op-1 boodschap uitwisselen gebruik dan Direct Message.
Klik rechts op Direct Message. Vervolgens kun je bovenin aangeven voor wie het bericht bedoeld is. Je andere volgers lezen dit niet mee. De DM functie vervangt voor een deel het e-mail verkeer. Handig!

Wat zijn hashtags of #?
Je ziet in Twitter veel berichten verschijnen waar een #, de bekende hashtag, voor staat. Hashtags worden gebruikt om berichten die over hetzelfde gaan terug te vinden. Hier is ook een twitter-applicatie voor ontwikkeld waarmee je berichten die over hetzelfde gaan snel terugvinden.

Wat betekent RT?
RT staat voor retweet, het herhalen van het bericht. Soms gebeurt dit omdat het bericht nieuwswaarde heeft, waarvan je je netwerk graag op de hoogte brengt. Een andere keer wil je gewoon een grappig bericht delen. En soms wordt het gevraagd door de berichtschrijver door het toegevoegde ‘please RT’ aan eht eind van het twitter-bericht.

Foto’s delen
Het is eenvoudig om foto’ te delen met je netwerk. Ga naar je account en klik op het veertje om een nieuwe tweet te schrijven. In het venster dat zich opent, klik je vervolgens op ‘media’ en kies je de foto die je wilt delen.

(Met dank aan Jeanet Bathoorn)