Marketing: de online ne offline brug tussen jou en je klanten

Om omzet te genereren, moet je verkopen. Om te kunnen verkopen heb je potentiële klanten nodig. En om aan die potentiële klanten te komen, moet je ervoor zorgen dat zoveel mensen binnen je doelgroep op de hoogte zijn van het bestaan van jouw bedrijf en je product of je dienst. En, sterker nog, jij wil niet alleen dat ze je kennen, maar ook dat zij voor jou kiezen! Dat gebeurt niet allemaal vanzelf: marketing is daarbij onmisbaar!

Marketing werd traditioneel gezien als alles wat je doet om je producten of diensten te verkopen. De modernere versie van marketing is niet zo zeer gericht op het verkopen van je aanbod, maar baseert zich meer op de behoeftes en de specifieke wensen van jouw doelgroep. Het gaat verder dan mensen aanzetten tot een aankoop: marketing gaat om het vergroten van je naamsbekendheid, om het neerzetten van jouw merk via branding en om het opbouwen en onderhouden van relaties met je doelgroep. En marketing die goed ingezet wordt, vermindert de noodzaak van de “pure verkoop”.

Marketingplan

Zaak is dus om met jouw marketing een brug te bouwen tussen jouw bedrjif en je doelgroep: hoe laat je wat je te bieden hebt en waar je voor staat aansluiten op de behoeftes en wensen van jouw doelgroep.

De basis voor je marketing ligt in je marketingplan. In dit plan leg je je ideeën vast over hoe je je product of dienst wil verkopen en aan wie. Je onderzoekt onder andere factoren als concurrentie en ontwikkelingen in je markt. In je marketingmix beschrijf je hoe je je jouw product of dienst onder de aandacht brengt van jouw doelgroep, tegen welke prijs je het verkoop en welke verkoopkanalen je gebruikt voor de verkoop. Je stelt de doelen vast die je wilt bereiken, op het algemene niveau maar ook wat betreft de marketingkanalen die je wil inzetten.

Marketingkanalen: aandacht van en voor je doelgroep

Nu is het zaak om de belangstelling te krijgen van je doelgroep voor jouw boodschap. Maar hoe doe je dat? In vergelijking met het verleden kun je tegenwoordig kiezen uit een heel uitgebreid scala aan zogeheten ‘marketingkanalen’ om aandacht te krijgen voor je onderneming. Deze kanalen kun je grofweg indelen in twee groepen.

Offline marketing

De eerst groep bevat de ’traditionele’ marketingkanalen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld advertenties in de krant, reclame op de (lokale) tv en/of radio, flyers en brochures, persberichten of netwerken en deelnemen aan (vak)beurzen en evenementen. De marketing die je op deze manier bedrijft, wordt tegenwoordig offline marketing genoemd.

Online marketing

De tweede groep omvat, als tegenhanger van de offline marketing, alle online marketingkanalen. Denk daarbij aan je website en het verbeteren van de vindbaarheid ervan door SEO (Search Engine Optimization) of het inzetten van SEA (Search Engine Advertising). Je kunt contentmarketing inzetten, e-mail marketing zoals het versturen van nieuwsbrieven en het gebruik van social media. Ook de zogeheten affiliate marketing, het inschakelen van samenwerkingspartners om je product of dienst online onder de aandacht te brengen en te verkopen, behoort tot deze tweede groep.

Hoe kies je het meest geschikte kanaal?

De belangrijkste regel voor de keuze van het juiste marketingkanaal is, ondanks alle veranderingen in het aanbod niet anders dan voorheen: kies voor het kanaal waarvan je zeker weet dat je er je doelgroep van mogelijke klanten mee bereikt! Maak een keuze uit de mogelijkheden, combineer ze onderling, experimenteer en ontdek zo wat het beste voor jouw onderneming, jouw product/dienst én natuurlijk voor jouw doelgroep werkt.