Google Analytics: hoe gebruik je het?
Geplaatst door Elle Rowbottom op 2-10-2009 21:07:48

Er zijn verschillende aanbieders van Analytics software. Ik zal hier Google Analytics behandelen. Google Analytics biedt vele mogelijkheden en manieren om data te verzamelen, naast dat het zeer gebruikersvriendelijk en gratis is.

Stap 1: Toegang tot je website krijgen
Wat je als eerste nodig hebt is toegang tot je eigen websitepagina’s. Als je dat niet hebt, moet je straks de code die op alle pagina’s van je website moet staan (of alleen de ‘footer’ die op elke pagina zichtbaar is) doorgeven aan je webdesigner. Hij/zij kan dan de code voor jou toevoegen.

Stap 2: Aanmelden bij Google
a) Om gebruik te maken van Google Analytics moet je een Google account aanmaken. Dit kan ook met je eigen emailadres. Meld je hier aan: https://www.google.com/accounts/NewAccount
Indien je al een Google account hebt (voor bijvoorbeeld Gmail of een ander Google dienst, kun je direct doorgaan naar stap b)

b) Als je je account hebt aangemaakt en geconfirmeerd (op de link klikken die je per email ontvangt), kun je een account aanmaken voor Google Analytics: https://www.google.com/analytics/ 

c) Eenmaal in Google Analytics ingelogd, moet je je website aanmelden.

Stap 3: Website aanmelden
Eenmaal in Google Analytics ingelogd meld je je website aan. Beantwoord de vragen en aan het eind krijg je een script die je zoals vermeld in stap 1 moet installeren op alle pagina’s van je website.

Stap 4: Script installeren
Om Google Analytics jouw website en alle bezoeken goed te laten meten, moet het script op elke pagina in de broncode net boven de </body> tag geïnstalleerd zijn. In Google Analytics kan je zien of het script goed is geïnstalleerd.

Heb je hulp nodig bij het instellen en installeren van Google Analytics? Neem gerust contact op en ik help je verder: info@coldcoffee.nl

Wat kun je verder met Analytics?
Met Google Analytics kun je niet alleen bezoekers en hun gedrag op je website meten. Je kunt ook de omzet via het ecommerce script meten van je webshop en verschillende doelen instellen en daaraan een bedrag koppelen. Zo kun je dus het effect van je website, de producten en offerteaanvragen meten!

Daarnaast kun je ook campagnes aanmaken (voor bijvoorbeeld banners, links en Adwords) en de resultaten daarvan bekijken, zien waar je bezoekers wonen, welke computer en browser ze gebruiken, en veel meer.
Maar voordat je campagnes kan aanmaken, Analytics koppelen aan Adwords en eventueel je omzet via de website meten, is het belangrijk de basis elementen te weten en te begrijpen.

Begin bij het begin
Als je bent ingelogd in Analytics, kies je je account/website en kom je op de dashboard. Dit is een pagina bestaande uit verschillende blokken die je zelf kunt instellen met de data welke jij regelmatig wilt bekijken.

Bovenin zie je de bezoekers van de afgelopen 30 dagen en rechtsboven de grafiek kun je een eigen periode selecteren.
Links is een menu met meer opties en informatie. Klik eens rond en ontdek meer over je website.