Als ondernemer kun je ermee te maken krijgen: spooknota’s. Facturen of offertes die eruit zien als gewone nota’s, maar geen echte nota’s zijn. Je krijgt deze spooknota’s toegestuurd, terwijl je geen opdracht hebt gegeven aan deze organisatie. De afzenders zijn vaak vaag of lijken op bestaande bonafide bedrijven. De factuurbedragen zijn zodanig dat ze niet direct opvallen tussen al je overige facturen. Het is dus van belang dat je zeer alert blijft op je binnenkomende facturen en goed controleert of ze wel kloppen.

Wat doe je met een spookfactuur?

Het Steunpunt Acquisitie Fraude (SAF) is het landelijk meldpunt voor advertentie- en acquisitiefraude en spooknota’s. Het steunpunt houdt een overzicht bij van gemelde spooknota’s en bedrijven die spooknota’s verstuurd hebben.

Iedere organisatie die zich gedupeerd of misleid acht door bedrijven op het gebied van advertentiecontracten, vermelding op websites, vermelding in internetgidsen en spooknota’s kan zich bij het steunpunt melden met opgaaf van redenen.
Steunpunt Acquisitiefraude geeft deelnemers van de stichting juridische hulp en (preventieve) adviezen op het gebied van advertentiefraude. Leden van de bij hen aangesloten brancheorganisaties krijgen gratis hulp in het juridische correspondentietraject. Ook doen zij waar mogelijk (met toestemming van de cliënt) aangifte van advertentiefraude of acquisitiefraude bij de juiste opsporings- en vervolgingsinstanties.

Tips

• Houd overzicht in je administratie
• Stel zo weinig mogelijk personen verantwoordelijk voor de crediteurenbeheer en maak hem/haar waakzaam voor spookfacturen
• Check bij twijfel de reputatie van het bedrijf bij de Kamer van Koophandel en bij de site van het steunpunt Acquisitiefraude. Op de site kun je zowel de meest recente meldingen als een overzicht van bedrijven die spooknota’s verstuurd hebben, vinden.
• Mail je spooknota door naar SAF en help zo je mede-ondernemers te waarschuwen.