Eén van de eerste dingen die je doet bij het maken van de plannen voor je onderneming, is een inschatting maken van de investeringskosten om je bedrijf op te bouwen. Wil je bij een bank aankloppen voor een financiering, dan is het verstandig om je kosten een beetje ruimer in te schatten, zodat je niet te krap rekent.

Investeren? Rustig aan!

Dan staat het geld op je bankrekening en kun je beginnen met aanschaffen. Maar let op! Wees heel kritisch; je voelt je misschien ineens rijk, maar je bent het niet! Elke euro die op je rekening staat, moet je in praktijk nog verdienen.

Tips bij investeren
– Koop alleen het hoognodige en stel al het nu nog overbodige uit.
– Maak goede prijsvergelijkingen, vraag meerdere offertes op.
– Onderhandel flink, vooral als je grotere aantallen spullen inkoopt.
– Laat je niet verleiden tot mooie privé aanschaffingen (die plasma tv, die nieuwe laptop, i-phone of, erger nog, die droomauto als bedrijfsauto).
– Tweedehands zonder bon hoeft niet altijd goedkoper te zijn. Je mist dan misschien de investeringsaftrek en afschrijvingen.

Reken je dus arm!

Wees zuinig en gedraag je alsof je elk dubbeltje tien keer moet omdraaien. Tijdens de opbouwfase blijkt vaak genoeg dat je met tegenvallende kosten zit. Of je moet de startdatum uitstellen waardoor je nog steeds niks verdient of je omzet valt de eerste tijd flink tegen. Je weet dus van tevoren niet waar je nog tegen aan gaat lopen.

Tijdens je bedrijfsvoering heb je nog genoeg tijd voor diepte-investeringen en misschien moet je je koers nog wat bijschaven na de opening. En dat bijschaven of veranderen van koers kan uitmonden in heel andere investeringen dan je aanvankelijk van plan was.