Netwerken: keep in touch. offline én online

Netwerken is een manier om contacten te leggen met andere ondernemers en professionals. Het kan je helpen een doel te bereiken en/of kennis en informatie te delen. Een netwerk draait om geven en nemen: jij kan iets aan je netwerk hebben terwijl je tegelijkertijd de mensen in jouw netwerk helpen om aan informatie, tips of nieuwe contacten te komen.

Netwerken, hoe doe je dat?

Als je weet wat je wilt bereiken, is netwerken makkelijker. Stel daarom eerst voor jezelf vast wat je wilt bereiken, zodat je weet in welke richting je contacten zoekt en je duidelijk je vragen kunt formuleren. Wil je iets te weten komen over een bepaald onderwerp, wil jezelf en je bedrijf presenteren, met een specifiek persoon in contact komen of je klantenkring uitbreiden?

Breng je netwerk in kaart. In principe maakt iedereen die je kent deel uit van je netwerk. Je netwerk is vaak uitgebreider dan je denkt en al jouw contacten hebben ook weer een netwerk waar je wellicht gebruik van kan maken. Probeer je netwerk te categoriseren, bijvoorbeeld naar werk, studie of sport.

Het onderhouden van je contacten

Het belangrijkste van netwerken is waarschijnlijk wel het onderhouden van je netwerk. Contacten onderhouden betekent tijd en energie in elkaar steken, belangstelling voor elkaar blijven houden en elkaar helpen zonder er direct iets voor terug te verwachten.

Je bent dagelijks ongemerkt aan het netwerken, maar soms is het nodig om direct je netwerk te benaderen met een specifieke vraag. Schroom niet en durf erop af te stappen. Je hebt misschien het gevoel dat je mensen lastig valt met je vraag, maar in de praktijk blijkt vaak dat mensen je graag verder helpen.

Offline netwerken…

Offline netwerken en online netwerken zijn twee verschillende manieren je netwerk te vergroten. Offline netwerken kost meer tijd, omdat je (vaak in de avonduren) deelneemt aan netwerkbijeenkomsten. Een voordeel is wel dat je meer persoonlijke aandacht kunt geven aan de andere aanwezigen en je vaak meer de diepte in kunt gaan.

…en online netwerken

Online netwerken zijn niet meer weg te denken uit je leven als ondernemer. Er zijn de laatste jaren veel ‘communities’ gelanceerd, waar je je kunt aanmelden en kunt mee discussiëren over allerlei onderwerpen. Er zijn communities met een zakelijke invalshoek en sites die zich vooral richten op het vergroten van je privé netwerk. In de vrouwen-ondernemen-groep op Facebook kun je terecht met je vragen over ondernemen, sparren met andere vrouwelijke ondernemers en je kennis en ervaring delen.

Tips om meer uit het netwerken te halen

Ook netwerken kent een bepaalde etiquette:

– Wees open en oprecht, mensen prikken door je heen als je dat niet bent.
– Bewaar visitekaartjes zorgvuldig en voorzie ze eventueel van extra persoonlijke info.
– Denk mee met je contacten. Als je geeft, krijg je vaak ook iets terug.
– Bedank mensen die iets voor je hebben gedaan.
– Denk aan de lange termijn. Iemand kan nu geen toegevoegde waarde bieden, maar misschien wel in de toekomst.