“Mensen weten ons steeds meer te vinden: hét bewijs dat we een merk aan het worden zijn!”
En Ellen, krijgt Museumwebshops.nl al een gezicht, herkenbaar voor museumland?
“We werken er hard aan. De huisstijl is heel herkenbaar. De kleuren van mijn huisstijl zijn bewust gekozen, helder, fris en goed zichtbaar. Het logo is een E, van E-commerce en van Ellen, maar het gekleurde deel kan ook een museum op zijn kant zijn. Het merk moet herkenbaar zijn voor de branche en staan voor ons doel: bij museumwebshops weten ze alles over e-commerce, musea en alles wat daarbij komt kijken. De naam van het bedrijf, Museumwebshops.nl, laat daar ook geen twijfel bestaan: wij zijn gericht op webshops voor musea. Deze duidelijkheid past bij mij: geen vage plannen maar een duidelijk doel voor ogen, duidelijk in de communicatie. Weten wat je wil en dat zo goed mogelijk doen. Ik heb heel bewust in 2011 gekozen om de specialist te worden in Online retail voor Musea en daar voor te gaan. En ons harde werken begint langzamerhand zijn vruchten af te werpen: steeds meer mensen uit de museum weten mij en Museumwebshops.nl te vinden. Ook via-via en dat vind ik wel een bewijs dat mijn bedrijf een merk aan het worden is.”
Het concept ‘webshops voor musea’ is vrij uniek. Hoe onderscheidt jouw museumwebshops.nl zich van dat beperkte aantal andere spelers in het veld?
“Bij Museumwebshops doe je op een doordachte manier aan e-commerce en cultuur. Wij willen niet alleen dat je in je museumwebshop een product verkoopt maar ook dat kopers bezoekers van het museum worden. We beperken ons dus niet tot alleen technologie of alleen advies. Dat is ook meteen waarin wij ons onderscheiden van de concurrentie.”
“De concurrentie werkt vanuit een bestaand (software-)product of een dienst (fulfilment) en laat de invulling van de e-commerce en het behalen van culturele en commerciële doelstelling over aan het museum. Wij weten echter dat musea het daar juist moeilijk mee hebben en bieden op dat terrein onze kennis en ervaring en inmiddels ook een groot netwerk van toeleveranciers aan, die met elkaar van e-commerce een succes kunnen maken. Dat is een nieuwe ontwikkeling: het heeft ons doen nadenken over het leveren van de complete keten. We kunnen nu advies, een museumwebshop en fulfilment leveren.”
Je hebt er goed over nagedacht. Maar een stevige basis leggen is één ding, aandacht krijgen voor wat je doet, is iets heel anders. Hoe heb je museumwebshops.nl gepromoot?
“Al twitterend. Daar ben ik vrij snel mee begonnen, al wist ik er in het begin niet veel van af. Ik ben echt met het boekje Twitteren voor Dummies op mijn schoot gestart. Ik stuur één of twee tweets per dag de wereld in. De tweets gaan alleen over artikelen of nieuwsberichten waarvan ik denk dat ze belangrijk zijn voor musea die zich (gaan) bezig houden met e-commerce. Twitter is echt waardevol voor ons.”
“Daarnaast hebben we geïnvesteerd in een website waarop we wekelijks een goed artikel plaatsen. Vaak nemen we een marktontwikkeling in e-commerce of de internationale museumwereld en voegen we daar zelf onze visie aan toe over de kansen voor musea in Nederland. Alle tweets verschijnen uiteraard automatisch op onze website. En we sturen elke maand minstens een nieuwsbrief in onze duidelijk herkenbare huisstijl. Iedereen die we spreken, vragen we of hij of zij abonnee willen worden en dat willen ze allemaal. Op die manier bereiken we steeds meer mensen in onze doelgroep.”
“In januari stonden we ook met een gedeelde stand op de WebWinkelVakdagen in Utrecht. Hoewel we daar niet meteen onze klanten vinden, was het leerzaam om met vakgenoten te praten en te kijken wat zij allemaal aanbieden. Daar hebben we een paar heel bruikbare concepten gezien, waarmee wij zelf in de museumwereld verder kunnen.”
Je zei al dat steeds meer mensen museumwebshops weten te vinden. Je manier van marketing voeren werkt dus tot nu toe. Wat staat er nog meer op het programma?
“Het lukt ons inderdaad om de juiste mensen te spreken en ons verhaal te vertellen. We worden op de juiste plekken uitgenodigd en nog belangrijker mensen nemen de tijd om naar ons verhaal te luisteren. We hebben al een aantal workshops gegeven op symposia en seminars, waarbij ook andere sprekers optraden die hoog staan aangeschreven in de markt. Maar we hebben nog meer plannen op het programma. In april en juni bieden we twee keer een workshop aan. Samen met partner(s) willen we ons verhaal breder wegzetten. We gaan nog beter laten zien dat we hèt aanspreekpunt zijn voor alle facetten van online retail voor musea (retail, kassakoppelingen, fulfilment, e-ticketing en e-cards). Er zijn nog genoeg mogelijkheden om dat te realiseren!”
“Twitteren, een website en nieuwsbrieven: het werpt zijn vruchten af!”