We leven in een informatie-en netwerksamenleving: we krijgen dagelijks via mail, nieuwsbrieven, rapporten, blogs en interessante links heel wat informatie te verwerken. Maar hoe kan je voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, het gevoel hebt dat je de essentie mist en niet ten onder gaat aan informatiestress? Het antwoord is ‘lifehacking’.
Lifehacken
De term ‘life hack’ werd voor het eerst gebruikt in 2004 door de Britse technologiejournalist Danny O’Brien. Hij interviewde een groep programmeurs, die een stuk productiever was in vergelijking met andere. Deze programmeurs bedachten en gebruikten allerlei kleine programmaatjes om op een efficiëntere manier grote hoeveelheden gegevens van bijvoorbeeld emails en RSS feeds te verwerken en hun werk gedaan te krijgen.
Gaandeweg verbreedde de betekenis van “hack” zich tot wat het nu is: een slimme, onconventionele vondst of uitvinding om het dagelijkse leven makkelijker te maken, niet alleen wat betreft het werk, maar ook op het persoonlijke vlak. ‘Lifehacken’ gaat dus over slimmer werken en slimmer leven. Het is volgens de Nederlandse lifehack-pionier Martijn Aslander een mix van kennismanagement, timemanagement en persoonlijke ontwikkeling, met een beetje Web 2.0 en een vleugje MacGyver, de tv-held die met wat wetenschappelijke kennis en huis-, tuin- en keukenmateriaal vernuftige oplossingen bedacht voor vaak uitzichtsloze situaties.
Tips en techniekjes
Op het weblog lifehacking.nl zijn allerlei hacks te vinden. Met heel simpele technieken kun je beter informatie vinden, organiseren en filteren en toch het overzicht houden en meer werk verzetten met minder stress. Het draait daarbij niet alleen om technologische toepassingen: de technologie is slechts één van de hulpmiddelen om het leven te vereenvoudigen.
Lifehack-ideeën voor kantoor
Tot slot een paar voorbeelden van hacks om zelf op een slimmere manier met werk, technologie en informatie om te gaan:
- RSS
Een voorbeeld van het makkelijker vinden van informatie is gebruik maken van RSS feeds. RSS staat voor Really Simple Syndication of Rich Site Summary. Het is een hulpmiddel om een groot aantal sites en weblogs te volgen. Zodra een nieuw artikel verschijnt, krijg je een melding in je RSS-lezer. Je hoeft dus niet meer langs al je favoriete blogs te surfen, maar kunt in één oogopslag zien of er iets nieuws is. Een RSS-lezer kun je aanmaken via onder andere Google.com, bloglines.com, My Yahoo! en netvibes. - Scrapbook
Het bookmarken van een hele site is niet altijd makkelijk om naderhand belangrijke informatie terug te zoeken. Een handige manier om allerlei informatie van het web te organiseren is de Scrapbook-plugin van Firefox. Met behulp van sneltoetsen kun je webpagina’s of stukken tekst ervan opslaan in een “knipselarchief. De stukjes informatie kun je in mappen indelen, van notities voorzien en op verschillende manieren markeren waardoor je makkelijk overzicht kunt houden. En omdat alle informatie offline opgeslagen wordt, kun je het ook zonder internetverbinding gebruiken. - Mail
De dagelijkse stroom mail kan ook gelifehackt worden. Maak folders aan in je inbox voor bijvoorbeeld nieuwsbrieven of ge-cc-de berichten, zodat je je mail al gesorteerd hebt en je makkelijker onderscheid kunt maken in de urgentie van de verschillende berichten. Check daarnaast je mail op twee of drie vaste tijdstippen per dag en beslis direct per bericht wat je er mee wilt doen, archiveren of weggooien, zodat zich geen berichten ophopen in je inbox. En zet je eventuele “you’ve got mail”-signaal uit, zodat je ook niet in de verleiding komt om toch even gauw te kijken wanneer er een bericht binnenkomt. - Sneltoetsen
Onderzoeken tonen aan dat computeren zonder het gebruik van je muis een stuk sneller en efficiënter is, omdat je je handen niet van het toetsenbord af hoeft te halen. Door sneltoetscommando’s te gebruiken kun je per dag tot wel dertig minuten tijd besparen. En het kan gezondheidsklachten, die door de repeterende bewegingen van het muisgebruik worden veroorzaakt, voorkomen. - Muisloos internetten
Internetten zonder muis is wat lastiger, maar voor Firefox-gebruikers bestaat er Mouseless Browsing. De Firefox-extensie plaatst achter elke link op een website een nummer – ids genaamd – en door dit nummer in te tikken, volg je de link. Combineer je het nummer met de toets Ctrl dan open je de link in een nieuw venster. Een groot nadeel is echter dat de laadtijd bij pagina’ s met veel links aanzienlijk langer is.
Vrouwelijk ondernemerschap is, net zoals lifehacking, a way of life. Vrouwen-ondernemen zal in 2010 een aantal columns wijden aan dit onderwerpen. Uiteraard met praktische tips!
Bron: lifehacking.nl, wikipedia, martijnaslander.nl