Ondanks alle veiligheidsmaatregelen die je treft, kan het toch gebeuren: één van je medewerkers raakt betrokken bij een bedrijfsongeval of krijgt een auto-ongeluk tijdens werktijd. Geen leuke situatie, zeker niet als blijkt dat het ongeluk grote gevolgen heeft voor je werknemer. De kans dat je daarbij als werkgever aansprakelijk wordt gesteld is groot.
Zorgplicht en goed werkgeverschap
Als werkgever heb je een zorgplicht. Dat betekent dat je verplicht bent te zorgen voor een veilige werkomgeving voor je medewerkers en er alles aan doet om ongelukken te voorkomen. Die zorgplicht strekt zich niet alleen uit naar de (thuis)werkplek van de werknemer en de handelingen om het werk te verrichten. Het geldt ook voor situaties die verband houden met het werk, zoals een bedrijfsuitje.
Veiligheidsrisico’s verkleinen
Je moet daarom voorzorgsmaatregelen nemen om de veiligheidsrisico’s tijdens het werk zo klein mogelijk te maken:
– inventariseer de veiligheidsrisico’s of stel een interne regeling op waarin je beschrijft hoe je werknemers een onveilige situatie kunnen vermijden.
– zorg voor een veilige werkomgeving. Bij de inrichting ervan houd je rekening ermee dat je medewerkers tijdens het dagelijkse gebruik van de machines niet altijd even voorzichting zullen zijn
– geef (en herhaal regelmatig) veiligheidsinstructies voor bijvoorbeeld het gebruik van machines of de juiste manier om zware spullen te tillen
– let erop dat je medewerkers de veiligheidsinstructies ook inderdaad opvolgen
– zorg ervoor dat de gebruikte machines veilig zijn en regelmatig gekeurd worden
– deel veiligheidskleding uit aan je medewerkers, zoals handschoenen, anti-slipschoenen of helmen
– en, last but not least, sluit verzekeringen af om eventueel letselschade aan je werknemers te vergoeden.
Aansprakelijkheid voor letselschade
Dit neemt niet weg dat er toch een ongeluk kan gebeuren. In dat geval stelt de wet je als werkgever aansprakelijk voor de schade en het letsel dat een werknemer tijdens het werken oploopt. Die aansprakelijkheid vervalt alleen op het moment dat je kunt bewijzen al het mogelijke te hebben gedaan om een bedrijfsongeval te voorkomen. Het vervalt ook als vast komt te staan dat de werknemer het ongeval opzettelijk heeft veroorzaakt of roekeloos gedrag heeft vertoond. In alle andere situaties ben je aansprakelijk.
Letselschade raad
De werknemer heeft het recht om de letselschade op je te verhalen. Voor de getroffen persoon niet altijd een makkelijke keuze, zeker niet als er een persoonlijke relatie tussen jullie bestaat. Geef in ieder geval het advies een letselschadebureau in te schakelen dat aangesloten is bij de Letselschade raad. Zo weet je dat je te maken hebt met een bureau dat werkt volgens de strikte richtlijnen en gedragscodes van deze raad. De situatie zal dan in goed overleg tussen jouw verzekeraar en het letselschade bureau op de juiste manier afgehandeld worden.