Goede raadgever
Zo vaak hoor ik om me heen mensen twijfelen over keuzes. Ik heb daar op een of andere manier niet zo’n last van. Al jong stond ik voor veel keuzes en die nam ik altijd bewust of onbewust, kennelijk op gevoel. Want vaak dacht ik niet eens zo lang na.
Sinds ik me bewuster ben geworden van mijn gedachten en gevoelens heb ik ontdekt dat twijfel eigenlijk een hele goeie raadgever is! Het waarschuwt je namelijk voor een innerlijke NEE. Anders had je namelijk allang JA gezegd, want dat is niet zo moeilijk…
Wat vaak gebeurt, is dat we argumenten bedenken (rationeel dus) waarom we het toch zouden moeten willen:
• “Het is zo’n mooie kans, die moet ik toch aangrijpen?!”
• “Ik ben nu al zo ver gekomen, laat ik nu maar doorgaan, anders is het allemaal voor niets geweest!”
• “Ach ja elke baan heeft wel wat, ik moet het hier maar mee doen.”
• “Ik kan nooit een andere baan vinden, dus ik neem mijn manager maar op de koop toe.”
Ik zeg: KANSLOOS!!! Het is gewoon uitstel van executie, wat we onszelf aandoen. Het gaat je vanzelf opbreken, omdat je gewoon niet wil op één of meerdere fronten. Tenzij je je weet wat je met die fronten aanmoet…
Know thyself
Ik heb 3 fronten ontdekt die als checklist kunnen werken:
1) Waarom – Je wilt je graag verbinden met iemands drive & doelen. Als dit niet matcht, wordt het lastig (samen)werken. Zo sprak ik laatst met iemand die graag wilde samenwerken met een ander, vanwege haar netwerk. De ander vond haar ook interessant, ze zitten in hetzelfde vakgebied, maar ze streefde zoiets anders na, dat het toch niet lukte om aan te haken. Al vind je elkaar nog zo aardig…
Vereiste voor deze check is natuurlijk wel dat je je eigen drive & doelen kent.
2) Wie – Je wil graag écht matchen met een ander, de bekende ‘klik’ voelen. Dan gaat (samen)werken namelijk een stuk soepeler. Dat weten we allemaal, maar in hoeverre stuur je zelf hierin? Ik ben er inmiddels achter dat ik het beste klik met open mensen, die lef hebben én vooruit willen.
Hiervoor heb je dus wat zelfonderzoek nodig, want met wat voor mensen klik je nu?
3) Hoe – de manier van met elkaar werken is te typeren als iemands signatuur, iemands stijl. Ook deze moet kloppen bij die van jou, anders geloof je er niet in.
Een voorbeeldje: Ik ben zelf steeds minder van de theorieën uit boekjes, dus als ik zie dat iemand die als methode gebruikt, haak ik af. Ik hou van mensen die uit eigen ervaring spreken. Dit doe ik zelf ook.
Ook hiervoor moet je je eigen stijl goed kennen, hoe werk jij nu graag?
Kiezen!
We zijn dit niet gewend, kiezen voor onszelf, voor wat we wel willen! Zo krijg ik tijdens lezingen vaak tegenwerpingen als: “Maar dat kan toch niet zomaar, kiezen voor droomklanten?” “Dan sluit ik toch allemaal klanten buiten?”. Mijn antwoord: “JA, dat klopt! Je sluit zeker klanten buiten. Dat wil je ook. En daarmee… sluit je ook klanten echt in!” En dat wil je hoogstwaarschijnlijk wel…
Bij deze de uitnodiging: kijk eens van een afstandje naar jezelf als je twijfelt! En durf dan bij te sturen op één van de fronten of NEE te zeggen! Daarmee zeg ja JA tegen jezelf…