Laatst sprak ik een onderneemster. Ze had steeds minder lol in haar werk: te weinig klanten, regelmatig zonder opdracht en de financiële zorgen namen toe waardoor ze de weinige opdrachten die ze kreeg en eigenlijk niet leuk vond, toch maar uitvoerde: de hypotheek moest wel betaald worden… Het zelfstandige bestaan vond ze erg zwaar. De energie die ze had, raakte ze langzamerhand kwijt. Ze zakte langzaam steeds verder weg.
Toch was ze geen onbekende in de ondernemerswereld. Zij ging regelmatig naar netwerkbijeenkomsten en events. Veel mensen wisten wie ze was. Ze was zeker niet bang aangelegd en sprak met iedereen. Geen probleem zo op het eerste gezicht. Maar waarom liep het dan niet lekker, ondanks haar grote netwerk.
Jezelf klein maken
Ik vroeg aan haar wat er aan de hand was. Wat bleek: ze kende dan wel veel mensen, maar die wisten niet wat ze nou eigenlijk deed! Ze vond het namelijk moeilijk om uit zichzelf over haar werk te praten. Maar als een ander er naar vroeg en zij uitleg gaf, waren mensen ineens geïnteresseerd.
En dan begon het… Zodra mensen interesse hadden, maakte ze zichzelf klein. Ach, de ervaring die ze had: dat viel toch wel mee… en er waren toch veel meer mensen die zoiets deden? Zo bijzonder was het niet… en dit gebeurde niet één keer, nee! Iedere keer als het spannend werd, haakte zij af door zichzelf kleiner te maken dan ze was. De gevolgen waren er dan ook naar: te lage tarieven, te weinig inkomen, dingen gratis doen, weinig zelfvertrouwen, opdrachten die alleen maar energie kostten.
Terugkrabbelen
Misschien herken je het wel: op het moment dat het spannend wordt, terugkrabbelen. Zeggen dat het niet zoveel waard is, dat het wel meevalt. Twijfels over of je het wel kunt, komen naar boven. ‘Stel dat ze er achter komen dat ik het niet allemaal weet…’ . Of: ‘Ach, zo goed ben ik nou ook weer niet hoor…’.
Wees trots op je kwaliteiten!
Zonde, je onthoudt je omgeving op deze manier jouw talenten en kwaliteiten om hen te helpen!
Waarom zou je dat laten? Hoe fantastisch zou het zijn als je met jouw talenten en kwaliteiten als trainer, coach, communicatieadviseur, noem maar op, klanten naar een niveau hoger kan helpen. Hoe mooi kan het zijn om daar goed betaald voor te worden, omdat ze jou zien als een expert, de oplossing voor hun probleem? Hoe mooi zou het zijn als je zonder blikken en blozen gewoon kon zeggen: ‘Ja, ik ben goed in mijn vak en ik kan je zeker helpen!’
Leer jezelf beter kennen
Mocht jij jezelf op bepaalde momenten ook klein maken, dan is het bovenstaande ook voor jou mogelijk, altijd en overal! ‘Ja, droom lekker verder’, denk je nu, ‘Ik heb dit nu al jaren!’ Maar ik meen het serieus: dit is ook voor jou weggelegd! Hoe voorkom je dat je jezelf kleiner maakt dan je bent? Hoe zorg je er voor dat je niet terugkrabbelt? Hoe kom je van die angst af? Ik zal je twee handige tips geven:
1. Vraag je omgeving
Vraag aan 3 mensen in je omgeving die je goed kennen waarom klanten met jou zouden moeten werken. Welke kennis, vaardigheden, karaktereigenschappen et cetera maken het dat het super interessant voor klanten is om jou te vragen?
2. Jouw kwaliteiten
Bedenk zelf 3 redenen waarom jij geschikt bent voor een bepaalde opdracht of voor bepaalde klanten. Welke kwaliteiten, karaktereigenschappen, kennis, ervaring zijn dit?
Die drie redenen zijn allemaal goed en ze zijn allemaal waar. Kijk niet naar wat anderen doen en of ze deze kwaliteiten ook zouden hebben. De combinaite van jouw kwaliteiten en redenen om met jou in zee te gaan, maakt dat jij uniek bent!
Boost voor je zelfvertrouwen
Deze twee oefeningen zijn een boost voor je zelfvertrouwen en maakt jouw toegevoegde waarde voor de klant meteen helder! En mocht je nog een keer de neiging hebben je zelf kleiner te maken, denk dan snel aan de antwoorden op de vragen hierboven. Je zult zien dat je dan gaat stralen!
Ook ik heb deze oefening een keer gedaan. Wat er bij mij uit kwam? Ik heb veel kennis, ben open en oprecht, toegankelijk, enthousiast, ik begrijp waar ondernemers mee worstelen en heb een groot hart waarmee ik veel mensen mee wil helpen.
En ieder moment dat ik aarzel denk ik hier aan. En dan weet ik weer dat ik zeker wat aan de wereld te melden heb. En jij ook!