Voel je je nerveus wanneer je op een podium moet staan? Ben je onzeker voor een grote groep mensen? Ik heb geen tips over de juiste presentatietechniek, maar wel over je persoonlijke presentatie. Hoe zorg je voor een goede uitstraling, zodat je lekker in je vel en kleding steekt en je je minder onzeker voelt?
Positieve en negatieve spanning
Een gezonde dosis spanning kan positief uitpakken bij het geven van een goede presentatie: je hebt je opgeladen en kunt je eigen energie overbrengen op het publiek. Teveel zenuwen kunnen daarentegen flink in de weg staan en ervoor zorgen dat je verhaal niet goed overkomt. Dit kun je voorkomen door je verhaal goed voor te bereiden maar ook door je non-verbale communicatie in te zettten als ondersteuning . Hoe doe je dat?
Eerste indruk
Vooral op het moment dat je het podium betreedt, is het van groot belang dat je een positieve eerste indruk maakt en dat je de aandacht van het publiek trekt. Je houding, je stemgebruik en je kledingstijl bepalen voor 93% die eerste indruk. Zorg er dus voor dat dit meteen in je voordeel werkt, zodat je vanaf het begin van je presentatie de aandacht vast kunt houden van je luisteraars.
Je lichaamshouding
Een rechte houding is van groot belang: loop en sta rechtop. Dit gaat bij vrouwen vanzelf door op hakken te lopen en een jasje te dragen. Zorg voor een hak van minimaal 2 vingers hoog. Jasjes zorgen ook voor een rechter postuur. Het versterkt je uitstraling wat zakelijk gezien positief kan werken. Je rechte houding maakt at je langer lijkt en dat geeft je onbewust meer zelfvertrouwen. Voor kleinere vrouwen een uitkomst!
Je stemgebruik
Ook je stemgebruik is belangrijk tijdens een presentatie of lezing. Praat rustig en beheerst en niet te snel. Hierdoor ben je goed verstaanbaar en goed te volgen. Herhaal belangrijke zaken zodat ze beter blijven hangen bij het publiek. Bouw af en toe pauzes in om je boodschap te laten landen. Varieer ook in snelheid om het geheel afwisselend te houden. Wist je dat een lage stem meer overtuigingskracht heeft dan een hoge stem?
Je kledingstijl
De stijl van je kleding moet passen bij je verhaal. Let daarom op de kleur, de lengte en de pasvorm van je outfit. Kleuren hebben veel invloed op de luisteraar, dus maak daar gebruik van bij het brengen van je boodschap. Rood is een dynamische kleur waardoor je krachtig overkomt en indruk kunt maken. Trek alleen een rood kledingstuk aan als dit bij je verhaal past. Wil je het vertrouwen winnen van de mensen, kies dan voor blauw. Ook door de hoeveelheid contrast in de kleur van je kleding kun je invloed uitoefenen op de luisteraar: hoe groter het contrast, hoe krachtiger je over komt. Kies het contrast wat bij je boodschap of verhaal past. Wat wil je uitstralen en overbrengen?
Je lichaamsvorm
Je kledingstijl wordt bepaald door je eigen lichaamsvormen en de omgeving waar je op dat moment bent. De ‘zandloper’ is nog altijd het meest rustige om naar te kijken: breder bij de schouders, smaller in de taille en weer breder uitlopend naar onder. Heb je van nature een andere lichaamsvorm, dan kun je een zandloperfiguur creëren. Verbreedt optisch je smalle schouders door een jasje met kraag te dragen of een sjaal om te doen. Heb je juist brede schouders? Draag dan een jurk of rok in een A-lijn of een pantalon met uitlopende pijp om optisch meer in balans te zijn. Ook je taille kun je accent geven door een getailleerd jasje te dragen of een riem te dragen.
Je kapsel
Je kapsel en make-up moeten uiteraard ook met zorg gekozen worden. Losse haren voor je ogen of mond moet je zien te voorkomen. Bij felle lampen op je gezicht is het belangrijk je gezicht meer kleur te geven; gebruik een bronzing poeder voor een gezonde teint. Een foundation en transparante poeder voorkomen dat je gezicht teveel gaat glimmen. Ook voor foto’s is dit een aanrader.
En last but not least: vraag altijd naar de achtergrondkleur van het podium! Draag bij een lichte achtergrondkleur een donkerder outfit en bij een donkere achtergrond een lichtere outfit zodat je goed zichtbaar bent.
Ik wens je veel succes bij de komende presentaties!