Een restaurant of café openen. Of starten met een broodjeszaak, koffiebar of foodtruck. Heel wat mensen dromen weg bij het idee een eigen horecazaak te openen. Ze zijn in gedachten al bezig met het inrichten van de keuken met een mooie rvs werkbank of een professionele koeltoonbank om broodjes, gebak of andere producten te presenteren. Maar het starten van een eigen horecazaak gaat verder dan het bedenken van een goed concept en het aanschaffen van een passend interieur. Zeker daar geldt: een goed begin is het halve werk.
Horeca-ervaring
De horeca is een wereld apart, waar het lijkt dat iedereen iedereen kent en er eigen, soms ongeschreven, wetten gelden. Daarnaast is het keihard werken in de horeca. Horeca-ervaring opdoen voordat je met je eigen zaak begint is daarom een must. Zo weet je wat je te wachten staat en kun je goed inschatten of je geknipt bent voor deze branche.
Goed concept en businessplan
Een origineel concept om op te vallen tussen alle anderen is zeker in de horeca belangrijk. Je hebt per slot van rekening te maken met veel concurrentie en steeds veeleisendere klanten. Een businessplan opstellen is daarom van belang. Besteed daarbij extra aandacht aan het financiële gedeelte van je plan. Je krijgt per slot van rekening niet alleen te maken met investeringen, maar ook met het betalen van leveranciers en personeel. Schakel hulp in van een financieel adviseur om goed in te kunnen schatten of je plan wel rendabel is. Daarnaast kan hij of zij je vaak tips geven over eventuele startersleningen of subsidies.
Vergunningen, gemeentelijke plannen en meer
En dan is er nog een hele rits aan bureaucratische regels om rekening mee te houden. Je hebt een drank- en horecavergunning nodig, maar ook een exploitatievergunning. Misschien ook een omgevingsvergunning voor brandveiligheid voor je zaak. Het is verstandig om het bestemmingsplan van je gemeente te checken om te bekijken of die ideale locatie inderdaad wel zo ideaal is. Verder zijn er milieuvoorschriften op het gebied van geluid, energie en afvalstoffen waar je rekening mee moet houden. Je moet muziekrechten afdragen. Een HACCP plan hebben of kunnen aantonen dat je een goedgekeurde hygiëne code volgt. Je inschrijven bij het register van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. En hoewel je in theorie ook een zaak zou kunnen openen zonder horeca-diploma’s, is het wel verstandiger om enkele papiertjes op zak te hebben.
En dan….
..als je goed inzicht hebt in wat je te wachten staat en wat er geregeld moet worden qua randvoorwaarden, kun je plannen maken voor de inrichting van je keuken en de rest van je eigen zaak. En kan het realiseren van je droom echt gaan beginnen!