Je eigen bar openen: meer dan drankjes schenken

Je eigen bar openen: meer dan alleen een drankje schenken

Ontzettend gezellig toch, een ontspannen zaterdagavond met goede vrienden in een leuke kroeg? Het is jammer dat zo’n avond niet oneindig is. Even flitst de gedachte om zelf een bar te openen door je hoofd. Het is natuurlijk een heel ander verhaal om aan de andere kant van de toog staan, dat besef je zelf ook. Hard werken om ervoor te zorgen dat anderen een gezellige en ontspannen avond hebben, zonder dat je zelf echt de kans hebt om mee te genieten. Maar toch…

Een bar openen heeft, net als het openen van elk ander type horecabedrijf, best wat voeten in aarde. Natuurlijk moet je een goed businessplan hebben om eventuele financiering aan te vragen, maar ook om je concept handen en voeten te geven en te weten waar je financieel gezien aan begint. Je moet op zoek naar een geschikt pand in een omgeving waar je je niet alleen mag vestigen, maar waar je ook kans maakt om van je bar een succes te maken. Maar er komt nog meer om de hoek kijken.

Papiertjes en diploma’s

Voordat je een bar opent, is het zaak dat je de bijbehorende papierwinkel op orde hebt. Je moet een SVH Diploma Sociale Hygiene hebben, om een Drank- en Horecavergunning aan te vragen bij je gemeente. Goed onderhandelen over je contract als je in zee gaat met een brouwerij voor het schenken van bier. Een HACCP Certificaat om eten te kunnen serveren. Het regelen van de rechten als je muziek draait.

Als bareigenaar moet je verder voldoen aan de milieuvoorschriften. En wat dacht je van vergunningen als een tapvergunning, een terrasvergunning, een exploitatievergunning en eventueel een vergunning om speelautomaten in je bar te hebben. Pas als je alle benodigde gemeentelijke vergunningen in huis hebt en aan alle voorschriften voldoet, kun je de deuren van je bar openen.

De barbenodigdheden

Je concept en de uitstraling die je wil bereiken met je bar is bepalend voor de keuzes die je maakt wat betreft je inboedel. Welke tafels en stoelen kies je? Hoe wil je dat de barkrukken aan de toog eruit zien? Voor welke biertap wil je gaan en wil je ook een koffiemachine hebben? Denk ook na over je serviesgoed: het is een belangrijk onderdeel van je uitstraling. Loop eens binnen bij een groothandel op het gebied van barbenodigdheden voor de horeca of kijk eens online rond om je een idee te vormen van het aanbod.

Administratie, betalingen en je boekhouding

Welke betaalmogelijkheden wil je je klanten straks bieden? Kunnen ze straks contant bij je betalen, via pin of ook digitaal? Welk administratiesysteem ga je gebruiken? En denk goed na over hoe je je boekhouding wil organiseren: het is belangrijk om straks binnen no time te weten hoe je er financieel voor staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.