Suzan, we spraken elkaar drie maanden geleden over jouw start met Fonckle. Waar heb je je de afgelopen periode mee bezig gehouden?
“Het beroep ‘nalatenschapscoach’ op de kaart zetten, dat is wat ik de afgelopen drie maanden vooral heb gedaan. Soms zeg ik wel eens gekscherend dat ik beter glazenwasser had kunnen worden. Dan weet men meteen wat je te bieden hebt! Ik ben momenteel vooral bezig met het creëren van bewustwording. Het heeft tijd nodig voordat mensen een duidelijk beeld hebben bij een nalatenschapscoach en wat ik als zodanig voor ze kan betekenen. Dat lukt het beste door in gesprek te blijven gaan, voorbeelden te geven en op grotere schaal aandacht te krijgen.”
“Ik heb gemerkt dat er ook nog het taboe bij om de hoek komt kijken: mensen vertellen niet zo snel op een feestje dat ze bezig zijn met het vastleggen van hun wensen en gegevens. Dat is echt nog iets dat binnenskamers blijft. Maar dat zal mij niet weerhouden! Ik vind nog steeds dat het taboe rondom praten over erfenissen en het bespreken van je wensen moet verdwijnen. Een goede afwikkeling en een fijne nagedachtenis dragen bij aan een positieve rouwverwerking dat zijn invloed kan hebben op de volgende generaties.”
De marketing heeft in jouw geval dus twee facetten: bekendheid genereren voor je vakgebied en het zichtbaar maken van Fonckle zelf. Welke concrete acties heb je ondernomen om daaraan te werken?
“Sinds begin april houd ik elke 2 weken een open spreekuur in het ontmoetingscentrum in het dorp. Dat heeft uiteraard even moeten landen, maar ik merk dat er steeds meer mensen op af komen. Ze kunnen bij mij terecht met allerlei korte vragen, maar ook om gewoon even kennis te maken. En met posts op Facebook probeer ik duidelijk te maken welke facetten er aan de orde kunnen komen als je je nalatenschap wilt regelen.”
“Ik heb gemerkt dat het onderwerp begint te leven als je verhalen vertelt. De komende periode wil ik daarom meer aan storytelling doen. We hebben namelijk allemaal een eigen voorbeeld bij een erfenis. Of het nu prettig is verlopen of dat er opmerkelijke dingen zijn gebeurd. Op dit moment ben ik in gesprek met een partij om mijn praktijkverhalen te verwoorden in een column. Of dat ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren weet ik nog niet.”
Een column schrijven is inderdaad een goed idee om een groot publiek te bereiken! Is er geen aandacht van de ‘grote media’ voor jouw vakgebied?
“Helaas is dit beroep ook voor veel journalisten nog een te vaag iets. Jammer, het zou het zo veel makkelijker maken. Ze leggen vaak meteen een link gelegd met de notaris of een uitvaartorganisatie en schenken dan vooral aandacht aan de juridische kant van het regelen van je erfenis. Aan het praktische gedeelte gaan ze voorbij, terwijl juist daar veel nabestaanden mee worstelen. In een periode van rouw wil je niet bezig zijn met het nemen van belangrijke beslissingen en het regelwerk.”
Is dat het verschil tussen jou en anderen die op dit terrein werkzaam zijn? Het behulpzaam zijn bij het praktische deel? Waarin onderscheid jij je precies? Waar staat Fonckle voor?
“Warm, persoonlijk contact en een luisterend oor, dat ben ik en dat is dus Fonckle. Bedrijven hebben tegenwoordig weinig tot geen tijd en oog voor persoonlijk contact. Steeds meer gaat online en is geautomatiseerd. Je krijgt als klant het gevoel een nummer te zijn. Bij Fonckle is dat absoluut niet het geval. Ik wil in deze veranderende wereld bij het persoonlijke blijven. Dat is van doorslaggevend belang bij mijn werk als nalatenschapscoach.”
“Iedereen heeft namelijk zijn eigen wensen en ideëen over de toekomst en over de manier waarop zij zaken willen nalaten. Persoonlijk contact is daarbij enorm belangrijk, net als dat luisterende oor. Ik hòòr wat iemand mij vertelt en anticipeer daarop. Ik vel geen oordeel en laat mensen in hun waarde. Van cliënten krijg ik vaak terug dat ik rust en vertrouwen uitstraal. Daardoor voelen zij geen drempel om hun verhaal te doen of hun emoties te laten gaan. En dat helpt mij weer bij het leveren van maximaal maatwerk: geen enkel verslag dat ik maak is standaard, maar precies gespitst op het gesprek dat we hebben gehad.”
Maar is het echt vanaf nul beginnen? Is er dan geen informatie te vinden over het regelen van je nalatenschap?
“Nee hoor, ik weet dat mensen veel informatie kunnen verzamelen over wat je allemaal zou moeten regelen en vastleggen rondom het nalaten. Maar met al die informatie duizelt het ook bij velen. Termen als ‘levenstestament’ en ’testament’ worden door elkaar gehaald. Mensen weten niet precies wat wanneer ingezet wordt en waar ze moeten beginnen. Structuur in dit regelwerk is er niet. Dan zijn mensen erbij gebaat mij in te schakelen.”
“Ik ben namelijk die befaamde spin in het web: samen lopen we alle mogelijkheden en vragen door, brengen we structuur aan en worden moeilijke termen vertaald in Jip en Janneke-taal. Om goed te kunnen werken als spin in het web, heb ik de afgelopen periode trouwens die beroemde “kopjes koffie” gedronken om zo een netwerk aan specialisten om me heen te verzamelen die ik kan inschakelen als het nodig is.”
Dat is een goed plan, op die manier zorg je voor een goed fundament onder Fonckle! Wat heb je nog meer gedaan om dat fundament te versterken?
“Omdat ik verzoeken kreeg als mediator op te treden bij het afwikkelen van een erfenis heb ik me daar verder in verdiept. Om iets meer handvatten te krijgen en te kijken of ik al op de juiste weg zat, heb ik ervoor gekozen om de mediaton-opleiding te gaan doen. Met deze aanvulling heb ik een sterke basis om een mooi totaalpakket aan te kunnen bieden. Het zou gaaf zijn als ik met mijn dienstverlening het getal van 1 op de 3 erfenissen dat met ruzie verdeeld wordt naar beneden kan brengen!”
‘Overall’ toch tevreden over wat je tot nu toe bereikt hebt?
“Ja, dat ben ik. Ik heb mooie gesprekken mogen voeren met mensen. Ik heb inzichten, antwoorden en rust kunnen geven. Zo heb ik bijvoorbeeld mensen inzicht kunnen geven in de impact van erfbelasting voor nabestaanden. Het wil namelijk niet zeggen dat alles probleemloos verloopt als je een flink vermogen achter de hand hebt. Want wat staat je erfgenamen te wachten als alles vast zit in ‘steen’ en er eerst een huis verkocht moet worden?”
“Een ander voorbeeld is de duidelijkheid die ik heb kunnen scheppen voor een vrouw van wie de zoon ernstig ziek is. Zij wilde absoluut niet dat haar schoondochter na haar overlijden van haar zou erven. Wat zijn dan de mogelijkheden en, nog belangrijker, hoe pak je dat aan? Ze wilde ruzie in de familie voorkomen. Het is fijn om te merken dat je in dit soort situaties echt van toegevoegde waarde bent.”
“Op persoonlijk vlak ben ik aan het ontwikkelen en groeien. Beren die ik op de weg zie, ga ik te lijf. Mijn valkuil is wel dat ik graag veel te gelijk wil doen. Ik loop over van de ideeën en dat kan botsen met mijn perfectionisme. Af en toe is het zaak om pas op de plaats te maken en focus aan te brengen.”
En je plannen voor de komende tijd?
“Het is zomer. Mensen zijn nu minder bezig met nadenken over nalaten. Dat geeft mij de tijd om na te denken over hoe ik mijn verhaal kan vertellen. Ik wil mijn producten verder uitwerken, verhalen schrijven en een plan de campagne maken voor de periode na de zomer. Mezelf voorbereiden op de dagen die weer korter worden en de tijd waarin mensen weer vaker stilstaan bij hoe ze hun dierbaren zullen nalaten. En ik ben bezig met een aanvullend product dat van absolute meerwaarde gaat zijn voor de branche. Genoeg om handen dus!”