Normaal varen we met onze eigen boot de oceaan over. En, doen we dat niet, dan varen we meestal met z’n tweeën op de boot van een ander. De boot is dan anders, maar ons kleine team, met onze gewoontes en manier van samenwerken, hetzelfde.
Een anders-dan-anders zeiltocht
Onze tocht in november 2017 van de Canarische Eilanden naar Kaapverdië en Suriname voeren we samen met twee vrienden op hun boot. Het was een waanzinnig mooie tocht en van een totaal andere dynamiek dan we gewend zijn. Hierdoor leverde het ook weer nieuwe inzichten op voor ons, voor mij, om van te leren. En het thema bleek ‘overgave’.
Zeilen en ondernemerschap
Voor mij was het deze reis ‘overgave’ in de zin van ‘overgeven aan…’, ‘me laten leiden door…’ en dat alles met ‘passie en overgave’.
Zoals met veel thema’s op de zeilboot, zie ik ook bij dit thema veel parallellen met werk en ondernemerschap. Ik merkte dat, zoals Johan Cruijff ooit zei, ‘ieder nadeel zeker zijn voordeel had en ieder voordeel ook zijn nadeel’. Als je het maar wilt blijven zien en horen!
Wat merkte ik allemaal onderweg?
(1) dat het heel fijn is als je zaken mag overgeven aan een ander. Op de boot van een ander stappen betekent dat je ineens niet alles zelf hoeft te doen; de ander heeft al dingen gekocht of geregeld zodat jij ontzorgd wordt; denk aan de aanschaf van eten, drinken en andere huishoudelijke producten. De keerzijde is dat de ander soms dingen koopt of weglegt op een manier die je minder prettig vindt op de oceaan, of dat dingen die je heel lekker vindt, niet gekocht zijn.
Overgave: nieuwe dingen zijn ook goed, lekker of de moeite waard om te proberen.
(2) als je aan boord bij een ander stapt, zijn er dingen die bij die ander beter functioneren dan op jouw eigen boot. De keerzijde is dat er ook zaken niet zijn, die je wel graag gehad had.
Overgave: andere dingen kunnen net zo goed werken om het doel of de bestemming te bereiken.
(3) als de ander de koers uitzet, de weer- en windgegevens opvraagt en beslist hoe de overtocht te maken, heb jij ineens alle tijd als bemanning. De keerzijde is dat jij het op een andere manier zou doen en nu op hete kolen zit omdat je je afvraagt of je het met deze route wel redt op tijd je vliegtuig te halen.
Overgave: via een andere weg kom je ook op je bestemming. Er zijn meerdere wegen naar Rome.
(4) dat de ander andere manieren heeft om zaken op te pakken, die blijken te werken. Denk aan iets als het ‘wacht’ systeem, dat in eerste instantie weerstand bij mijzelf opriep. Later bleek het goed, sterker nog beter te werken dan de manier waarop ik het gewend ben. Dat was ook weer een eye-opener.
Overgave: blijf elkaars kwaliteiten zien en maak gebruik van elkaars kwaliteiten.
(5) dat ieder mens zijn/haar eigen gewoonten, verwachtingen en waarheid heeft. De keerzijde is dat dit discussie kan opleveren, maar als je in staat bent om te blijven luisteren en je in te leven in de ander, levert het ook mooie nieuwe inzichten op.
Overgave: verwachtingen van anderen zijn anders, niet beter of slechter, maar anders.
Conclusie na de reis
Mijn conclusie na de reis is dat overgave voor mij een proces van ‘werken met wat er is’ is: dingen nemen zoals ze komen, daar mee omgaan en er het beste van maken. Daarnaast, als het echt teveel wordt of je het niet prettig vindt, het met de andere(n) bespreken op een rustige, respectvolle manier. Zo sta ik ook in mijn werk en in mijn ondernemerschap.
Kortom: minder geforceerd, bewust in het moment blijven en ondanks dat je als ondernemer plant en vooruitkijkt, niet vergeten te kijken naar signalen die je krijgt dat je misschien mag bijstellen of een andere weg mag ingaan om je resultaat of succes te bereiken.
Graag sluit ik af met een zogenaamd ‘Elfje’, een gedichtvorm die ik geleerd heb in mijn maandelijks schrijven met een groep inspirerende vrouwen.
Zeilers
Allemaal anders
Allemaal op weg
Van A naar B
Reizen
Mensen
Allemaal anders
Allemaal anders denkend
Over wat, hoe, waarom
Samenwerken
Ondernemers
Allemaal anders
Lerend van elkaar
Om de beurt leidend
Overgave
Reis, werk en onderneem ze. Met ‘overgave’ 😉