We hebben er als ondernemer allemaal mee te maken: onzekerheid en teleurstellingen. Je krijgt niet altijd wat je graag wilt hebben. Je moet leren omgaan met die onzekerheid wat betreft je werkvoorraad. Je hebt te maken met die welbekende onrust die iedere keer weer de kop opsteekt zo gauw het wat langer duurt voordat een volgende opdracht zich aandient. En regelmatig lopen dingen anders dan je graag zou willen.
Ik krijg dan ook vaak de vraag hoe ik met die onzekerheid en teleurstellingen omga. Dan moet ik even grinniken. Want eigenlijk ben ik iemand die graag weet wat ik heb, wanneer ik het heb en met wie ik. Zodat ik kan bedenken hoe ik het wil doen en heerlijk kan gaan plannen. Aan de manier waarop ik ‘heerlijk kan gaan plannen’ schrijf, voel je al hoe graag ik alles op een rijtje heb.
Niet ‘moeten’ krijgen wat je graag wilt hebben
Toch onderneem ik al heel wat jaren met veel plezier. Toen ik startte als ondernemer kreeg ik van mijn vader namelijk een prachtig advies, dat ik bij ieder nieuw contact of potentiële nieuwe opdracht nog altijd bij me draag.
Dat advies is eenvoudig en luidt als volgt: “Zorg dat je een nieuwe opdracht graag wilt, maar niet ‘moet’ of ‘hoeft’.”
Dat advies in de praktijk
Als externe speler is het belangrijk dat je onafhankelijk blijft. Klanten vragen jou omdat je van buitenaf goed kan zien wat er nodig is en daarbij hulp kan bieden. Die rol vraagt objectiviteit van je en dat begint al bij het aangaan van het eerste gesprek. De klant beoordeelt in het gesprek of zij jou geschikt vinden om hen te helpen. Zorg dat je enthousiast en oprecht geïnteresseerd bent en dat je goed uitvraagt waar de vraag of behoefte van de klant ligt.
Maar zorg er ook voor dat jij zelf beoordeelt of jij de juiste persoon op de juiste plek bent. Hoe verlegen je ook om werk zit, hoe mooi je de opdracht ook vindt. Behoud de afstand om te bekijken of dit het juiste werk is, op het juiste moment en of jij de juiste persoon bent. En dat mag je ook best uitspreken.
De verbaasde blik aan de andere kant van de tafel
Ik herinner me nog de eerste keer dat een klant zei: “We gaan overleggen of u de juiste persoon bent voor deze opdracht en dan hoort u van ons.” Die verbaasde blik toen ik antwoordde dat ik dat ook zou doen en de wedervraag of ik de opdracht dan niet wilde. Maar ik meende oprecht wat ik zei. De opdracht leek me hartstikke leuk, maar ook ik geloof in de juiste man of vrouw op de juiste plek. Dus wilde ik het ook even laten bezinken en er nog eens goed over na denken.
Het jezelf die tijd gunnen, maakt dat als je de opdracht uiteindelijk aanneemt, je weet dat het goed is. Net zoals je weet dat het goed is als je de opdracht niet krijgt. Dit werkt voor mij als een trein en heeft mij in de loop van de jaren het rotsvaste vertrouwen gegeven dat als je dingen loslaat, ze naar je toekomen. Als ik een opdracht niet krijg, geloof ik dat het zo beter is en dat er waarschijnlijk iets anders op mijn pad komt dat beter matcht. Of dat ik de opdracht alsnog krijg.
Je onzekerheid en je beschikbare tijd
Dat idee helpt ook om de teleurstelling te kunnen managen als je een klant ‘nee’ moet verkopen. Je agenda is al voldoende gevuld en je kan geen extra opdracht aannemen. Dat is heel jammer, omdat je hele leuke dingen moet laten gaan. Maar liever alle aandacht voor dat wat je doet en dat 100% goed doen, dan teveel aannemen en je beloftes of kwaliteit niet waar kunnen maken. Uit ervaring weet ik dat dingen dan toch anders kunnen lopen dan gedacht. En dat die teleurstelling over het moeten laten gaan van die leuke opdracht nergens voor nodig was.
Zo kreeg ik een telefoontje om samen met andere trainers een mooie opdracht uit te voeren. Wat leek me die opdracht leuk!, Alleen was ik op verschillende data die de klant al gepland had, niet beschikbaar. Met pijn in mijn hart moest ik afzeggen. Toen ik, toch behoorlijk balend, rondliep en mezelf inprentte dat het kennelijk zo de bedoeling was, belde de klant die ik al in de agenda had staan. Zij vroeg of we de data die wij gepland hadden, konden verplaatsen. Toeval? Ik heb de data verplaatst en gauw de nieuwe opdrachtgever gebeld dat ik toch kon.
Managen van je eigen emotie en energie
Wat vraagt het opvolgen van die wijze raad wat betreft de onzekerheid en die houding om met teleurstelling omt te gaan van je? Het vraagt de kracht om je eigen enthousiasme te managen, maar ook je eigen ‘druk’ om weer een vervolgopdracht te vinden. Het vraagt het managen van je eigen tijd en energie en het je realiseren dat teveel werk ook niet okay is. Dan boet jij aan energie in en, als je achter jezelf aan gaat lopen, ook aan kwaliteit.
Deze eenvoudig, maar soms lastige filosofie, heeft mij altijd geholpen om eventuele teleurstellingen of tegenslagen te verwerken en met de onzekerheid van mijn ondernemersbestaan om te gaan.
Tot slot
Het mooie aan momenten die niet lekker lopen of teleurstellingen die op je pad komen, is dat je ervan leert. Zijn ze leuk? Nee, absoluut niet. En op het moment zelf kan dat leren je ook gestolen worden. Maar, als je in staat bent er na de eerste tegenslag met rust naar te kijken, zie je dat het je ook veel oplevert.
Ondernemen is net als het leven: niet wachten tot de storm voorbij is, maar leren dansen in de regen.