Waarom Veerle en Romée?
Omdat zij een duidelijke en overzichtelijke boekenreeks misten voor hun geneeskunde-opleiding en er daarom zelf één schreven.
Paradepaardje:
Compendium geneeskunde
Typisch Veerle:
sinds april afgestudeerd arts geboren en getogen in Amsterdam nieuwe talen leren reizen huisartsondersteuning in COVID-19 tijden Spoedeisende hulp altijd in voor een drankje
Typisch Romée:
arts promovendus maag-, darm- en leverziekten Zuid-Limburg Radboudumc boerderij onderzoek auto-immuun hepatitis koken altijd op zoek naar gezelligheid cappuccino drinken in de zon
De gehele geneeskunde in een zo bondige en visueel mogelijke boekenreeks. Dat was wat Veerle en Romée misten toen zij leerden voor onder andere de jaarlijkse iVTG-toets, een Interuniversitaire VoortgangsToets voor studenten Geneeskunde. Dus besloten zij zelf zo’n duidelijke en overzichtelijke handleiding te schrijven. In september 2016 verscheen de 1.0 versie van Compendium Geneeskunde bij hun eigen uitgeverij Synopsis BV. En hun idee bleek een echt gat in de markt!
Niet alleen was de eerste druk al uitverkocht voordat het in 2016 verscheen. Ook de eerste druk van de compleet herziene versie die in 2019 uitkwam, was uitverkocht voordat het van de persen afrolde! De afgelopen drie jaar maakten zij al meer dan 20.000 studenten, artsen in opleiding, basisartsen, specialisten en andere geïnteresseerden blij met hun boeken.
Compendium 2.0
Veerle en Romée: “Het is zo ontzettend leuk als we via de klantenservice een mailtje krijgen van een zesdejaars geneeskundestudent die ons bedankt en vertelt dat hij eindelijk zijn eindtoets geneeskunde heeft gehaald dankzij onze boeken. Dan zijn we ongelofelijk blij en trots dat we dit hebben gerealiseerd.”
“Onze Compendium Geneeskunde is echt uniek, in veel opzichten. Het is uniek omdat we de enige uitgevers zijn die een compleet overzicht van de gehele geneeskunde hebben uitgebracht. Daarnaast is de reeks uniek omdat de boeken geschreven zijn door zeer gemotiveerde geneeskundestudenten en artsen die zelf zo’n reeks hebben gemist tijdens de opleiding. En met behulp van icoontjes, afbeeldingen, stroomschema’s en tabellen lees je zo het hele boek uit. We hebben alles op onze eigen unieke manier gedaan, die we nu de ‘Compendium methode’ noemen.”
Investeerders
“Wij konden uiteraard niet zelf alle kosten dragen. Vooral de drukkosten en grafische kosten zijn erg hoog. Maar we wilden het op onze eigen manier doen en onafhankelijk blijven van andere uitgeverijen en de universiteiten. De enige manier was om de reeks zelf uit te brengen. We zijn daarom op zoek gegaan naar een investeerder en vonden al snel een onderneming die wel iets in ons idee zag. We hebben in het begin veel aan hun ondersteuning gehad, vooral wat betreft de inzichten in het financiële plaatje. Nu doen we eigenlijk alles zelf met ons team.”
Bekender bij een groter publiek
“In het begin hadden we natuurlijk nog geen bekendheid en kenden de meeste mensen ons via mond-tot-mond reclame: er werkten meer dan 100 studenten en artsen mee aan de boeken, die hun omgeving natuurlijk op de hoogte hielden. Al snel bereikten we ook veel studenten via onze Facebookpagina. We kwamen in vakbladen te staan, maar ook met een groot artikel in de Volkskrant. Zo werden we langzamerhand bekender bij artsen en het grotere publiek.”
“We maakten altijd grapjes zoals “misschien worden we wel uitgenodigd door DWDD” of “wanneer komen we op het RTL nieuws voorbij?” Die grapjes werden ineens werkelijkheid en dat hadden we natuurlijk niet verwacht! Wij hadden nooit durven dromen dat wij drie keer bij Matthijs van Nieuwkerk mochten aanschuiven of dat we uitgenodigd zouden worden bij de talkshow Beau. Die eerste keer op televisie was echt ongelofelijk spannend. Je hebt niet door dat de camera draait en je vertelt je verhaal. En die momenten hebben ervoor gezorgd dat we nog bekender werden.”
Pocketversies
“Op dit moment zijn we net klaar met het schrijven van pocketversies voor de psychiatrie en de acute geneeskunde. De pocket “Acute geneeskunde” is een handleiding voor de arts die voor het eerst de dienst ingaat. We merkten om ons heen dat dat voor veel geneeskundestudenten een welkome, maar ook grote overgang is. Natuurlijk ben je trots dat je zover bent, maar het brengt ook de onnodige onzekerheid met zich mee. Met name het kunnen herkennen en behandelen van acuut bedreigde patiënten blijkt een punt van zorg. Met hulp van een fantastisch team van studenten en specialisten hebben we deze pocket kunnen realiseren.”
Covid-19 crisis
“Tussendoor hebben we een Covid-19 handleiding samengesteld. Drie weken geleden nam de voorzitter van Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) contact met ons op. Zij zochten per direct een handleiding voor artsen die op de COVID-19 afdeling moesten werken. Konden wij zoiets maken? Ja zeker! Maar dat betekende wel dat we in drie dagen een boekje af moesten krijgen waar we normaalgesproken zeker een maand voor nodig zouden hebben. Wat doe je dan?”
“We overlegden op zaterdagochtend, maar wisten al gauw dat we ‘ja’ zouden zeggen. En ook al hadden we gezworen geen nachten meer door te willen werken, was er geen enkele twijfel. Drie dagen later stond de handleiding online, beschikbaar voor iedereen. Op dit moment hebben al meer dan 11.000 artsen de handleiding geraadpleegd. Ontzettend fijn om te weten dat je een extra je steentje kunt bijdragen aan een crisis als deze!”
Gouden tip!
Hoe klein of hoe groot het verzoek, het interview, de vraag, de samenwerking, de gunst of wat dan ook is, zeg altijd ‘ja’ als je kunt. Het brengt je uiteindelijk namelijk altijd iets!