Waarom Margot?
Omdat zij samen met vrouwen in Bangladesh accessoires ontwikkelt en hen zo een stabiel en eerlijk inkomen helpt verdienen
Paradepaardje:
Tulsi Crafts
Typisch Margot:
Rotterdam samen met vriend en twee katten (een al paar jaar bijna af 😉 ) klushuis fietsen reizen Azië Italiaanse bergen Bangladesh Kunst- en cultuurwetenschappen
Margot Lieftinck bezocht samen met haar vriend de bouw van een door hem ontworpen dagactiviteitencentrum op het platteland van Bangladesh. Zij nam ook een kijkje bij diverse fair trade projecten in het land. Margot: “Ik realiseerde me hoe groot de impact is van deze projecten in de levens van de maaksters. En ik vond er mooie dingen, die hier nergens te vinden zijn. Dus besloot ik daarmee aan de slag te gaan!”
“Tulsi Crafts is vooral bekend om haar producten van gerecyclede sari’s. Een sari is een traditioneel kledingstuk dat vrouwen in Bangladesh, maar ook in India, Nepal en Sri Lanka dragen. Het is een 5 tot 7 meter lange lap stof van ongeveer een meter breed die zij eerst om hun lichaam draaien. Het uiteinde slaan ze vervolgens over hun schouder. Van deze sari’s maken we sjaals, dekens en plaids met de traditionele kantha techniek. Daarnaast hebben we handgemaakte tassen, een grote collectie handgeweven sjaals en koperen interieur accessoires.”
Eerlijke productie
“Kwaliteit staat voorop bij Tulsi Crafts. We willen dat onze klanten de producten kopen omdat ze ze mooi vinden, en niet omdat zij het zien als een soort verkapte hulp. Eerlijke productie zou eigenlijk niet iets bijzonder moeten zijn. Dat is het op dit moment echter wel en daarom delen we de verhalen over de maaksters van onze producten. Hoe mooi is het te zien wie jouw product gemaakt heeft?”
Sterke vrouwen die voor verandering zorgen
“Ik neem echt mijn petje af voor de vrouwen uit Bangladesh die onze producten maken. Zij hebben het vaak niet makkelijk in hun leven, maar werken ondanks alle tegenslag hard aan een beter bestaan. Deze sterke dames zitten niet bij de pakken neer. Zij zetten alles op alles om hun kinderen naar school te kunnen sturen en hen zo een beter leven te geven. En ik denk dat dat uiteindelijk de weg naar echte verandering in Bangladesh zal zijn.”
Voortdurend aanpassen
“Ik ben vrij blanco het ondernemerschap ingestapt, zonder al te veel verwachtingen. Ik wilde aan de slag met mijn idee en het leek me goed om gaandeweg te ontdekken wat de juiste weg zou zijn. Zo heb ik niet echt nagedacht over de vraag of ik me zou richten op particulieren, winkeliers of bedrijven. Starten met een webshop leek het meest voor de hand te liggen. Via de shop kreeg ik steeds vaker vragen van winkeliers en al doende ontdekte ik hoe die wereld in elkaar steekt.”
“Deze manier van werken bevalt mij nog steeds goed: je past je onderneming gaandeweg aan de praktijk aan, aan de dingen waarvan je merkt dat ze wel of niet werken. Een al te vast plan kan ook in je nadeel werken als je daardoor niet flexibel bent!”
Uitdagingen
“Langzaamaan verschuift mijn focus van ‘daar’ naar hier’. In het begin waren we veel meer dan nu bezig met productontwikkeling in Bangladesh. We wilden eerst een goed product hebben en een stevige basis leggen voor de productie in Bangladesh. Nu willen we onze impact vergroten door meer te verkopen. Dat is waar we nu op focussen. Dat wil niet zeggen dat we onze aandacht niet vaak over beide delen van onze onderneming verdelen; het blijft een uitdaging om een grote bestelling voor een zakelijke klant op tijd in Nederland te krijgen!”
Gouden tip!
“Gewoon doen, hou goed in de gaten wat werkt en wat niet en pas daar je acties op aan!”
Voor jou van Margot
Zou jij wel zo’n Tulsi Crafts product willen hebben? Een handgeweven sjaal, een deken of plaid van gerecyclede sari’s of een handgemaakte tas? Of ga je toch liever voor de koperen woonaccessoires? Kijk dan rond in de Tulsi Crafts webshop, bestel iets en maak gebruik van de kortingsscode die Margot speciaal voor de lezers van vrouwen-ondernemen in petto heeft. Tot 15 oktober 2018 krijg je 10% korting op je aankoop als je bij het afronden van je bestelling de code vrouwenondernemen10 gebruikt.