In Nederland hebben zwangere vrouwen in loondienst of met een uitkering recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof. Maar hoe zit dit precies als je zzp’er bent? Ook dan heb je hier recht op via een speciale regeling: de zogeheten Zelfstandige en Zwanger-regeling (ZEZ). In dit artikel leggen wij je uit wat deze regeling inhoudt en hoe je hiervoor in aanmerking komt.
Recht op zwangerschapsverlof als zzp’er
Ben je zwanger en ben je ondernemer? Je kunt de ZEZ dan aanvragen, mits je aan bepaalde specifieke voorwaarden voldoet. Het maakt daarbij niet uit of je ervaren of startende ondernemer bent. Deze voorwaarden zijn:
- je bent zelfstandige (met of zonder personeel);
- of je bent zelfstandig beroepsbeoefenaar (zoals een arts of artiest);
- of je bent meewerkend partner van een zelfstandige.
De duur van de ZEZ
Als je aan de voorwaarden van de ZEZ voldoet, heb je recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof. Het verlof begint 4 of 6 weken voor de uitgerekende geboortedag. Na de bevalling heb je recht op 10 weken verlof. Ben je zwanger van een tweeling, of is je kindje te vroeg geboren? Dan kan de duur en start van het verlof afwijken.
Hoogte van de uitkering
Hoeveel uitkering je via de ZEZ ontvangt, hangt van verschillende factoren af. De maximale uitkering is in ieder geval gelijk aan 100% van het minimumloon. Ben je gewend om tegen een hoger tarief te werken? Dan zul je genoegen moeten nemen met minder inkomsten in je verlofperiode. Over de maanden zwangerschapsverlof ontvang je ook 8% vakantiegeld.
Het urencriterium
Wil je in aanmerking komen voor de maximale ZEZ-uitkering, dan moet je minstens 1.225 gewerkte uren hebben in het voorgaande jaar. Als je minder uren hebt gewerkt, dan wordt je uitkering gebaseerd op de winst die je een jaar eerder hebt geboekt.
Aanvraag doen voor de ZEZ
Een ZEZ-uitkering aanvragen doe je bij UWV. Deze aanvraag kun je doen vanaf het moment dat je 24 weken zwanger bent, tot uiterlijk 2 weken voor de start van je zwangerschapsverlof. Bij het indienen van de aanvraag stuur je ook een zwangerschapsverklaring van je huisarts of verloskundige mee.
Arbeidsongeschikt en zwangerschapsverlof
In sommige gevallen betalen arbeidsongeschiktheidsverzekeringen ook uit bij zwangerschapsverlof. Je hebt als zzp’er dan nog steeds recht op de ZEZ-regeling, al kan het wel zijn dat jouw AOV-verzekering dan minder uitkeert.
Vrijwillig verzekerd bij UWV
Als je vrijwillig verzekerd bent bij het UWV, heb je recht op een uitkering wanneer je zwanger bent. Het gaat om de zwangerschaps- en bevallingsuitkering, die 100% van het wettelijk dagloon omvat. Vanaf 1 juli 2021 is het wettelijk maximumdagloon vastgesteld op € 225,57 per dag bruto. Deze uitkering vraag je 2 tot 4 weken voor je eerste verlofdag aan.
Verzekeringen op orde voor je zwangerschapsverlof
Ben je zwanger en komt jouw verlof steeds dichterbij? Ga de verlofperiode dan ontspannen in door ook je verzekeringen goed op orde te hebben. Om de gevolgen van tegenvallers te beperken, doe je er verstandig aan om zzp verzekeringen af te sluiten.
….
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met KNAB