Hip en trendy: je koffiebar starten

Tips Je eigen koffiebar starten, beginnen met een koffiebar, Horeca grootkeuken shop en koffiebonencentrale

Ze schieten als paddestoelen uit de grond: koffiebarretjes. Ze zijn hip, hot en trendy en een aanlokkelijk idee voor iedereen die met een eigen onderneming in de horeca aan de slag wil. Maar het is niet alleen hip en trendy. Een koffiebar betekent ook gewoon keihard werken. En zorgen voor een uniek concept, waarmee je je onderscheidt van je concurrentie. Wat komt er, behalve de drive om van jouw bar een succes te maken, nog meer kijken bij het openen van een koffiebar?

Start met een plan

Je idee op papier zetten helpt om duidelijkheid te krijgen over wat je wilt met je koffiebar. Richt je je op een specifieke doelgroep, zoals mensen die snel een koffie-to-go willen meenemen of juist op diegenen die rustig van hun koffie willen genieten terwijl ze de krant lezen of werken? Wat ga je precies aanbieden: koffie met iets erbij, brunches, lunches? Waar wil je je vestigen en hoe onderscheid jij je van eventuele concurrentie in de buurt? Hoe wil je je bar financieren en wat is je omzetsverwachting? Allemaal overwegingen om mee te nemen en zo te zorgen voor een goede basis.

De basis: de juiste koffiemachine

Het bieden van kwaliteit is de basis van iedere koffiebar: jouw espressomachine is waar het omdraait. Kies voor een apparaat waarmee je meerdere kopjes tegelijk zet om lange rijen te voorkomen. Hou rekening met zaken als garantie, reparatie en vervanging mochten er zich problemen voordoen. Bij bedrijven als de horeca grootkeuken shop kun je advies vragen en de apparatuur met bijbehoren kopen.

Je bestaansrecht: de koffie

Naast de juiste machine, is natuurlijk ook de kwaliteit van de koffie die je serveert van belang. Welke smaken koffie wil je serveren? Beslis of je alleen koffiebonen wilt gebruiken die je vers maalt of voor gemalen koffiesoorten kiest. En heb je de kennis en de kwaliteiten om als professionele barista espresso’s, cappuccino’s en latte macchiato’s klaar te maken?

Sfeerbepalend: je interieur

Wat wil je uitstralen? De sfeer in je koffiebar is belangrijk en je interieur speelt daarbij een grote rol. Hou bij de keuze van je meubilair rekening met de wensen van je doelgroep. Mensen die graag studeren of werken in een koffiebar, komen terug als ze weten dat ze comfortabel kunnen zitten aan grote tafels met voldoende stopcontacten om hun laptops op te laden. Klanten van een snelle koffie stellen weer andere eisen aan het meubilair en voelen misschien meer voor statafels en hoge krukken.

Dat beetje extra service

Kannen met water, kranten en magazines om te lezen, gratis wifi: het zijn die kleine extra dingen, die ervoor zorgen dat mensen zich welkom voelen en graag weer terugkomen. Zorg dat je je gasten die extra service kunt aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.