Ik ben Renée Korbee…
54 jaar, getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen. Kunst-en cultuuruitingen zijn altijd onderdeel van mijn leven geweest. Mijn ouders verzamelden kunst in binnen- en buitenland: thuis volleybalden mijn broer en ik in de woonkamer tussen de antieke voorwerpen! Ballet is een andere grote hobby. Jarenlang heb ik klassiek balletles gevolgd en ik ga graag naar een balletvoorstelling.
Na mijn studie Kunstgeschiedenis heb ik mijn bedrijf Artvision opgericht. Als freelancer werk ik aan kunst-gerelateerde opdrachten en schrijf ik kunsthistorische teksten voor diverse media, ben ik gastconservators in musea en bij kunstmanifestaties en geef ik adviezen en lezingen.
en ik ben Marja Koomen…
57 jaar, single, moeder van twee volwassen zonen en oma van een prachtige ‘Deense’ kleinzoon van 2. Ik ben dol op roadtrips, exposities en concerten in Paradiso. In 2013 ben ik na een HBO studie Bedrijfskunde met mijn bedrijf Buro voor Buitenkunst gestart: ik bemiddel bij kunstaankopen voor tuin en interieur.
Van kleinsaf aan heb ik veel getekend en hoewel we thuis geen kunst hadden, leerde ik via de kunstboeken in onze kast het werk van Escher en andere bekende kunstenaars kennen. Ik droomde van de Kunstacademie, maar het werd een mbo-opleiding voor het onderwijs. Dat was geen succes en ik belandde als 18-jarige in het bedrijfsleven. In de jaren ’90 richtte ik met mijn ex-partner een bouwkundig calculatiekantoor op. Maar nu houd ik me dagelijks bezig met dat waar mijn hart echt ligt.
…de drijvende krachten achter Art Connectors
We willen mensen verrassen met wat zij in hun omgeving zien. We slaan de brug tussen aan de ene kant gemeentes, bedrijven en instellingen die de openbare ruimte veiliger en aantrekkelijker willen maken en aan de andere kant kunstenaars die ruime ervaring hebben in het uitvoeren van muurschilderingen, digitale collages, lichtsculpturen of beeldhouwkunst.
Samen met de Gemeente Teylingen hebben we op de wand van de passage van het station Sassenheim de historie van de drie verschillende dorpen laten schilderen. In Leiden mochten we fraaie schilderingen aanbrengen in fietstunnels. Maar er zijn nog talloze locaties en gebouwen in Nederland die in aanmerking komen voor ons werk zoals donkere onderdoorgangen, naargeestige parkeergarages, saaie trappenhuizen en hotellobbys.
Samenwerkingsverband: onze verwachtingen en ervaringen
Marja: “Het begon met een krantenartikel over muurschilderingen in fietstunnels. Als initiator werd Renée Korbee genoemd. Binnen mijn netwerk van kunstenaars zag ik al langer zoveel mogelijkheden voor de openbare ruimte, maar ik wist niet goed hoe die te benutten. Ik heb meteen contact met Renée opgenomen om te praten over een eventuele samenwerking. In het begin was ze wat terughoudend, maar het ijs brak al gauw.”
Renée: “Ik had geen goede ervaringen met het zoeken naar een samenwerkingsverband. De gesprekken die ik met Marja voerde over hoe ons bedrijf vorm te geven, voelde echter gelijk goed. Wij hebben eerst goed afgetast of onze karakters en werkinstelling bij elkaar zouden passen en of wij elkaar waardevol zouden kunnen versterken.”
“Een andere belangrijke overweging om wel of niet met elkaar in zee te gaan was hoe we de kwaliteit en de expertise van onze schilders beoordelen. Het beschilderen van de wand van een kinderkamer is een heel ander verhaal dan die van een fietstunnel van 100 meter. Ik moest erop kunnen vertrouwen dat zij naar dezelfde hoge kwaliteit streeft als ik en ik merkte dat we hierin op één lijn zitten. In februari 2017 hakten we de knoop door en schreven we Art Connectors in bij de Kamer van Koophandel.”
Verschillen die elkaar aanvullen
Renée: “Het is interessant hoe wij elkaar aanvullen. We hebben onze eigen manier van werken. Ik ben losser en makkelijker in de uitvoering, meer ‘go with the flow’. Marja is veel preciezer en gestructureerder. Dat kan tot enige frictie leiden, maar we spreken het direct naar elkaar uit en leren elkaar zo beter kennen. Je moet van elkaars kracht uitgaan; ik vind het heel fijn om te kunnen bouwen op haar stiptheid. Zo schrijf ik liever niet de offertes, omdat ik weet dat daar wel eens een nulletje te veel of te weinig in kan staan. Dat zal Marja nooit gebeuren.”
Marja: “Het geeft mij rust als ik vooraf alles goed heb voorbereid. Ik weet dan dat we er alles aan hebben gedaan en dat ik achter onze offerte of voorstel kan staan. Mocht er dan toch iets mis gaan bij de uitvoering, kan ik het makkelijker naast me neerleggen. We zoeken dan samen met de opdrachtgever of de kunstenaar naar een oplossing. Maar als we vooraf steken laten vallen en er gaat vervolgens iets mis, frustreert mij dat lange tijd.”
“Van Renée heb ik ondertussen geleerd om minder te piekeren en meer te genieten. Want wij hebben een ontzettend leuk vak! Ik geniet van onze gezamenlijke gesprekken bij gemeenten, architecten en andere opdrachtgevers. We zijn een geolied team. Met elkaar naar oplossingen zoeken is inspirerend en mijn hersenen draaien op die momenten overuren omdat ik dan alle mogelijke oplossingen al voor mij zie.”
Uitgezette koers
Renée: “Onze koers is in de loop van het jaar niet veranderd. We hebben momenteel veel opdrachten, maar moeten wel alert blijven op kansen voor nieuwe. Ons werk spreekt bij iedereen tot de verbeelding, maar dat is geen garantie voor opdrachten. We moeten blijven uitleggen wat we doen en blijven acquireren”
“Social media speelt daarbij een belangrijke rol. Ons werk is visueel aantrekkelijk en foto’s en filmpjes laten goed zien wat het effect is van onze ingreep op een verwaarloosde muur of in een kille parkeergarage. Marja steekt hier veel tijd in. Ik probeer via mijn netwerk persoonlijke contacten op te doen om zo ons werk onder de aandacht te brengen.”
Marja: “Ondernemen stond voor mij gelijk aan vrijheid, autonoom zijn en een afwisselend en boeiend leven door het contact met inspirerende personen. Dat beeld klopt grotendeels, maar ik besefte niet voldoende dat je de meeste tijd achter je scherm doorbrengt voor research en het voorbereiden van projecten. We hebben allebei kantoor aan huis. Dat betekent dat er dagen zijn waarop ik weinig tot geen mensen spreek. Ik kan dan echt uitkijken naar een afspraak met een kunstenaar of opdrachtgever.”
Praktijklessen
Renée: “Marja en ik waren al ondernemers en komen allebei uit een ondernemersgezin. We kennen het klappen van de zweep met de bijbehorende teleurstellingen als opdrachten, soms totaal onverwacht, niet doorgaan. Het afgelopen jaar hebben wij voor twee verschillende opdrachtgevers een uitgewerkt plan met schetsontwerp gecreëerd. Zij vroegen er expliciet om en wij waren zo gretig dat we er geen kosten voor in rekening brachten. Na onze presentaties bleek dat bij de ene partij onze opdrachtgever niet bevoegd was om een beslissing te nemen en er bij de andere partij geen consensus was over de vraag of er überhaupt kunst nodig was op die locatie.”
“We luisteren nu nog beter naar onze intuïtie; we zijn niet voor niets geen 25 meer en voorzichtiger in het aanbieden van onbetaalde werkzaamheden. Is men niet bereid te betalen voor een ontwerp, dan kunnen we helaas geen zaken doen. We weten nu dat we veerkrachtig genoeg zijn om lastige zaken het hoofd te bieden en elkaar moed kunnen inspreken om weer op volle kracht vooruit te denken en te handelen. ”
Het financiële plaatje
Marja: “Als alleenverdiener vind ik de financiële onzekerheid soms lastig. In de opbouwfase van ons bedrijf heb ik nog onvoldoende inkomsten. Ik werk dus ook in loondienst. Dat is soms een lastige combinatie, omdat ik mij altijd 100% inzet. Dat is niet altijd goed voor mijn gezondheid. Het is een uitdaging om die balans steeds opnieuw te vinden.”
Onze tips voor andere vrouwelijke starters
Renée: “Bedenk goed of je bestand bent tegen onzekerheid. Het kan gebeuren dat je maanden geen inkomen hebt. Daarnaast moet je beschikken over een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen en een olifantshuid ontwikkelen. Opdrachtgevers zijn vaak laks. Dat heeft niets te maken met het jou wel of niet aardig vinden, maar met de drukke waan van de dag. Je staat nu eenmaal niet bovenaan hun prioriteitenlijstje. Stap over je terughoudendheid heen en bel! Zorg dat je bovenaan hun prioriteitenlijstje blijft staan door goed zichtbaar te zijn in wat je doet via social media of via persoonlijk contact.”
Marja: “Blijf dicht bij jezelf en wees overtuigd van je kwaliteiten, dan gelooft een opdrachtgever jou ook. We hoeven ons als vrouwelijke ondernemer niet te overschreeuwen en ons ‘mannelijk’ te gedragen. We zijn nu eenmaal geen mannen. Geloof in je product, wees professioneel en maak af en toe gebruik van je vrouwelijke charmes.”
“Neem jezelf verder niet té serieus als je een samenwerking aan wil gaan. Praat er over als bepaalde zaken niet lekker lopen. Makkelijker gezegd dan gedaan soms, maar het levert je uiteindelijk meer duidelijkheid en werkplezier op. Luister goed naar elkaar en vul het niet in voor de ander.”