Ik ben Lisette van de Heg…
getrouwd en moeder van twee kinderen. De oudste zit op de middelbare school, de jongste nog op de basisschool. We wonen in Barneveld, een mooie centraal gelegen uitvalsbasis voor mijn werk.
Al op jonge leeftijd droomde ik ervan een roman te schrijven en in 2009 debuteerde ik met ‘Mara’. In de jaren die volgden schreef ik nog een aantal romans, korte verhalen, een prentenboek en binnenkort verschijnt mijn eerste verhalenbundel. Schrijven is voor mij zo belangrijk dat ik eind 2016 mijn baan als praktijkmanager in een tandartsenpraktijk opzegde omdat het me niet langer lukte die baan te combineren met mijn schrijverschap.
…de drijvende kracht achter ‘Lisette van de Heg, tekstschrijver en woordkunstenaar’
Als tekstschrijver zet ik mijn ervaring en kennis van schrijven in voor ondernemingen en organisaties die zelf moeite hebben om tekst op papier te krijgen. Ik ga op zoek naar het echte verhaal van hun onderneming, dat wat de onderneming onderscheidt van andere. Ik stel veel vragen. Niet alleen over het werk, maar ook over de drijfveren, de doelen, de verwachtingen. Wanneer jij als ondernemer scherp hebt waar je voor staat, wat je wilt bereiken en wie je doelgroep is, kan ik gerichte teksten schrijven. Ik verzín namelijk geen verhaal voor ondernemingen, ik vertel hun eigen verhaal.
Als woordkunstenaar zoek ik voortdurend naar creatieve vormen om tekst toe te passen. Mijn ervaring met zakelijk teksten helpt me om mijn fictie strak te houden. Mijn ervaring met fictie helpt me om me goed te kunnen inleven in verschillende onderwerpen en verschillende doelgroepen.
Mijn verwachtingen en praktijklessen
“De zaken die ik meteen uitbesteedde toen ik voor mezelf startte, waren het ontwerpen van een huisstijl en het bouwen van een nieuwe website. Ik wilde een professionele en herkenbare uitstraling, dus ik ben niet zelf gaan zitten klieren met een ontwerp. Een keuze waar ik heel blij mee ben.”
“Verder had ik gedacht dat het moeilijk zou zijn om mezelf als tekstschrijver te verkopen. Al sinds mijn eerste boek verscheen, ben ik een slechte verkoper van mijn romans. Dat laat ik liever over aan de boekhandels. Het tegendeel bleek echter waar: ik heb zoveel plezier in mijn werk, dat dat doorstraalt in de gesprekken die ik met (potentiële) klanten heb. Ze zien aan mij dat ik van mijn vak houd en ze ontdekken in een gesprek dat ik weet waar ik het over heb.”
“Mezelf pitchen voor een groep vind ik lastiger. Ik ben meer van de één-op-één gesprekken. Liever spreek ik een paar mensen wat langer, dan dat ik van de een naar de ander hop en zo snel mogelijk mijn visitekaartje achterlaat. Dat past niet bij wie ik ben.”
“Het eerste jaar heeft me uiteindelijk de focus gebracht die ik zocht. Ik had me bij het begin voorgenomen klussen over de hele breedte van het tekstschrijven aan te pakken. Ik wilde op deze manier ontdekken wat me het meest ligt. Het hele jaar heb ik vastgehouden aan dat voornemen, hoewel ik richting het einde van 2017 al duidelijkheid begon te krijgen over de koers voor 2018.”
“Ik heb besloten om me te focussen op ondernemers. Daarbij ben ik ook bewust op zoek naar samenwerking met communicatiebureaus die een huisstijl, website of folder voor ondernemers ontwerpen. Er zijn veel raakvlakken tussen ontwerp en tekst en ik heb gemerkt dat het fijn is als ik er al in een vroeg stadium bij betrokken ben. Het resultaat van de totale communicatie-uiting verbetert door zo’n samenwerking.”
Mijn ervaringen
“Een onverwachte bonus van het ondernemerschap vind ik de ontmoetingen met andere ondernemers. Schrijven als vak is best ‘eenzaam’. Als ik aan een roman schrijf, ben ik ongeveer twee jaar bezig. Dan is het: mijn computer en ik. Nu ik voor ondernemers schrijf, kom ik op veel verschillende plekken en ontmoet ik allerlei nieuwe mensen.”
“Het leuke aan het ondernemerschap vind ik de opeenvolging van ‘geniet-momentjes’. Ik geniet ervan om een potentiële klant te ontmoeten. Ik geniet als uit zo’n gesprek een aanvraag voor offerte volgt. En daarna komen dan nog het akkoord voor offerte, het uitvoeren van de opdracht, het inleveren van de opdracht, een tevreden klant, het verzenden van de factuur en het ontvangen van mijn geld. Stuk voor stuk momenten waar ik blij van word. Natuurlijk wordt niet elke aanvraag een nieuwe klant, maar zolang de balans de goede kant opslaat, is dat niet erg.” (tekst loopt verder onder de foto’s)
Het financiële plaatje
“Mijn financiële plan was heel simpel: met tekstschrijven hetzelfde bedrag verdienen als met mijn parttime baan. Mijn man is bij ons hoofdkostwinnaar en ik voelde daardoor geen heel hoge druk.”
“Onverwachts moest ik echter investeren in een goede werkplek. Ik dacht dat mijn plek goed genoeg was, maar ik kreeg al snel klachten in mijn pols. Daarom heb ik een sta-zit bureau, een goede bureaustoel, een speciaal toetsenbord en een groter beeldscherm aangeschaft. De kosten hiervoor telden flink op en de eerste inkomsten lieten nog even op zich wachten.”
“Want ook daar had ik me op verkeken: de tijd die verstrijkt tussen de opdrachtwerving en de uiteindelijke betaling is bij elkaar algauw een periode van meerdere weken of zelfs maanden. Er was een moment dat we de bodem van ons spaarpotje in zicht zagen komen. Achteraf gezien was ik te naïef, maar het is allemaal goed gekomen en ik heb nergens spijt van.”
Mijn tip voor de Lisette van een jaar geleden en andere vrouwelijke starters
“Reserveer geld om te kunnen investeren in een goede werkplek. Houd er verder rekening mee dat het binnenhalen van een opdracht niet gelijk staat aan het ontvangen van je geld. Daar zit een periode tussen van minimaal enkele weken. Die weken moet je kunnen overbruggen met eigen middelen.”
Portretfoto Lisette: Jaco Klamer